Inlägg

Inlägg som aragon har skrivit i forumet
Av aragon

idag ramlade det in ett par paket, 1st ups + nätverkskort till den för styrning, mer server delar, fläktar,m,2 disk,lite kylpasta, sedan kom världens finaste strumpor till frugan, en väska och ett par tofflor, sist men inte minst 2st z-wave 800 till ir.

Av aragon

Idag landade ett nätaggregat utanför dörren, detta ska driva nya servern.

Av aragon

Fick hämta nya bilen idag, satan vad skönt att bli av med den vita bilen.

Av aragon

Inköp av hdd är nu gjort, valet efter väldigt mycket tvekande blev 4x8tb wdr plus samt 1 wd ssd i m.2 format
jag kommer köra dom i raid5 då jag ändå blev tvungen att backa upp till extern disk.
detta ska ge mig 3xläshastigheten vilket bör bli mer än nog, som föreslagits kommer jag mellanlagra nya saker på ssd disken
den första veckan efter tävlingar. passade på att köpa ups samt nätverkskort med så förhoppningsvis bör detta räcka även när jag är lat och glömmer ta backupp till externa diskarna.

Av aragon
Skrivet av Dinkefing:

Ozonair Purify säljs ju knappt av någon affär är den på utgående?

det tror jag inte, dom har nästan uteslutande sålt den själva i sin butik online. annars är det typ elon som är dom enda jag vet sålt dom

Av aragon
Skrivet av trudelutt:

Du tappar en del. Vet inte riktigt vad du menar med streaming vid tävlingar, men är det sekventiella läsningar borde det vara lugnt. En modern hårddisk kan läsa 200 MB/s eller mer sekventiellt. Svårt att säga säkert hur smart mjukvaran är dock. Om det är mindre än 1 TB eller så som behövs för just det här kanske SSD kan vara ett alternativ annars? 1 TB SSD kostar ju ibland neråt 600 kr.

server används som ett eget stängt Youtube åt klubbar, när det hålls/eller varit tävlingar är det väldigt många som vill kolla matcherna, men det ligger även instruktionsfilmer och ett par tiotusental foton från tävlingar, samt dokument för styrelse möten,reseräkningar osv
dvs det kan vara väldigt många som är inne samtidigt och tittar både på samma matcher och olika matcher, sedan blir det alltid att ett stort gäng sätter sig och jämför mellan gamla matcher och dom nya + då dom som hämta dokument och kollar foton osv
filerna körs ut i original format för det mesta dvs inte mycket trans kodning så det ställer en del krav på läshastigheten.

hmm frågan är om jag ändå inte ska gå på ett större antal diskar då, dels för att minska förlusten av användbart utrymme men även få upp hastighet.

jag kollade på ssd alternativet vilket skulle klart varit bäst, dock blir det väldigt dyrt att köra raid på 4tb diskar då materialet som redan ligger kräver en del plats. (dvs vi har mycket material men det nya materialet är oftast inte så stort, och det är inte så ofta som det laddas nytt material så hastighet är viktigare än att det finns massa extra utrymme för framtiden, får jag 5tb extra mot idag kommer det troligen hunnit gå så lång tid att det är dags att uppgradera igen.

Jag insåg dock nu att jag glömt vissa saker i min plan..... den nya servern ska använda den gamla serverns strömkälla samt kylning slösning, kylningen går komma runt då det är vatten och dom har olika block, men psu blir svårare, attans jag åker nog på att köpa en ny usb disk och flytta materialet från den gamla servern ändå.

Av aragon

en liten tilläggsfråga, har någon av er bra koll på ups?
jag funderar på att köpa en BlueWalker PowerWalker UPS VI 3000 RLE då den tycks fungera med ubuntu.
är det ett vettigt val för 19" montage eller ska man kolla på något annat?
viktiga är att den kan stänga ner servern ordentligt så inte raiden skadas

Av aragon

tack för svaren, en liten fundering dock, om jag kör färre större diskar, tappar jag inte en hel del hastighet då på läshastigheten?
Skrivhastigheten spelar ingen roll då vi som sagt inte lägger upp så stora filer, dock är det många som streamer samtidigt när vi. tex håller tävlingar så läshastigheten behöver vara hög.

Av aragon

Ramlade in ett paket till innan läggdags, dammsugar tillbehör för typ ett år.

Av aragon

vanliga luftrenare är ju som en stationär dammsugare, dvs den kommer nog ta en del av dammet i sin absoluta närhet men inte mer än så, däremot hjälper dom mot fina partiklar/allergener i luften. köp en vettig robotdammsugare i stället om målet är att minska dammet. sedan kan det vara lönt med luftfuktare som drar ner dammet till golvet så det inte far runt så mycket.
som tips om det är bättre luft du vill ha på grund av allergi, kolla på purify från ozonair, bästa luftrenare jag någonsin testat. (enda som verkligen fungerat för mig) obs dock att som alla andra tar den inte bort damm utan bara lukt och allergener.

Av aragon

kom ett moderkort,cpu och minnen till server bygget idag, sedan ramlade ett paket med cbd olja in, jag har aldrig använt det och är minst sagt skeptisk men finns det en chans att det hjälper mig att sova så är det klart värt att testa.

Edit: vill bara tilläga att efter använt denna oljan sedan första inlägget kan jag rapportera att oljan fungerar helt sjukt bra, varför i helvete används inte detta inom sjukvården?
Jag kan somna på 30min!!,jag sover många timmar sammanhängde (inget av detta har hänt dom senaste 20åren)
huvudvärken är nästan helt borta, jag kan röra huvudet i sidled utan att det krampar!!!

Av aragon
Skrivet av grogt:

Hej,

Jag har lite bryderi och funderingar ang optiskfiber och SFP-transceivers då jag inte har någon direkt erfarenhet av det. Jag har sedan några år optiskfiber indraget och har en 1Gbit SFP-transceiver ansluten direkt till min Unifi Edgerouter 6p. Det har fungerat klanderfritt.

Tanken är nu att jag skulle byta ut Edgeroutern mot en mini-PC med Opnsense och en Aruba switch. I mini-PCn har jag stoppat i ett 2-portars Intel X710-da2 nätverkskort. X710 är flashad för att stödja 3e parts SFP-transceivers. Det fungerar utmärkt med mina 10Gbit SFP+-transceivers jag har (Dell samt IBM) och Aruba-switchen. Så långt är allt gott.
Problemet är när jag stoppar i 1Gbit SFP-transceivern jag fick då de drog in fibern, inga LEDs lyser vare sig på X710 eller switchen. I Edgeroutern, som endast har en 1Gbit SFP-port, fungerar 1Gbit SFP-transceivern utan problem sen jag fick fibern indragen, dvs flera år.
Switchen verkar tro att det är en DAC, iaf står det SFP+DAC (eller om det var SFP-DAC) när jag listar portarna. Alla SFP+ portar jag har haft 1Gbit SFP-transceivern i har jag verifierat fungerar utan problem med mina 10Gbit SFP+-transceivers. Så problemet måste vara kombon 1Gbit SFP-transceiver och SFP+ portarna.
Jag har läst på Internet att en SFP-transceiver kan fungera i en SFP+ port, men inte säkert. Jag funderade lite på om det är själva SFP-transceivern som inte är kompatibel eller vad problemet är. Ytterliggare en skum detalj är när jag försöker få ut information om 1Gbit SFP-modulen i Edgeroutern, där den fungerar, så får jag som svar "Cannot get module EEPROM information: Operation not supported"

#> sudo ethtool --module-info eth5
Cannot get module EEPROM information: Operation not supported

Länk till den 1Gbit SFP-modul jag har - https://portal.prooptix.se/en/fiber-optical-transceivers/514-...

Som en, förhoppningsvis, enkel lösning på problemet beställde jag en uppgrading till 10Gbit. Då måste min Internetleverantör, i det här fallet Bahnhof, byta ut 1Gbit SFP-transceivern mot en 10Gbit SFP+-transceiver.
Tyvärr blev det inte riktigt så enkelt som jag hade hoppats på. Bahnhof har skickat ut en SFP+-transceiver och sagt de har gjort ändringen på deras sida så det ska fungera. Efter en hel del testande fram och tillbaka, då jag inte får någon länk, så upptäckte jag att 10Gbit SFP+-transceivern signalerar på andra våglängder mot 1Gbit SFP-transceivern. I och med att jag fortsatt kommer ut på Internet med 1Gbit SFP-transceivern så betyder det ingen har bytt ut SFP-transceivern på andra sidan.

Då jag egentligen inte känner jag behöver 10Gbit Internet så funderar jag återigen på varför 1Gbit SFP-transceivern inte fungerar i vare sig Intel X710 eller Aruba switchen.

Som en andra möjlig lösning, har jag tittat lite på denna SFP-transceiver på Amazon - https://www.amazon.se/DIGITUS-Gigabit-SFP-modul-HP-kompatibel....
Digitus länkar till assmann.shop (inget NSFW som man kanske kan tro) och deras katalog. Här är direktlänken till SFP-transceivern - https://de.assmann.shop/en/Active-Network-Components/SFP-Tech....
Det står att den är kompatibel med HP Aruba och kanske fungerar den då med Intel X710 också. Kanske?

Frågan jag har är, är det någon här som vet varför den 1Gbit SFP-transceivern jag har endast fungerar i min Edgerouter?

Är det så förargligt att den 1Gbit SFP-transceivern jag har är en för enkel / billig SFP-transceiver som skapar problemet? Eller är det något fel på den men att den ändå fungera i Edgeroutern?

Om den är för enkel / billig kanske det inte blir bättre med Digitus SFP-transceivern?

för din edgerouter har en 1gig port (sfp inte sfp+), ställ ner porten till 1gig på nya kortet så bör det hoppa igång.
hade samma problem själv när jag byte ut nätverket till fiberpatch.
bra ställe att köpa sfp saker på är Fs.com, jag köper alltid mina sfp/sfp+ moduler och fiber från fs.com, billiga och har fungerat med alla dom olika hårdvaror jag testat att köra dom mot, (om man ställt porten rätt vill säga)

Av aragon

hårddisk storlek 4 vs 8 diskar samt raid och typ mm.

Hej

Jag håller på och köper in prylar till mitt server bygge men fick lite beslutsångest gällande val av diskar.
så jag hoppas någon kan ge mig en spark åt rätt håll hur man bör tänka.

diskarna från dom gamla servrarna vågar jag inte flytta (slänga över diskarna) till den nya server, samt saknar jag tillräckligt plats på andra enheter för att backa upp innan flytt plus att dom börjat bli ett på år, så tanken att helt enkelt köpa nya diskar till den nya serven och sedan föra över data. (1 av dom gamla servrarna få då agera som backupp)
ja, jag vet raid är inte backup men den ena externa disken gick sönder och det känns lite onödigt att köpa en till när jag kommer använda en av dom gamla servrarna som backup (den kommer vara avstängd tills den dagen den behövs)

det jag blir lite fundersam på är, ska man köpa tex 7-8st 4tb eller 4st 8tb diskar? servern har plats för 8st hot swap diskar men jag tänker att färre diskar drar mindre ström och ger mindre värme, men finns det några nackdelar att gå på större men färre diskar?
eller ska man köra annat antal tex 5x6tb.mängden data kommer inte öka med någon direkt rasande fart, mängden idag är ca 12TB-14TB med en ökning på under 100gb/år (kan nog säga under 50gb/år)
annat som kan vara bra att veta, server chassit har inte jätte bra kylning för diskarna, men tydligen är det först vid högre varvtal det kan bli ett problem,(enligt andra användare) tanken är ändå att försöka modifiera det för bättre flöde, ville dock nämna det om det påverkar vad man bör gå på.

sedan är frågan om man ska köra raid5/E/EE eller raid6 och om detta kommer påverka valet mellan få/många diskar?
bör man köra en spare disk som jag gör på en av dom gamla servarna osv.

valet av disk står mellan wd red/plus/pro, servern kör ubuntu server, med Emby media server samt wingftp Enterprise
servern ska användas för bilder/filmer samt dokument osv och kommer stå på 24/7 så det är ju bra om dom går ner i viloläge eller stänger av sig när dom inte används.

helst vill jag inte lägga mer än 10-12k på nya diskar.
är det något annat man bör tänka på, tex om det ska vara exzf eller efpx osv

Av aragon
Skrivet av tBiorrith:

Det där är dubbdäck. Jag vill gärna ha odubbade däck på släpet så de kan sitta på året om. Ingen i min familj kör dubbat.

Som sagt, jag hittar fan inga. Inte ens på de stora siterna med däck.

Du får ju dock köra med dubbad kärra fast odubbat på bilen. Här har dom odubade vinterdäck i lager i önskad dimension med C styrka.

https://www.grip500.se/dack/175-R-13/

Av aragon
Skrivet av tBiorrith:

Var köpte du hjul till släpet?
Står själv med ett Fogelsta släp med torrspruckna däck. Försöker hittar 175R13C däck, men 13" finns typ inte längre, så det lutar åt att jag är tvungen att köpa nya fälgar också.

Jo det var mindre smidigt, varje däckfirma jag ringde till saknade däcken, det var den lokala macken på orten som lyckades få fram däck och fälg på mindre än 24H. var egentligen rent flyt då jag tankade bilen och såg att dom sålde däck.

du kan ju hitta däck online för din kärra om du inte har så brått att få på dom
typ: https://www.gummihuset.se/vinterdack_dubb/175-80r13-nankang-i...
eller https://www.abswheels.se/dubbdack/hankook/?pid=GMG14252&gad_s...

Av aragon

kommer dom försätta med 2.5" versionen?

Av aragon
Skrivet av Sejopajy:

"förlorar man ju typ 20% för varje gång"
Detta låter ju inte bra?
Jag har en förlust på cirka 3-4% laddning/urladdning i batteriet
Har du kallt där batteriet/växelriktare står?

jag vet inte om det stämmer, Det var min rör kille som jag
tjatade med om var gränserna går för att generera vinst vid ladda/ladda ur baserat på elpris.
han sa då att han räknat på det vilket skulle ge ca 20% förlust vid konverteringen från ac till dc och sedan tillbaka igen, (ladda via elnät inte via solceller) så det var därifrån jag tog den summan.
jag har inte kollat alls för egen del vad förlusten är.

Av aragon
Skrivet av Versatile:

När Unifi släpper wifi 7 APs så kommer det vara en fin upgrade mot min 7 åriga Unifi AC Pro

det har dom redan gjort (wifi 7 pro)

Av aragon

denna lilla pryl ramlade in idag (rättare i går) kamera/tops
gjorde ett snabbtest och insåg att satan vad hår man har fått i öronen på äldre dar.
Man såg dock rätt bra när man använde den.

Av aragon

en liten uppdatering gällande inomhus termostaten till thermia, den tycks fungera väl.
Minskningen av energiförbrukning blev nästan exakt 2000kwh + lite skrammel, då körde jag ändå fler och tyngre saker.
(körde ac mer och en server stod på 24/7 samt testade jag att ladda ladda ur batteri ett stort antal gånger så där förlorar man ju typ 20% för varje gång, dock gav solcellerna ca 300kwh så det går väl nästan på ett ut. det ska bli väldigt intressant att se för ett helt år vad resultatet blir då det var i juni den monterades.
minskningen var framför allt under de månader då vädret var milt. när det blev kallare så stämde förbrukningen mer överens med föregående år. detta är då den lägsta förbrukning vi haft under dom drygt 14 år sedan vi byggde huset.

gällande andra projekt så har jag fått lite ny tändning, så dom närmsta månaderna kommer det göras en hel del pulade.