Inlägg

Inlägg som iamragge har skrivit i forumet
Av iamragge

Lära sig asm är en hel del nötande i min åsikt, varav jag skulle rekommendera en bok på temat till att börja med. Gissar på att det är x86 du är intresserad av, isåfall -> modern x86 assembly.
Stort plus är att all kod i den boken är anropbar från C/C++.
Exemplena är lite långsamma med mycket repetition, men det handlar ofta om att se skillnad på operationer eller göra conditional jumps om olika flaggor sätts, t.ex zero flag, overflow etc.
Vill du ha praktisk användning av kunskaperna så är det fåtal mig vetligen aktiva områden, säkerhet, kernel utveckling, optimeringar i beräkningstunga miljöer.
Vill du bli inspirerad spana in cppcon talks på youtube, allt som handlar om optimeringar kommer visa asm på slidsen.
Inte att förkasta heller är en grundläggande högskolekurs på datorteknik, då bör asm, minnes- och cachelayout täckas.
Edit:mer förslag

Av iamragge

Bidrar med det jag kan här:

- Skillnaden mellan RISC och CISC är mindre idag än tidigare. Du hittar single instruction multiple data (SIMD) instruktioner i båda världar som ex.

- Hårdvaruaccelerering är att föredra framför mjukvarulösning, då hårdvara är paralell av natur, dvs kan göra mycket på en enda klock cykel. Mjukvara är sekventiell (du kan köra trådat, men varje tråd är fortfarande sekventiell)

- CISC har fler 'komplexa' instruktioner, innebärande mindre assembler kod för samma uppgift, få skriver asm idag, så ingen stor vinst. Ett mål i RISC världen är 1instruktion/cykel, stämmer inte riktigt men hyffsat. RISC är enklare i arkitekturen (läs energi effektivitet)

- Utvecklarmässigt... ja, bra verktyg bör göra det mesta av jobbet 'genomskinligt'. Skulle kunna lyfta fram spännande kompetens från embedded sidan där fler jobbar med assembler än på dekstop

Intressant tycker jag, gissar vilt på att vi får vänta ett antal år innan vi ser desktoplösningar med arm kärnor.
Hybrida kärnor skulle vara enormt intressant. Ungefär som switch mellan dedikerad och integrerad grafik, byta mellan x86 till ARM för lågintensiva/specialiserade uppgifter.

Av iamragge

Jag hade också funderat på en begagnad. Mycket jobb dock att hitta en bra deal, de flesta vill ha 80% av vad datorn kostade ny för två år sen.
Jag hade kikat på nåt liknande och snackat ner den några kronor
http://www.sweclockers.com/marknad/135975-asus-g75ijl-gaming-...

Av iamragge

När det pratas om bilder och andra dokument vill jag bara flika in om backups. Ha backups! Material du vill ha koll på bör lagras på 3 (eller fler) platser:
1) HDD i burken
2) Lokal backup på extern HDD förslagsvis
3) Offsite på extern HDD förslagsvis (tänk brand, stöld etc.)
(4) Molnlagring maybe)

//Your friendly neighbourhood techie

Av iamragge

Håller med tidigare talare; batteritid! Jag har inget emot "släpfaktorn", men ska det funka på resande fot måste batteriet klara mer än 4h vid non-gaming. Man kan alltid drömma i alla fall.

Av iamragge

När jag blev sugen på att börja koda hoppade jag på ett program på KTH. Det tog mig 3 år, men nu är jag en vass native programmerare. Förutsatt att du inte tänker sätta dig i skolbänken igen skulle jag rekommendera följande.
Sikta in dig på ett språk, generella rekommendationer som det är svårt att få fel är: C/C++, Java, C#
Köp en nybörjarbok, de har ungefär samma innehåll oavsett författare och språk (min åsikt), men kolla ändå recensioner. Utöver den fakta du behöver brukar de ha bra övningar med lösningsförslag på bokhemsidan.

Det första hindret du kommer stöta på är att sätta upp din utvecklingsmiljö. Kör du visual studio och C/C++ kommer det vara väldigt smärtfritt, dock är språket lite mer disciplinkrävande än andra.
Java kräver att du laddar ner JDK (Java dev kit), kanske JRE också (Java runtime enviroment). C# har jag ingen erfarenhet utav.

Men sen är det bara att läsa, testa och fula runt med språket. Du börjar lära dig när du tänker "undrar vad som händer om jag gör så här..".

Om du läser en bok eller en blogg eller whatever, skriv av all kod, kompilera och försök göra en egen twist på det. Eller ännu bättre försök ha sönder koden, ge den en input som får allt att balla ur. Lista ut varför, skriv om koden mer robust.

För att sammanfatta, i början är valet av språk ganska oviktigt, du ska lära dig grunderna inte skriva den mest skalbara eller snabbaste koden. Du kommer böka lite med att få miljön att funka men googla så kommer det lösa sig. Böcker är fortfarande bra källor även om de kostar (blocket är ett tips).

Av iamragge

Super clean! Diggar setupen,

Av iamragge

Jag fick precis besked att jag klarade min tenta på matte-statistik, så nu vill jag skämma bort mig själv. Struntar i batteritiden, räcker den inte bygger jag bara ett eget (borde klara det utan att bränna moderkortet). Hör av dig!

Av iamragge

Jag är intresserad, men då är det post som gäller, bor i Enköping. En fråga, hur lång är batteritiden aproximalt (det jag undrar är 2h - mer eller mindre)?
Du får gärna ringa mig, 070 777 67 41
/R

Av iamragge

Behöver du verkligen en bärbar? Som blupparen redan påpekat finns mycket, MYCKET! att vinna på en stationär om du inte är i behov av att flytta datorn. Jag har flera vänner som bara fått för sig att de ska ha en bärbar, men datorn står alltid på samma bord, då kostar det mer än det smakar.

Av iamragge

Jag tror just reaktionshastighet har mer med längden på nervbanor att göra.