Låg energiförbrukning blir ett allt viktigare försäljningsargument, men det är inte enbart komponenterna som påverkar elräkningen och batteritiden. Hur operativsystemet hanterar strömsparlägen och ACPI har också inverkan.

Microsofts operativsystem i Windows-familjen har fått ett rykte om sig som potenta batteritjuvar, främst på grund av Vistas 3D-gränssnitt och höga krav på hårdvaran. Alternativen som framhålls är ofta Linuxbaserade operativsystem, exempelvis populära Ubuntu.

En färsk undersökning på hårdvarusajten Phoronix tyder dock på att Microsoft ryckt upp sig med Windows 7. Den senaste versionen av Windows är i många fall betydligt mer energisnål än Ubuntu 10.04, något som går stick i stäv med gängse uppfattningar.

I en testserie med Nvidia Ion-baserade Asus Eee PC 1201N tillsammans med Nvidias drivrutiner förbrukar Windows 7 hela 40 procent mindre energi än Ubuntu 10.04. Utan Nvidias drivrutiner är skillnaden mindre, men fortfarande med stark fördel för Windows 7.

Tester utfördes även med den mer kraftfullare bärbara datorn Lenovo Thinkpad T61. Här är skillnaderna betydligt mindre, troligen beroende på bättre hårdvarustöd i Ubuntu jämfört med Nvidias Ion-kretsar. Windows 7 tar dock med liten marginal hem segern även i detta test.

Värt att nämna är att båda operativsystemen kördes i originalkonfiguration utan optimerade inställningar. Ingen hänsyn togs till vilken prestanda datorerna uppvisade, till exempel hur snabba operativsystemen var på att justera klockfrekvenserna. Optimering av inställningar och färska drivrutiner kan med säkerhet ge andra siffror för båda konfigurationerna.