En av bekvämligheterna med spelkonsoler är att användaren aldrig behöver tänka på att optimera bildkvaliteten och andra tekniska inställningar. På persondatorsidan är situationen desto mer komplex och kräver en hel del efterforskningar för att få bästa möjliga förhållande mellan ögongodis och bildfrekvens.

Vid årsskiftet introducerade Nvidia molntjänsten Geforce Experience, som söker igenom en gigantisk databas för att automatiskt anpassa kvalitetsinställningarna för individuella datorsystem. Nu släpper AMD i samarbete med Raptr den egna motsvarigheten Gaming Evolved App.

Optimeringsprogrammet samlar in och analyserar prestandaresultat från användare och sparar dessa i en databas på nätet. Databasen utnyttjas sedan för att upptäcka vilka kvalitetsinställningar som är lämpliga att använda i respektive spel, baserat på det enskilda datorsystemets specifikationer. Användaren kan välja att prioritera prestanda eller bildkvalitet, alternativt någonting mitt emellan (balanced).

Fler funktioner levereras av Raptr, ett community för gamers. Gaming Evolved App kan användas för att kommunicera med andra spelare, sända video från spel och även delta i tävlingar och turneringar. Därutöver återfinns viss integrering med speltjänsten Steam.

En betaversion av Gaming Evolved App finns redan att ladda ned från utvecklarnas webbplats. Programmet är gratis och kommer senare att levereras tillsammans med drivrutinspaketet Catalyst.