Med jämna mellanrum kommer en eller flera filmer som gör avtryck hos en hel generation. För 80-talet passar utan tvekan triologin Tillbaka till framtiden in i den kategorin – titlarna har en stor skara hängivna fans i alla åldrar.

För många är därför den 21 oktober 2015 ett extra speciellt datum. Det är nämligen dagen Emmet "Doc" Brown tar med Marty McFly och Jennifer Parker till i triologins andra del, med syftet att rädda parets framtida barn från överhängande katastrof.

Som ett resultat av detta innehåller filmen en detaljerad framtidsbild, signerad bland annat regissören Robert Zemeckis. Även om Zemeckis själv är tydlig med att det handlar om en fiktiv skildring utan direkt verklighetsförankring är det trots allt roligt att jämföra visionen med dagens realitet.

SweClockers passar därför på att fira, givetvis med glimten i ögat. Redaktionens Emil Åkered har plockat ett antal tekniska "underverk" från Tillbaka till framtiden, vilka på något sätt finns – eller inte finns – i den bistra verkligheten.

Sju tekniska koncept från Tillbaka till framtiden


Först ut måste helt klart vara flygande bilar. Konceptet har en central roll i filmen och används inte minst för Emmet Browns tidsmaskin. Ställt mot verkligheten är det helt klart lite skakigare. Varken svävarfordon eller motorvägar i skyn känns bekant, något som kanske är lika bra. Undertecknad skulle till exempel bli vansinnig om moppepojkarna blåste förbi på tredje våningen.

På andra sidan myntet – att faxa. Konceptet i sig känns ungefär lika upphetsande som kassettband eller batiktröjor, och yngre läsare behöver sannolikt ta till Wikipedia för att hänga med. I den aktuella framtidsvisionen sprutar det dock papper som aldrig förr, till Martys stora skräck.

Här har vi en kul grej – telefon i "glasögonen". Accessoaren må se en smula fånig ut, men konceptet är samtidigt inte långt ifrån Google Glass eller för den delen dagens eviga pillande på mobiltelefoner. Helt klart en poäng till framtidsvisionen!

Ytterligare mer eller mindre full pott för framtiden sedd från 80-talet. Biff Tannen betalar taxiresan med tummen, något som tack vare inbyggda läsare i till exempel mobiltelefoner snart kan vara vardag. Bra kikat i spåkulan!

Den flygande nyhetsroboten ser med dagens mått lite konstig ut, men konceptet är det inget fel på. Bara de senaste åren har användningen av fjärrstyrda drönare formligen exploderat – bland annat inom just nyhetsrapportering. Ytterligare poäng åt Zemeckis och gänget.

En videobaserad servitör i form av Michael Jackson kändes säkert hippt på 80-talet, men är med vissa undantag svårare att överföra till dagens verklighet. Kanske är det närmaste vi kommer på bred front surfplattemenyerna hos trendiga restauranger, eller för den delen webbköp av pizza.

Röststyrning och stora tv-apparater är två punkter där filmmakarna verkligen slog huvudet på spiken. I dagsläget ska man både ha enorm visningsyta och helst kunna prata med varenda teknisk pryl inom två mils omkrets. Inte för att det faktiskt fungerar speciellt bra, men det ska oavsett vara möjligt.

Matte är överskattat – givetvis är leviterande hoverboard dagens åttonde och sista pryl. Konceptet gör sig utmärkt på film, men är i verkligheten betydligt klurigare. Närmast är antagligen Lexus, men de fuskar.

För att fira den 21 oktober visas klassiska triologin Tillbaka till framtiden på flera av SF Bios bioagrafer. Mer information om föreställningar och biljetter finns på företagets webbplats.