Komponentmarknaden och mobilmarknaden står inför en övergång till nästa generations primärminnen av DDR5-karaktär, dels konventionella DDR5-minnen för konsumentdatorer och serversystem, men även den energieffektiva och kompakta varianten LPDDR5 som Samsung nyligen genomfört testtillverkning av.

Det kommer dock att dröja innan LPDDR5 börjar massproduceras och anammas av bärbara datorer och mobiltelefoner på bred front, och i väntan på det har Samsung introducerat andra generationens LPDDR4X-minnen som introducerades under 2016. Det handlar återigen om 10 nanometers tillverkningsprocess men energikonsumtionen har reducerats med tio procent.

LPDDR4Xgen2.jpg

Trots reduceringen av energikonsumtionen bibehålls samma överföringshastighet som i föregående generation, det vill säga 4 266 Mbit/s. Samsung säger sig ha skapat en minnesmodul på 8 GB LPDDR4X genom att paketera fyra minneskapslar om 16 Gb vardera (16 Gb = 2 GB) som med fyra minneskanaler ska nå 34,1 GB/s i överföringshastighet.

Utöver energieffektiviteten har även minnespaketets fysiska tjocklek reducerats med 20 procent jämfört med första generationens LPDDR4X-moduler, vilket ska göra det lättare att stoppa in större mängder primärminne i redan komplexa och välfyllda bärbara enheter där batteritid är av yttersta vikt.

Enligt Samsungs pressmeddelande har produktionen inletts och andra generationens LPDDR4X-minnen ska vara redo att användas i konsumentprodukter som når marknaden i slutet av året, eller början av 2019.