Under flera år har tillverkningskapaciteten för minnen ökat lavinartat, och belopp i mångmiljardsklassen har investerats av ledande aktörer som Samsung, SK Hynix och på sistone även kinesiska staten. Trots detta har priset på DDR4-minnen tredubblats på bara några år, inte minst till följd av ökad efterfrågan på flashkretsar från bärbara enheter.

Tack vare detta har dock rekordsatsningar kunnat genomföras, då någon minskad efterfrågan inte funnits på horisonten. Men nu ser ökningen av efterfrågan ut att sakta ned, varpå branschkällor uppger till Digitimes att minnesjättarna Samsung och SK Hynix skalar ned sina ambitiösa expansionsplaner något.

topp.jpg

Redan idag uppges överskottet av minnen vara påtagligt, med priser från tillverkare som enligt uppgift ska sjunka mellan 10 och 15 procent från årets andra kvartal till det tredje. Sänkningen väntas fortsätta med 15 procent från tredje till fjärde kvartalet.

Detta beror till stor del på den ökade användningen av staplade minnesceller, då många minnestillverkare börjat få igång ordentlig volymproduktion av tekniken. Samtidigt har marknaden för flashminnen till telefoner och bärbara enheter mättats något, från att tidigare har varit ett draglok för efterfrågan.

Under första halvan av 2019 väntas minnespriserna fortsätta nedåt, och därför har Samsung utöver nedtrappad expansion även börjat sälja allt mer minnen till partnertillverkare. Tidigare har 3D V-NAND varit förbehållet bolagets egna produkter i stor utsträckning.

I praktiken innebär de mindre ambitiösa expansionsplanerna att utbyggnandet av två toppmoderna fabriker läggs på is från Samsungs håll. Det rörde sig om en planerad extra kapacitet månadsvis på 30 000 kiselplattor (eng. wafers). För SK Hynix finns däremot inga konkreta detaljer, men liknande anpassningar till marknadsförhållandena är att vänta.