Regeringen föreslår höjd kemikalieskatt på elektronik och vitvaror

Regeringen föreslår höjd kemikalieskatt på elektronik och vitvaror

I en del av regeringens "gröna skatteväxlingen" går ett lagförslag ut på remiss om en höjning av den vida kritiserade kemikalieskatten, vars tak föreslås höjas från 327 till 440 kronor.

Sommaren 2017 införde regeringen den så kallade kemikalieskatten, en särskild skatt på elektronik i syfte att minska användningen av farliga kemikalier. Tanken är att tillverkare ska ställa om produktionen till mer miljövänliga alternativ, vilket kan ge rätt till en skattereduktion på 50 eller 90 procent.

Nu vill regeringen höja skatten och har skickat ut ett förslag om detta på remiss. I lagförslaget finns en höjning från 8 till 11 kronor per kilogram för vitvaror, kylar, frysar, diskmaskiner och dammsugare, motsvarande 37,5 procent. För all annan hemelektronik som datorer, skärmar, mobiltelefoner, surfplattor, TV-apparater och spelkonsoler föreslås en höjning från 122 till 160 kronor per kilogram – strax över 31 procent.

Då kemikalieskatten är utformat på så sätt att vikten är avgörande finns ett tak, som i nuläget ligger på 327 kronor per vara, vilket blir 409 kronor för slutkund när mervärdesskatt (moms) på 25 procent tillkommer. I förslaget ingår att taket ska höjas till 440 kronor, eller 34,6 procent, motsvarande 550 kronor inklusive moms.

Enligt de föreslagna höjningarna behöver en produkt väga 2,75 kilogram för att slå i taket. Det innebär att exempelvis TV-apparater, datorskärmar och flera populära spelkonsoler får det maximala påslaget, medan prispåslaget blir avsevärt mindre på lättare produkter som tunna bärbara datorer och mobiltelefoner.

Under hösten 2018 publicerade HUI Research en utredning som dömer ut skattens effekter och att den sannolikt har en negativ samhällsekonomisk effekt, i form av färre jobb, skatteintäkter och att mycket av e-handeln flyttar utomlands – bort från kemikalieskatten. HUI:s utredningen gjordes på uppdrag av Elektronikbranschen, Svensk Handel och EHL (vitvarubranschen).

Klas Elm, VD för elektronikbranschen, är snabbt ute med att kritisera förslaget och till TT (via Svenska Dagbladet) gör han gällande att höjningen om den går igenom "dödar" svensk handel. Istället för en nationell skatt för en mindre marknad som Sverige anser han att politikerna bör driva på för förbud av miljöfarliga ämnen på EU-nivå, något som kan tvinga internationella aktörer att ställa om produktionen.

Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) håller inte med om kritiken mot skatten och anser att det är för tidigt att utvärdera dess effekter. Han anser dessutom att utredningen av HUI Research är gjord på felaktiga grunder och delar inte bedömningen om minskade arbetstillfällen i Sverige.

För Dagens Nyheter berättar Bolund att förslaget om denna höjning tillsammans med höjd skatt på fossila bränslen i värmekraftverk och slopade subventioner för gruvdiesel är de första förslagen i regeringens tilltänkta "gröna skatteväxling", där fler skattehöjningar och slopade subventioner på miljöområdet ska tillkomma.

Enligt Januariavtalet (JA) på 73 punkter som regeringen med Socialdemokraterna och Miljöpartiet ingått med Liberalerna och Centerpartiet ingår grön skatteväxling. Under mandatperioden ska skatten på arbete ska sänkas med 15 miljarder kronor, medan motsvarande höjning ska ske på miljöområdet.

Fotnot: Datorkomponenter omfattas inte av kemikalieskatten.

Läs mer om kemikalieskatten:

Skicka en rättelse
Tack för tipset Uzanar!
14

Apple inleder rättslig process mot päronlogotyp

Recept- och måltidsapplikationen Prepear i skottgluggen när Apple anser att dess logotyp kan förknippas med Iphonemakaren. Läs mer

4

AMD:s "Renoir"-uppföljare "Cezanne" läcker ut i databas

En bärbar medlem i Ryzen 5000-uppställningen med Zen 3-kärnor och snabbare Vega-grafik skymtas hos Sisoftware. Läs mer

3

Dreamhack Winter skjuts till nästa år

Vinterns stora spelfest får samma behandling som sommarens Dreamhack, det vill säga ett nytt och ännu obestämt datum år 2021. Läs mer

47

Snabbtest: Grafikprestanda i Horizon Zero Dawn

Horizon Zero Dawn har lanserats till PC och redaktionen står redo med testriggen för ett snabbtest med femton grafikkort. Läs mer

17

Samsung inleder expansion av världens största halvledarfabrik

Tillbyggnationen av Pyongtaek-fabriken inleds under september månad och beräknas kosta 220 miljarder kronor. Läs mer

45

Nvidia räknar ned till Geforce-nyheter

Bolagets konsumentdivison tar till Twitter och räknar ned till den 31 augusti. Läs mer

38

Apple A14 Bionic kan prestera 40 procent bättre än A13

Den kommande Iphone 12-processorn ryktas dessutom erbjuda upp till 50 procent bättre grafikprestanda. Läs mer

87

Analytiker: "Wechat-blockad slår hårt mot Apple"

Uppåt en tredjedel färre sålda Iphones globalt spås efter Trumps förbud mot apparna Tiktok och Wechat. Läs mer

21

Amazon uppges slå upp portarna i Sverige den 30 september

Källor till 99mac menar att Amazon.se med nöd och näppe hinner lanseras under årets tredje kvartal. Läs mer

34

Microsoft bekräftar Xbox Series S genom handkontroll

En vit handkontroll dyker upp med stöd för Xbox Series X såväl som obekräftade Series S. Läs mer

14

Toshiba avyttrar sin PC-division

Den japanska mångsysslaren säljer av återstoden av sin PC-division till Sharp efter 35 år på marknaden. Läs mer

18

AMD ansöker om patent för hybridprocessor

Följer ARM och Intel på big.LITTLE-spåret med stora och små kärnor i samma produkt. Läs mer