Under årets Computex-mässa lyfte AMD på locket för processorserien Ryzen 3000 och med detta avtäckte partnerföretag moderkort med den tillhörande styrkretsen X570. En funktion som introduceras på konsumentmarknaden i och med X570-moderkorten är gränssnittet PCI Express 4.0, och med det SSD-lagring som utnyttjar den högre bandbredden.

Adata_SMI-PCIe4.jpg

Av de minneskontroller för SSD-lagring som finns på marknaden är det dock få som är byggda för att utnyttja egenskaperna och den nya kapaciteten hos PCI Express 4.0. Under Computex använde SSD-enheter som går till det nya gränssnittet en minneskontroller från Phison, men nu meddelar Silicon Motion att de jobbar på en ny minneskontroller byggd för PCI Express 4.0.

Detaljerna om den nya kontrollern är knapphändiga. Den demonstrerades under Computex 2019 tillsammans med SSD-tillverkaren Adata, och det enda i specifikationsväg som avslöjats är att den jobbar över ett PCI Express 4.0 x4-gränssnitt och ska vara en ny design, vilket antyder utökad funktionalitet jämfört med företagets befintliga minneskontrollers för PCI Express 3.0.

Information om väntade prestandanivåer meddelas inte. Den prototyp som SweClockers-redaktionen tittade på under Computex 2019 bjöd inte på revolutionerande prestanda med hastigheter runt cirka 4 GB/s, men då detta sannolikt var en tidig prototyp är denna prestanda inte representativt för den slutgiltiga produktens kapacitet.

Intressant nog sägs lanseringen ske i samband med "en nästa generations PC-plattform för konsumentmarknaden" enligt en Anandtech-rapport, vilket skulle kunna innebära kommande plattformar från Intel och AMD. Minneskontrollern, som får namnet SM2267G, är i slutfasen av utvecklingen och är planerad att släppas andra kvartalet 2020.

Läs mer om SSD och PCI Express 4.0:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!