Under måndagen avtäckte AMD mer detaljer kring de kommande processorerna i Ryzen 3000-serien, där dessa via styrkretsen X570 kan erbjuda anslutning till det snabbare gränssnittet PCI Express 4.0 för exempelvis grafikkort och lagringsenheter. Detta är något Gigabyte drar nytta av med nya SSD-enheter som företaget visar på Computex 2019.

gigabyte_pci4_ssd-5.jpg
gigabyte_pci4_ssd-11.jpg

De nya enheterna levereras i lagringskapaciteter upp till 2 TB och använder sig av formfaktorn M.2 (2280). Dessa kommunicerar över NVME-protokollet och kan via den nya lagringskontrollern Phison E12 utnyttja fyra banors PCI Express 4.0 – förutsatt att den används ihop med ett kompatibelt system.

gigabyte_pci4_ssd-6.jpg

Gigabyte visade upp prestandasiffror från de nya enheterna, där dessa uppnådde sekventiella läs- och skrivhastigheter på 5 000 respektive 4 200 MB/s. Då lagringskontrollern blir varmare än dagens PCI Express 3.0-baserade diton har enheterna bestyckats med ordentliga kylflänsar tillverkade av koppar.

Medan överföringshastigheterna är en bra bit högre än nuvarande generations NVME-enheter i det övre segmentet, är dessa fortfarande inte i närheten av att fylla bandbredden som fyra banors PCI Express 4.0 tillhandahåller. Detta är kopplat till att den nuvarande lagringskontrollern från Phison inte är kapabel till högre hastigheter.

gigabyte_pci4_ssd-12.jpg
gigabyte_pci4_ssd-7.jpg

För att kringgå denna flaskhals lanserar även Gigabyte ett nytt instickskort med plats för fyra M.2-enheter som kommunicerar med moderkortet över 16-banors PCI Express 4.0. Detta demonstrerades ihop med de nya SSD-enheterna, där fyra av dessa i en RAID 0-konfiguration kunde uppnå sekventiella läs- och skrivhastigheter på upp till 15 000 MB/s.

► Läs allt från #computex-2019

De nya SSD-enheterna och instickskortet väntas lanseras under sommaren. Prislapparna är hittills okända.

Läs mer om SSD och PCI Express 4.0:

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!