Intel presenterar varumärke för Project Athena-datorer

Intel presenterar varumärke för Project Athena-datorer

Med Project Athena ämnar Intel höja standarden för bärbara datorer med längre batteritid och snabba anslutningar. Ett klistermärke ska förtydliga vilka modeller som uppfyller kraven.

Processorjätten Intel har länge varit en viktig aktör på marknaden för bärbara datorer, där företagets Ultrabook-koncept höjde ribban och skapade ett ideal bland ett relativt spretigt utbud av produkter. Under årets upplaga av CES-mässa presenterade Intel att de snickrade på en ny standard i likhet med Ultrabook, något som bolaget sedan specificerade i samband med Computex 2019.

Namnet på det nya plattformskonceptet är Project Athena, där lång batteritid för realistiska användarscenarion är en av grundpelarna. Konkret ska tunna bärbara Project Athena-datorer klara minst nio timmars normalanvändning på batteri, en funktion som ackompanjeras av minst 8 GB primärminne, SSD-lagring och snabba anslutningar enligt Wifi 6 och Thunderbolt 3.

De två sistnämnda delarna är båda inbyggda i Intels purfärska processorfamilj "Ice Lake", som lanserades i början av augusti. Vid lanseringstillfället sades att de nya processorerna kommer att finnas under huven för många Project Athena-system. Nu avtäcker Intel en märkning för att förtydliga vilka datorer som lever upp till bolagets riktlinjer.

mobile-performance-i5i7-lt-digital-identifier.jpg

I vanlig ordning handlar det om ett klistermärke som ska pryda godkända datorer. Klistermärket har texten "Engineered for mobile performance" och understryker således syftet med Project Athena, som är att erbjuda bärbara datorer med bra prestanda, anslutningar och batteritid.

"Ice Lake"-processorerna är först ut på den nya arkitekturen Sunny Cove och tillverkning på 10 nanometer, men även grafikdelen Gen11 gör debut här. Därutöver skvallrar specifikationerna om att processorerna är väl lämpade för lång batteritid, genom den krympta tillverkningstekniken samt låga basfrekvenser och ett turboläge som snabbt ska nås och lämnas vid behov.

Flera bärbara datorer från partnertillverkare så som Dell, Acer, HP och Lenovo ska rulla ut framöver. I samband med "Ice Lake"-lanseringen nämnde Intel att fler än 35 datorer med de nya processorerna se dagens ljus innan julhandeln drar igång, men hur många av dessa som uppfyller Project Athena-kraven återstår att se.

Läs mer om Project Athena och "Ice Lake":

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!

Skicka en rättelse
19

Fredagspanelen Mini 1: Ampere för hela slanten

Vägen till lanseringen av höstens grafikkort har kantats av ovanligt många rykten. Vi djupdyker i ämnet. Läs mer

13

Intel Architecture Day 2020 – en summering

Intel avslöjar detaljer kring Tiger Lake och visar upp den kommande grafiksatsningen Xe – vi sammanfattar det hela. Läs mer

41

Micron bekräftar GDDR6X för Geforce RTX 3090 – upp till 1 TB/s minnesbandbredd

Förutom att bekräfta grafikminnet GDDR6X röjer minnestillverkaren namnet på nästa generation Nvidia Geforce-kort. Läs mer

19

NSA varnar för ryska attacker mot Linux

Skadlig kod vid namn Drovorub utnyttjas av den ryska militärens underrättelsetjänst för intrång i Linux-system. Läs mer

78

Datorbutiken Liontech går i graven

Den stockholmsbaserade datorbutiken försätts i konkurs efter de nya ägarna ådragit sig stora skulder. Läs mer

33

Quake II gratis under begränsad tidsperiod

Bethesda bjuder på FPS-klassikern via sin onlinebutik, utlovar Quake III Arena under nästkommande vecka. Läs mer

62

Bild på flaggskepp i RTX 3000-serien läcker ut

Tungt censurerad bild visar bland annat trångbodda minneskretsar och ny Nvlink-anslutning. Läs mer

143

Apple och Google avlägsnar Fortnite från sina butiker

Innehavarna av båda plattformarna ser rött efter att Epic Games infört sin egen lösning för direktbetalningar i Fortnite. Läs mer

30

Senaste Windows Insider Preview fokuserar på grafikinställningar

Tillåter bland annat användare välja vilken grafikprocessor som ska användas i vilka applikationer. Läs mer

19

Fynda inför skolstarten med hjälp av SweClockers medlemmar

Traditionen trogen bjuder SweClockers upp med en specialsida, som samlar erbjudanden och tips från medlemmarna. Läs mer

57

Snabbtitt: Sony WH-1000XM4 – ett par riktigt bra brusreducerande hörlurar

Jonas tar sig an Sonys senaste generation brusreducerande hörlurar för att se om de håller måttet. Häng med på en snabbtitt! Läs mer

9

Intel Alder Lake är hybridprocessorer med prestandafokus

Intel bekräftar officellt sina kommande prestandaprocessorer Alder Lake, vilka kombinerar högpresterande kärnor med energieffektiva sådana. Läs mer