Processorjätten Intel har länge varit en viktig aktör på marknaden för bärbara datorer, där företagets Ultrabook-koncept höjde ribban och skapade ett ideal bland ett relativt spretigt utbud av produkter. Under årets upplaga av CES-mässa presenterade Intel att de snickrade på en ny standard i likhet med Ultrabook, något som bolaget sedan specificerade i samband med Computex 2019.

Namnet på det nya plattformskonceptet är Project Athena, där lång batteritid för realistiska användarscenarion är en av grundpelarna. Konkret ska tunna bärbara Project Athena-datorer klara minst nio timmars normalanvändning på batteri, en funktion som ackompanjeras av minst 8 GB primärminne, SSD-lagring och snabba anslutningar enligt Wifi 6 och Thunderbolt 3.

De två sistnämnda delarna är båda inbyggda i Intels purfärska processorfamilj "Ice Lake", som lanserades i början av augusti. Vid lanseringstillfället sades att de nya processorerna kommer att finnas under huven för många Project Athena-system. Nu avtäcker Intel en märkning för att förtydliga vilka datorer som lever upp till bolagets riktlinjer.

mobile-performance-i5i7-lt-digital-identifier.jpg

I vanlig ordning handlar det om ett klistermärke som ska pryda godkända datorer. Klistermärket har texten "Engineered for mobile performance" och understryker således syftet med Project Athena, som är att erbjuda bärbara datorer med bra prestanda, anslutningar och batteritid.

"Ice Lake"-processorerna är först ut på den nya arkitekturen Sunny Cove och tillverkning på 10 nanometer, men även grafikdelen Gen11 gör debut här. Därutöver skvallrar specifikationerna om att processorerna är väl lämpade för lång batteritid, genom den krympta tillverkningstekniken samt låga basfrekvenser och ett turboläge som snabbt ska nås och lämnas vid behov.

Flera bärbara datorer från partnertillverkare så som Dell, Acer, HP och Lenovo ska rulla ut framöver. I samband med "Ice Lake"-lanseringen nämnde Intel att fler än 35 datorer med de nya processorerna se dagens ljus innan julhandeln drar igång, men hur många av dessa som uppfyller Project Athena-kraven återstår att se.

Läs mer om Project Athena och "Ice Lake":

I butiken: SweClockers Hardware Dreams

Surfar du SweClockers om nätterna? Drömmer du om nästa datorbygge? Denna midnattsblå t-shirt är specialdesignad för tvättäkta entusiaster som älskar datorer och hårdvara. Begränsad upplaga!

Köp här!