Tidigare i år meddelade Microsoft att företaget skrotar den egna webbläsarmotorn EdgeHTML till förmån för det öppna källkodsalternativet Chromium, som bland annat ligger till grund för Googles webbläsare Chrome. Webbläsaren har funnits tillgänglig i en utvecklarversion sedan några månader tillbaks, men nu meddelar Microsoft att en publik betaversion finns tillgänglig.

Microsoft Edge baseerad på Chromium-projektet liknar Googles Chrome-webbläsare till det yttre, men Microsoft har lagt till och ändrat detaljer i den egna webbläsaren. Då Microsoft Edge ska vara den förvalda webbläsaren på alla enheter som kör Windows 10 synkroniseras historik, lösenord, favoriter och annan information via Microsofts tjänster.

Söktjänsten Bing är förvald, men kan ändras till andra tjänster om så önskas. Betaversionen innehåller också kompatibilitetsläget Internet Explorer Mode, en funktion där den gamla webbläsarmotorn från Internet Explorer körs inuti en flik i Microsoft Edge. Detta ska undanröja behovet av att tillhandahålla både Edge och Internet Explorer i framtida uppdateringar av Windows.

Med Microsofts övergång till Chromium-projektet blir Mozillas egna webbläsarmotorer Gecko och Quantum det enda återstående stora alternativet till Blink-motorn i Chromium. En huvudsaklig anledning till bytet till en Chromium-baserad kodbas är enligt Microsoft att företaget vill skapa en enhetlig plattform för webbutvecklare, som inte ska behöva anpassa webblösningar för flera olika webbläsarmotorer.

Trots att det handlar om en testversion menar företaget att webbläsaren är så pass stabil att den kan användas för vardagligt bruk. Betaversionen av Microsoft Edge kan laddas ned för Microsofts Windows och Apples Mac OS på Microsofts Edge Insider-portal.

Läs mer om Microsoft Edge:

I butiken: SweClockers Logo Tee

Den legendariska SweClockers-gubben! Denna högtidsklädsel passar bäst att använda på särskilt minnesvärda dagar, såsom grafikkortslanseringar, och bör likt andra värdesaker förvaras i kassaskåp. Begränsad upplaga!

Köp här!