I takt med att mobilen blivit navet i teknikvardagen har också trådlöst ljud vuxit i utsträckning. På senare år har äkta trådlöst ljud (eng. True Wireless) blivit populärt, med produkter som Apple Airpods och Samsung Galaxy Buds som två populära alternativ. I dessa integreras såväl kretsar som batterier och tekniker relaterade till att ladda dessa i ett kompakt format.

Samsung_Wireless5.jpg

De nuvarande lösningarna i äkta trådlösa hörlurar integrerar ett flertal olika kretsar på en liten yta, där kretsar för strömhantering utgör ett flertal av dessa. Samsung avtäcker nu företagets första fullt integrerade lösningar för strömhantering vid namn MUA01 och MUB01, vilka utformats för att användas i äkta trådlösa hörlurar.

Samsung_Wireless1.jpg

MUA01 sköter strömhantering i det laddningsfodral som ingår i Samsungs Galaxy Buds-familj och MUB01 används i själva hörlurarna. I MUA01 integrerar Samsung hela tio olika kretsar för strömhantering och trådlös laddning, vilket leder till 60 procent mindre kretsyta jämfört med tidigare. MUB01 integrerar fem kretsar för 50 procent minskad kretsyta.

Framstegen ger Samsung större flexibilitet för att integrera större batterier i kommande hörlurar, eller skapa mer kompakta designer. MUA01 är också den första integrerade kretsen som stöder både trådlös och trådbunden laddning i ett. Sett till trådlös laddning stöds den senaste Qi-standarden. Tack vare en integrerad mikrokontroller (MCU) och flashminne blir det möjligt att uppdatera firmware för framtida optimeringar.

Kretsarna integrerar också stöd för kommunikation över laddningskontakterna (Power Line Communication, PLC) vilket gör det möjligt för hörlurar och laddningsfodral att utbyta information med varandra. Exempel på sådan information kan vara batteriernas laddningsnivå och huruvida hörlurarna befinner sig i fodralet eller ej.

Volymproduktion av MUA01 och MUB01 pågår och kretsarna används i Galaxy Buds+ som avtäcktes under Samsungs evenemang Galaxy Unpacked som gick av stapeln i februari.

Läs mer om Samsung Galaxy Unpacked 2020: