Microsoft håller just nu på att rulla ut Windows-uppdateringen KB5036980 till användare med Windows 11 22H2 och 23H2. En av nyheterna i den är den reklam i Start-menyn, eller ”rekommendationer” som företaget kallar det, som under en tid har ingått i betaversioner av systemet.

Det handlar om genvägar till program som distribueras via Microsoft-butiken, och Microsoft skriver att det rör sig om ”program från ett fåtal utvalda utvecklare” och att funktionen ska hjälpa användarna ”upptäcka några av de fantastiska program som finns tillgängliga”, rapporterar Neowin.

Reklamen aktiveras automatiskt efter systemuppdateringen, men går att stänga av genom att kryssa ur ”Visa rekommendationer för tips, genvägar nya appar med mera” i Inställningar -> Anpassning -> Start.

Det här är inte första gången Microsoft har placerat reklam av någon slag i Start-menyn. Företaget har visat ”rekommendationer” där tidigare, och i Windows 10 började Microsoft skicka med bland annat olika varianter av spelet Candy Crush.