Intels kommande Tiger Lake-processorer till bärbara datorer väntas göra entré under sommaren och blir då startskottet på elfte generationens Core-processorer. Den stundande processorfamiljen baseras på företagets nya Willow Cove-arkitektur och tillverkas på en finputsad 10-nanometersteknik som bland annat väntas leda till mer effektiv exekvering av instruktioner per klockcykel (IPC).

Utöver förbättrad IPC väntas den finputsade 10-nanometerstekniken leda till högre klockfrekvenser, vilket nu styrks av ett inlägg från Twitter-användaren och flitiga teknikavtäckaren _rogame. Det kan vara värt att nämna att samma profil tidigare i veckan grävde fram en skärmdump som avslöjade Intels Jasper Lake.

skarmdump3.jpg

I den skärmdump som avtäcks avslöjas att Tiger Lake bland annat når en basfrekvens om 2,3 GHz. Dessa siffror är inget att höja på ögonbrynen om, men det intressanta framkommer när turbofrekvensen undersöks. Här visas nivåer strax norr om 5 GHz. Det tyder på att Intels finputsade 10-nanometersteknik gör det möjligt att skruva upp processorernas klockfrekvenser.

Detta kan jämföras med föregångaren Ice Lake på 10 nanometer där modellen Core i7-1068NG7 når en högsta turbofrekvens om 4,1 GHz. I samband med avslöjandet påpekar _rogame också att det kan handla om felaktiga uppgifter, och att siffrorna därför bör tas med en nypa salt. Hur det än ligger till med turbofrekvenserna står lanseringen av processorfamiljen Tiger Lake för dörren, och mer konkreta uppgifter om de nya processorernas kapacitet bör därmed inte vara allt för avlägsna.

Läs mer om Intel Tiger Lake: