Nvidias kommande Geforce RTX 3000-serie baserad på arkitekturen "Ampere" lider inte brist av rykten och läckor. Tidigare rapporter anger bland annat en annorlunda kyllösning och separat mönsterkort för strömförsörjning. Nu framkommer uppgifter om att grafikkort av referensdesign byggda kring mönsterkortet med det interna kodnamnet PG142 kan komma att få en helt ny strömkontakt.

ampere-12pin.jpg

Det rör sig om en kontakt med totalt 12 pinnar i samma fysiska storlek som en traditionell 6+2-pinnarslösning av PCI Express-format, enligt kinesiska sidan Fcpowerup. Den nya kontakttypen erbjuder enligt ryktena upp till 8,5 ampere per strömledande pinne, samtidigt som PCI Express-standardens 6-pinskontakt tillåter totalt 6,25 ampere eller 75 watt, trots att kontakten klarar 6 ampere per pinne.

Genom att frångå PCI Express och dess relativt konservativa strömförsörjning kan Nvidia således teoretiskt leverera uppemot 34 ampere, eller 408 watt, över fyra ledare och fyra jordkablar samtidigt som rum lämnas för sense-kablage. Räknas istället på tre ledare landar effekten på 25,5 ampere eller 306 watt.

Exakt hur detta är tänkt att anslutas till existerande nätaggregat är oklart, men en kandidat är en adapterkabel till dubbla 6+2-pins-anslutningar. En sådan lösning skulle erbjuda 300 watt från nätaggregatet, samtidigt som moderkortet levererar 75 watt – något som skulle tillfredsställa toppkortens ryktade strömförbrukning om 350 watt.

Ännu en variabel finns dock att ha med i beräkningen, nämligen ryktena om mönsterkortet PG142 och dess 4-pinskontakt. Med en ny 12-pinskontakt som frångår PCI Express-specifikationer framstår den som överflödig i strömförsöjningssyfte, vilket även Fcpowerup kommenterar med orden "oklart om det ens är en strömkontakt". Även Tweaktown säger sig vara osäkra kring kontaktens syfte.

Läs mer om Nvidia: