Med Radeon RX 6000-serien kan AMD på allvar konkurrera med prestandan i Nvidias Geforce RTX 3000-grafikkort, men med introduktionen av ray tracing och extra tungdrivna spel är det inte bara den traditionella rastreringsprestandan som är viktig. Uppskalningstekniken DLSS är ett exempel från Nvidia, som AMD i somras kontrade med alternativet FSR. Medan förstnämnda kräver grafikkort i RTX 2000- eller RTX 3000-serierna, är FSR mer tillåtande.

Att ge processorn tillgång till allt grafikminne är ytterligare ett knep som AMD och Nvidia tagit till, där bolagens lösningar heter Smart Access Memory (SAM) respektive Resizable BAR. Från exklusivitet med just den senaste generationens grafikkort utannonserar nu AMD att den senaste drivrutinen introducerar SAM även för Radeon RX 5000-grafikkorten. Drivrutinsversionen är Adrenalin 21.9.1 och kan laddas ned genom AMD:s webbplats eller Radeon Software.

I SweClockers tester av Radeon RX 6800 XT, RX 6800, RX 6700 XT samt RX 6600 XT ger SAM prestandavinster som varierar mellan olika speltitlar och upplösningar – från noll påverkan till flera procent upp. I genomsnitt handlar det om ungefär 3 procent högre bildfrekvens. Detta gäller också RX 6600 XT, som är den modell som prestandamässigt ligger närmast toppkorten i föregående generation. Det återstår att se om system med RDNA-baserade grafikkort ser samma prestandalyft, men precis som tidigare krävs en processor från Ryzen 3000-serien eller senare.

Resizable BAR – Geforce RTX 3080 mot Radeon RX 6800 XT

Den färska drivrutinen lägger i vanlig ordning till stöd för färska spel – i det här fallet Deathloop och betaversionen av Call of Duty Vanguard. Därtill följer korrigerade problem och Vulkan-tillägg, där den intresserade kan läsa mer på AMD:s webbplats eller i den tillhörande kommentarstråden.

Använder du Smart Access Memory eller Resizable BAR? Berätta i kommentarstråden!