Nyligen presenterade Samsung den fjärde generationen av vikbara telefoner, en kategori som bolaget ihärdigt förfinar för varje år. Samsungs färska utbud består av Galaxy Z Fold 4, som i utfällt läge är en surfplatta på 7,6 tum, samt Z Flip 4 som snarare är en vanlig telefon som viks på mitten. Precis som tidigare år handlar det om telefoner som inte är för alla, eftersom de dels är mer ömtåliga än orörliga varianter, dels kommer med väl tilltagna prislappar.

Samsungs mål är dock att det vikbara formatet ska få fäste på allvar, ett mål som inte är särskilt förvånande i och med att företagets enheter globalt sett dominerar det smala segmentet. Nu förklarar Samsungs Roh Tae-moon, som är ansvarig för telefondivisionen, att de spår att den ökande försäljningen fortsätter. Till år 2025 påstås vikbara telefoner vara standard i det övre segmentet.

By 2025, foldable items will take up more than 50 percent of Samsung‘s total premium smartphone shipments. Foldables will become the new standard of smartphones. – Roh Tae-moon, via The Korea Herald

Det är tidningen The Korea Herald som rapporterar om uttalandet. Om tre år menar Roh Tae-moon att hälften av Samsungs försäljning av telefoner i premiumsegmentet består av vikbara modeller. Premiumsegmentet utgörs idag av telefonerna märkta med Galaxy-stämpel, där vårens Galaxy S22-trio samt Z Fold 4- och Z Flip 4-modellerna alltså utgör det senaste. Förutsatt att bolagets namnschema fortsätter på inslaget spår innebär det att Galaxy Z Fold 7 och Z Flip 7 blir riktiga storsäljare.

Framtiden får utvisa vilka förbättringar och förändringar som ska locka den breda massan att dumpa det äldre men beprövade formatet. Det återstår också att se om ärkerivalen Apple ansluter med konkurrerande modeller, något som tisslats och tasslats om i flera år. Avsaknad av färska rykten om det senare antyder dock att Apple inte vecklar upp några sådana nyheter vid den traditionsenliga presentationen i höst.

Tror du att din nästa telefon blir en vikbar, eller har du kanske redan införskaffat en sådan modell? Berätta mer i kommentarstråden!