Linustechtips är en välkänd kanadensisk Youtube-kanal som lägger upp blandade videor som fokuserar på exempelvis datorkomponenter, kringutrustning och mjukvara. Nu har kanalen drabbats av ett hacker-angrepp, där huvudkanalen och underkanalen Techquickie har tagits över av illvilliga aktörer.

De som ligger bakom attacken har döpt om kanalerna till namn som Tesla och Elon Musk, och använder dessa för att göra reklam för kryptovalutorna Bitcoin och Ethereum. I skrivande stund har Linustechtips tagits ned, och den som letar upp kanalen möts av felkod 404. Underkanalen Techquickie är dock fortfarande igång, och en aktiv livesändning som påstås vara från Elon Musk visas för drygt 3 000 tittare.

LTT 2.png

Exempel på ändrad videotitel. (Tack trickeh2k!)

LTT 4.jpg

Livesändning från Linustechtips-kanalen.

LTT 3.png

Techquickie är fortfarande hackad.

LTT 1.png

Linustechtips huvudkanal är nedtagen.

Eftersom Youtube-kanalen är baserad i Kanada inträffade attacken under nattetid, vilket förmodligen har försvårat kanalens möjlighet att snabbt hantera situationen. Det är i skrivande stund okänt vilka aktörer som ligger bakom, men att syftet med angreppet är att främja kryptovalutor är ingen högoddsare.

Hur länge den nuvarande situationen kommer att pågå återstår att se, men förhoppningsvis återställs de angripna Linustechtips-kanalerna till dess rättmätiga ägare inom kort.