För ett par årtionden sedan var Microsoft i hetluften på grund av hur Internet Explorer var inbyggt i Windows och hur svårt det var att byta till en annan webbläsare. Idag är Microsofts moderna webbläsare Edge till synes på väg mot samma integration i systemet, även om Chrome och andra webbläsare alltjämt är mer populära.

I majuppdateringen av Windows 10 gör Microsoft ett nytt försök att locka användare till Edge, rapporterar Windows Latest. Efter att ha installerat uppdateringen har användare upptäckt att det dyker upp reklam för att använda Edge som standardwebbläsare i Windows sökfunktion.

windows-10-edge-reklam-sök.jpg

Det räcker att klicka i sökfältet i aktivitetsfältet för att få upp en rekommendation om att "återställa Microsofts rekommenderade inställningar" med Edge som standardwebbläsare.

Reklamen ser ut att ha aktiverats som en del i ett test och syns inte hos alla användare. Enligt Windows Latest har Microsoft redan avslutat testet. Liknande tester har även synts till i Windows 11 med reklam för både Edge, Outlook och Microsoft 365-prenumerationer. Microsoft ska dessutom börja öppna länkar från Outlook i Edge istället för den inställda standardwebbläsaren.