BankID öppnade möjligheten att lägga till digital ID-handling via tjänsten i somras, men det dröjde innan stora aktörer accepterade handlingen. För Postnord tog det lite mindre än en månad innan tekniken var på plats. Nu, tre månader efter lansering, rättar sig även Systembolaget till ledet.

Från och med den 18 september är det möjligt att använda BankID:s digitala ID-handling för att handla alkoholhaltiga drycker på Systembolaget. Processen för detta är mer eller mindre identisk som vid traditionell fysisk legitimation. Istället för att ta upp plastkortet ur plånboken används BankID-applikationen på telefonen.

För att legitimera klickar du på ID-kort, identifiera med kod, fingeravtryck eller ansiktsigenkänning och visar skärmen till individen i kassan. Systembolaget påpekar dock att digital ID-handling via BankID endast fungerar i deras egna butiker och inte i ombud, men detta kan komma att ändras i framtiden.

Digitalt ID via BankID har visat sig vara ett populärt tillskott i svenskarnas vardag. Hittills har 900 000 BankID-användare fixat ID-handling och fler lär aktivera ju fler aktörer som implementerar stöd för systemet. Utöver Postnord och Systembolaget godkänner även företag som DHL, Apoteksgruppen, Kronans Apotek, Sparbanken Syd samt affärer och kiosker som säljer varor med åldersgräns BankID:s digitala ID-handling.

Har du aktiverat din digitala ID-handling än?