Inledning

MSI dundrar vidare på bildskärmsmarknaden och lanserar nu MPG 271QRX för att blidka PC-spelare och bredda sin produktportfölj. Denna 27-tums WQHD-bildskärm baserad på QD-OLED-teknik levererar en svindlande uppdateringsfrekvens på 360 Hz och en blixtrande snabb responstid på 0,03 millisekunder.

Skärmen stoltserar med ett imponerande färgomfång på 98% av DCI-P3 och har certifiering för DisplayHDR True Black 400 från VESA. Den är utrustad med nya funktioner för att motverka inbränning, som MSI kallar för OLED Care 2.0. Konsolägare kommer inte att bli besvikna heller, då den har en diger lista funktioner som inkluderar HDMI 2.1 med stöd för 120 Hz-läge, variabel uppdateringsfrekvens och Auto Low Latency Mode (ALLM).

MSI-MPG271QRX_hero3.jpg

Utöver spelande har skärmen även funktioner såsom en KVM-switch, vilket gör det enkelt att växla mellan olika enheter och använda samma tangentbord och mus som är anslutna till skärmen. USB Typ C-porten låter dig ansluta din laptop och samtidigt ladda den med 90 W strömförsörjning.

På det hela så, presenterar MSI en radda imponerande specifikationer till ett pris på ca 12 000 kronor. Under de senaste veckorna har jag haft förmånen att testa denna skärm i min vardag och kan redan nu säga att den inte har gjort mig besviken. Häng med så dyker jag in lite mer på djupet av vad MSI MPG 271QRX har att erbjuda.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

Dinoman_fejs.jpg

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Daniel Ördén

 • Användarnamn: @Dinoman

 • Registrerad: 2004

 • Plats: Älmhult

Daniel är en datorentusiast som byggde sin första dator när han var 14 år gammal för sommarjobbspengarna. I det bygget var en AMD Thunderbird 1400 central, han lyckades överklocka den med hjälp av alla duktiga människor på SweClockers Forum! Därmed började resan.

Han har hängt med SweClockers genom åren mer eller mindre aktiv men alltid närvarande och sedan ett antal år tillbaka så är han numera Testpilot som han anser vara en stor ära och ett kul äventyr.

I övrigt arbetar han med IT på ett multi-nationellt svenskt möbelföretag. Ni finner honom främst i forumet.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Sponsrat innehåll: Testpilot

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av MSI som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Specifikationer

Egenskap

Värde

Bildskärmsstorlek

26.5 (27) tum

Panelteknik

QD-OLED

Upplösning

2 560 × 1 440 pixlar

Välvd

Nej

Färgdjup

10 bitar

HDR

DisplayHDR True Black 400

Responstid

0,03 ms (GtG)

Maximal uppdateringsfrekvens

360 Hz

Bakgrundsbelysning

OLED

Kontrastförhållande (statiskt)

1 500 000 : 1

Ljusstyrka

250 cd/m²

Pixeltäthet

108 ppi

Adaptiv Synkronisering

Freesync Premium
G-Sync Compatible

VRR-uppdateringsintervall

HDMI 2.1 (48-360 Hz)
Displayport 1.4 (48-360 Hz)
USB typ C - DP alt läge (48-360 Hz)

Anslutningar

2 × HDMI 2.1
1 × DisplayPort 1.4a
2 × USB 2.0 Typ A
1 × USB 2.0 Typ B
1 × 3,5 mm ljudutgång

VESA-fäste

Ja, 100 × 100 mm

Ljud

3,5 mm ljudutgång

Pris vid publicering

Cirka 12 000 kronor
Köp hos Komplett

MSI MPG 271QRX är en 27" skärm med Samsungs senaste QD-OLED-panel och en WQHD-upplösning på 2 560 × 1 440 pixlar. Den har en maximal uppdateringsfrekvens på 360 Hz, en ovanligt hög siffra som höjer nivån rejält för spelskärmar. Responstiden ligger på 0,03 millisekunder grå-till-grå, vilket är extremt lågt och perfekt för spelande. Skärmen har stöd för HDR i form av DisplayHDR True Black 400 - vilket lovar en kontrastrik upplevelse med hjälp av djup svärta.

MSI-MPG271QRX_contacts.jpg
MSI-MPG271QRX_contacts2.jpg

Skärmen har gott om anslutningsmöjligheter, där bildöverföring sker antingen via två stycken HDMI 2.1-portar eller vid den enskilda Displayport 1.4-kontakten. MSI har också kostat på sig lite quality-of-life funktioner så det går också att använda sig av USB Typ-C över alt. DP-läge för video, vilket är användbart då den porten också erbjuder strömförsörjning med upp till 90 W. Det går alltså att ansluta en bärbar dator med enbart en sladd, då skärmen också erbjuder KVM-switch. Mycket praktiskt och ett stort plus.

När det kommer till dataöverföring så går det såklart även där att använda USB Typ-C om man vill men det går också bra med de två USB Typ-A-kontakterna. Vill man lyssna på anskrämligt ljud så går det även bra att använda sig av den inbyggda digital till analog-konverteraren för ljud ut över 3,5 mm stereoplugg.

Priset vid publicering låg på cirka 12 000 kronor, vilket är gedigen summa pengar för en 27-tums skärm 2024 men med tanke på att det är en QD-OLED som drivs i 360 Hz så får man vädra lädret.

Design och funktion

MSI-MPG271QRX_heor.jpg

Sedd framifrån har MSI MPG 271QRX en anspråkslös design som liknar många moderna skärmar. Den är avskalad med tunna ramar och en enkel logotyp placerad mitt på den nedre delen av skärmen. En liten vit LED-lampa lyser under logotypen för att indikera att skärmen är påslagen.

Skärmen har även inbyggd RGB-belysning som stödjer MSI:s Mystic Light-teknik. Med Mystic Light kan du synkronisera belysningen på skärmen med andra Mystic Light-kompatibla produkter, om du äger sådana.

MSI-MPG271QRX_rgb.jpg

Den tillför inte mycket av värde för att motivera sin existens, och jag undrar hur mycket billigare skärmen hade kunnat vara om MSI inte lagt energi på den. Belysningen är inte heller särskilt ljusstark och ger därför ingen större effekt på en vägg bakom skärmen, till exempel.

Stativet på MPG 271QRX är tillverkat av robust metall med en mattsvart finish. Den plattfotade konstruktionen tar en del plats under skärmen och designen är inte direkt tilltalande, men den ger god stabilitet och panelen vobblar inte på skrivbordet. Stativet gör sitt jobb bra.

Stativet lämnar ingenting att önska när det gäller justerbarhet. Höjden kan enkelt justeras för att hitta den perfekta betraktningsvinkeln, oavsett hur du föredrar att sitta vid skrivbordet. Skärmen kan vridas åt vänster och höger, lutas framåt och bakåt för att förbättra ergonomin, och till och med ställas i porträttläge

MSI-MPG271QRX_cable_mgmt.jpg

Stativet erbjuder en liten kabelbrunn för att hålla alla sladdarna i styr. För användare som föredrar mer avancerade upphängningar är stativet VESA-kompatibelt, vilket innebär att skärmen kan monteras på ett VESA-fäste från tredje part.

MSI-MPG271QRX_baksida.jpg

Baksidan har en mer intrikat design med en borstad aluminiumlook. Men låt dig inte luras, höljet är till största delen av plast, vilket ger ett billigt intryck jämfört med många konkurrenter. Den ger inte direkt känslan av att du har lagt ner en stor del av din månadsinkomst på den.

Observera de små ventilationshålen i toppen på skärmen. Dessa är avsedda för ventilation, men misströsta ej, det finns ingen fläkt inuti. Enligt MSI ska en rejäl kylfläns distribuera värmen inuti skärmen. Jag kunde inte höra någon fläkt som lät, så jag tror vi kan lita på MSI i detta fall.

MSI MPG 271QRX har flera användbara extrafunktioner, bland annat en KVM-switch. Med KVM-switchen kan du enkelt växla mellan olika enheter, till exempel en speldator och en bärbar dator, och ändå använda samma tangentbord och mus som är anslutna till skärmen. Skärmen har även en USB-hubb och en USB-C-port som både kan användas för bildöverföring och strömförsörjning (upp till 90 W). Den höga strömförsörjningen bör räcka till de flesta bärbara datorer, förutom strömhungriga bärbara datorer.

Skärmen stödjer också HDMI CEC-standarden, så den slås automatiskt på när du startar upp kompatibla enheter såsom spelkonsoler.

On-screen display (OSD)

MSI:s menysystem är i kategorin bättre. Knappkombinationen, som sitter centrerat på baksidan av skärmen, är mycket logisk med en strömknapp, en joystick för navigation och menyval samt en snabbvalsknapp. Det är både logiskt och enkelt att använda. Tyvärr känns knapparna billiga och klickar ganska högt.

MSI-MPG271QRX_joystick.jpg

Fokuserar jag på själva mjukvaran så är även den väldigt bra. Den är responsiv, tydlig och logisk. Här kan man ställa in praktiskt taget allt man kan tänka sig. Det finns massor av förinställbara bildlägen, men det som sticker ut mest är att det finns lägen för sRGB, Adobe RGB och DCI P3. Detta är första gången jag ser detta på en skärm. Användningsområdet för Adobe RGB kan ifrågasättas på grund av att skärmens färgomfång inte är tillräckligt stort för att göra den funktionen fullt ut användbar, men tanken är god.

Det finns inställningar för ljusstyrka, kontrast och färgtemperatur på vitpunkten. Det bästa av allt är att det finns ett manuellt inställningsläge där man kan justera röd, grön och blå för en finkalibrerad bild, om man har behov av det. Menysystemet kommer helt enkelt inte att göra dig besviken.

MSI-MPG271QRX_osd.jpg
MSI-MPG271QRX_osd2.jpg

Likt andra OLED-paneler har den här skärmen inställningar för att minska risken för permanent inbränning när den utsätts för samma statiska element under en längre tid. Några av dessa är:

 • Pixel Shift: Flyttar bilden några pixlar i taget så att varje pixel inte alltid visar samma sak.

 • Multi Logo Detection: Minskar ljusstyrkan på statiska element, som logotyper, som finns kvar på skärmen under en längre tid.

 • Panel Protect: Aktiverar en pixeluppdateringscykel för att minska risken för permanent inbränning. Ett meddelande dyker upp var fjärde timmes användning för att köra cykeln, vilket tar några minuter att slutföra. Meddelandet kan dyka upp när som helst, även under spelande, vilket kan vara störande. Du kan dock justera så att den aktiveras först efter 16 timmar istället för fyra. Längre tid mellan varven innebär såklart en ökad risk för inbränning, så här avgör du din riskaptit.

MSI tar risken med inbränning seriöst och erbjuder många funktioner för att minimera risken. Den som vill ta det säkra före det osäkra har gott om verktyg att använda.

Bildegenskaper

Enligt MSI själva klarar MPG 271QRX 99% av DCI-P3 och mer än 100% av sRGB. Jag körde en återställning i OSD och testade skärmen precis som den kom direkt från fabriken. För att testa färgomfånget använde jag min Colorimeter SpyderX från Datacolor.

Standard

Täckning

Total volym

sRGB

100 procent

167,4 procent

Adobe RGB

95 procent

115,4 procent

DCI P3

99 procent

118,6 procent

MSI håller i stort sett vad de lovar. Färgomfånget är mäkta imponerande och visar på vad QD-OLED-tekniken är kapabel till. Samsungs senaste paneler är verkligen enastående på detta område. Att skärmen har ett dedikerat DCI P3-läge gör att den inte bara ger en färgsprakande och kontrastrik upplevelse, utan att den också kan kalibreras för korrekt färgåtergivning.

MSI-MPG271QRX_colour_gamut.jpg

sRGB-läget fungerar som det ska. Färgrymden hamnar på 99% av sRGB medan övrigt omfång sjunker drastiskt. Detta visar att skärmen begränsar färgrymden korrekt.

I DCI P3-läget så är det endast Adobe RGB-rymden sjunker i omfång. Detta visar att skärmen enbart producerar nyanser inom DCI P3-rymden, varken mer eller mindre.

Adobe RGB-läget visar på att DCI-P3-omfånget sjunker något. Detta beror på att Adobe RGB inte har lika många nyanser i ljusrosa, gult och ljusgröna spektrat, men har fler nyanser i grönt till mörkgrönt spektrat. Färgomfånget ökar inte, men blir mer kompatibelt med Adobe RGB-färgrymden. Övermättnad av färgnyanser undviks.

MSI-MPG271QRX_colour_check.jpg
MSI-MPG271QRX_colour_check_calibrated.jpg

Jag mätte färgkorrektheten med min Colorimeter direkt från standardinställningarna. Resultatet var inte helt dåligt, men med hjälp av det inbyggda sRGB-läget kunde jag uppnå utmärkt kompatibilitet. Det är imponerande att en enkel inställning på skärmen gör det möjligt att direkt börja producera innehåll som video och bild med självförtroende att innehållet är färgkorrekt och enligt standard.

Eftersom MSI MPG 271QRX har RGB-inställningar i OSD kan man få till en mycket bra kalibrering med rätt mjuk- och hårdvara. Användarinställningen ger mig en maximal avvikelse på 1,6 deltaE och 0,52 deltaE i snitt. Det är ett strålande resultat.

Uppmätt ljusstyrka, 50 procent fönsterstorlek

Ljusstyrka

Vit

Svärta

Kontrastförhållande

Vid inställning 0

27,2 cd/m²

0,00 cd/m²

∞:1

Vid inställning 25

85,7 cd/m²

0,00 cd/m²

∞:1

Vid inställning 50

146,8 cd/m²

0,00 cd/m²

∞:1

Vid inställning 75

202,5 cd/m²

0,00 cd/m²

∞:1

Vid inställning 100

231,8 cd/m²

0,00 cd/m²

1 159 010:1

Notera att denna skärm inte har automatisk ljusstyrkebegränsning (ABL) i SDR-läge. Oavsett hur stora vita ytor skärmen visar, är den maximala ljusstyrkan densamma. Jag har inte kunnat verifiera detta då jag inte har rätt utrustning, men räkna med att det finns en ABL-funktion i HDR-läge.

OLED-tekniken är inte känd för sin fantastiska ljusstyrka, utan snarare för sin totala svärta. Mitt mätverktyg är inte tillräckligt finkalibrerat för att uppfatta eventuella ljusreflektioner från panelen, så kontrastförhållandet närmar sig oändligheten rent mätmässigt. MSI själva anger det till 1,5 miljoner till ett och jag har inga anledningar att misstro denna fakta.

Panelen har ett blankt antireflexlager. Jag skulle inte säga att det är högblankt som på LG OLED-baserade TV-apparater, utan mer en sorts semi-blank yta. Detta ger en bra svärta. Även om detta är Samsungs andra generation av QD-OLED verkar panelen inte ha ett polariseringslager. I ett väldigt ljust rum kan därför svärta uppfattas mer som grå än direkt svart. Detta kan enkelt åtgärdas med ett par persienner.

Ljusstyrkan på pappret (ca 230 cd/m² i SDR-läge) är inte mycket att skryta om men eftersom svart är helt svart, blir kontrasten så stor att upplevelsen ändå blir mycket bra, både i SDR-läge och i HDR.

MSI-MPG271QRX_subpixellayout.jpg

Sist men inte minst så skall det nämnas att även andra generationen QD-OLED har en annan subpixellayout än vad som är standard med LCD-paneler. Skillnaden är att i en traditionell LCD-panel så ligger subpixlarna på ett rakt led efter varandra - röd, grön och sen blå. I en QD-OLED panel så ligger pixlarna en triangel med grön subpixel i toppen följt av röd och sen blå brevid i botten.

Varför detta är viktig är för att det kan innebära att innehåll, som till exempel svart text mot vit bakgrund kan uppfattas som lite suddiga och färg blöder lite runt detaljer. Detta kommer bero mycket på innehållet på skärmen samt inställningar i operatvisystemet. Windows har ju en fuktion som heter ClearType som kan ganska effektivt tar bort effekten på text men det löser inte andra objekt.

Personligen har jag vant mig mer och mer vid detta, särskilt då jag själv har en WRGB-OLED från LG som är ännu värre men man ska vara medveten om att det är något som du garanterat kommer lägga märke till om du går från LCD till OLED. Även om MSI skryter med att det är en nya subpixellayout så är inte huvudproblematiken riktigt löst än.

På följande länk går bildexperten Thomas Ytterberg in djupare i detalj kring OLED som teknik.

Guide till modern skärmteknik

HDR

Denna modell har två HDR-lägen:

 • DisplayHDR True Black 400: Certifierat enligt VESA-standarden och garanterar både total svärta och förmågan att visa upp till 400 cd/m² i högdagrarna. Detta läge ger en trevlig HDR-upplevelse och framhäver detaljer i filmer och spel.

 • Peak 1000 Nits: Ett försök från MSI att få skärmen att verka ljusstarkare än vad den faktiskt klarar av. I detta läge blir detaljer i de ljusaste delarna av scenen utfrätta och förlorar sin detaljrikedom.

MSI-MPG271QRX_HDR.jpg

Använd DisplayHDR True Black 400-läget för den bästa HDR-upplevelsen. Även om HDR-effekten inte är den mest imponerande, ger OLED-tekniken enastående kontrast och total svärta. Se dock till att undvika direkt ljuskälla på skärmen eftersom den saknar polariseringslager.

Spelegenskaper

Visst är MSI MPG 271QRX en enastående färgkorrekt och kompetent skärm för video- och bildinnehåll, men den är först och främst en spelskärm, riktad till den passionerade PC-spelaren. Glöm pöbeln, det här är inte en skärm för alla.

MSI-MPG271QRX_gaming.jpg

Denna modell saknar helt eftersläpsreduceringsteknik eller black frame insertion (BFI). Det beror nog främst på att det i princip inte behövs. OLED-tekniken är i sig ultrasnabb – varje pixel är sin egen ljuskälla och reagerar direkt med en färgnyans när ström tillförs. I kontrast till LCD-tekniken, oavsett variant, som kräver bakgrundsbelysning som lyser igenom ett eller flera lager för att producera en färgnyans, vilket resulterar i fördröjningar.

Det går att argumenterar för att BFI kan ha vissa fördelar, även på en OLED, till exempel förbättrad rörelseskärpa vid lägre uppdateringsfrekvenser (som 60 Hz) när adaptiv synk är aktiverad och grafikkortet inte klarar av att hålla högre FPS. Men jag anser att detta är en nischad problematik.

360 uppdateringar per sekund ger en omedelbar uppdatering av innehållet på skärmen. Detta märks tydligt, särskilt i snabba FPS-spel som Counter-Strike, men även i mer avslappnade skjutarspel som Helldivers 2. Att spela på en skärm av denna bildkvalitet och kaliber kan dock avslöja att övriga komponenter i PC:n inte duger. Att få 360 FPS kräver kraftfull hårdvara, men när man väl når dit och upplever den otroliga spelkänslan finns det ingen återvändo. Du är frälst för all framtid.

Slutsats

Det är alltid svårt att summera en produkt som MSI MPG 271RQX, superlativen tar liksom slut. MSI har tagit Samsungs andra generations QD-OLED och packeterat den snyggt i en avskalad och smakfull design, sprängfylld med funktioner som underlätta livet vid datorn. KVM-switch i kombination med USB Typ-C, som dessutom stödjer både bildöverföring likväl som strömförsörjning upp till 90 W gör att detta är en allt i ett lösning för den med till exempel en speldator samt en bärbar som man vill koppla in till samma bildskärm.

MSI-MPG271QRX_dragon_closeup.jpg

HDMI 2.1 med stöd för 120 Hz gör dessutom att du kan ha dina moderna spelkonsoler inkopplade, HDMI CEC gör att du inte ens behöver krångla med att byta bildkälla.

Men denna modellen handlar om PC-spelande och är i många avseende skapad enkom för det syftet, trots att den klarar av att färgkorrekt återge hela DCI P3-standarden och kan med ett knapptryck återge sRGB som standarden är tänkt, så är det de 360 hertzen som ger hela stjärnglansen. I det närmaste obefintliga eftesläp och direkt respons så blir alla PC-spel en fröjd och du inser snabbt att det är dina andra komponenter i datorn som är flaskhalsen.

MSI-MPG271QRX_hero2.jpg

MSI MPG 271QRX är i absolut toppklass som spelskärm. Det finns inte en tillstymmelse till eftersläp, gloriaeffekter eller några som helst defekter i bilden. Allting rör sig som smör och om du missar någon detalj under spelsessionen så är det optikern nästa. 12 000 kronor är inget att fnysa åt och det gör att skärmen hamnar utom räckhåll för en stor del av demografin men sällan har talesättet - smakar det så kostar det - varit mer sann.

Fördelar

 • Enastående färgåtergivning, 168 procent av sRGB och 99 procent DCI-P3

 • Fabrikskalibrerad med dedikerat sRGB-, Adobe RGB- och DCI P3-läge

 • Blixtsnabb panel och klassledande rörelseskärpa, 360 Hz

 • USB Type-C med power delivery (90 W) samt alt. DP

 • USB hubb och KVM-switch

 • HDMI 2.1 med full 48 Gb/s bandbredd

Neutralt

 • Ovanlig subpixelstruktur påverkar textupplevelsen

Nackdelar

 • Risken för inbränning (MSI lämnar 3 års garanti)

 • Plastigt chassi

Pris vid publicering: Cirka 12 000 kronor (Köp hos Komplett)