Under tisdagen meddelade Samsung att de blir först ut att tillverka en ny typ av modul för primärminnen, mer specifikt enligt formfaktorn Low Power Compression Attached Memory Module (LPCAMM). Det är tänkt som ett komplement till fastlödda minneskretsar och formfaktorer som SO-DIMM till framförallt bärbara datorer.

Med LPCAMM är syftet att kringgå plats- och prestandarelaterade begränsningar med SO-DIMM, men samtidigt behålla fördelarna med att hålla primärminnet löstagbart. Det förenklar till exempel vid uppgradering och reparationer, där en fastlödd krets kan vara svår eller till och med omöjlig att byta. Flera minneskretsar kan placeras på samma modul och överföringshastigheter specificeras till 7,5 Gbps med LPDDR5X.

samsung2.jpg

Minnesmodulen i relation till moderkort.

samsung1.jpg

Minnesmodul.

Ställt mot SO-DIMM ska LPCAMM-moduler ta upp 60 procent mindre utrymme på moderkortet, samtidigt som det erbjuder upp till 50 procent högre prestanda och upp till 70 procent högre energieffektivitet. Till följd av det senare menar Samsung att det även är aktuellt för servermarknaden i framtiden.

LPCAMM-moduler är planerade till nästa generations bärbara datorer och de första produkterna väntas anlända någon gång under nästa år.