Sedan Iphone 15-familjen släpptes för ett par veckor sedan har det skrivits mycket om hur vissa användare av Pro-modellerna drabbas av att telefonen blir ovanligt varm. Det har spekulerats kring om det har med det nya titanchassit att göra, eller om felet ligger i systemkretsen A17 Pro.

Apple har dementerat båda påståendena. En talesperson för företaget säger i en för företaget ovanligt öppen intervju med Fortune att titan är bättre än stål på att leda bort värme. Apples förklaring till att Iphone 15 Pro blir varm är flera. Dels är det många som laddar sina fotobibliotek och andra data från Icloud och telefonen kan gå varm på grund av det i flera dagar. Dels har Apple hittat flera buggar som leder till onödigt högt tryck på processorn.

En bugg ligger i IOS 17 och kommer åtgärdas i en framtida uppdatering, säger Apple. Andra buggar – eller kanske snarare brist på optimering – har hittats i tredjepartsapplikationer, bland annat Instagram och Uber. Apple arbetar med utvecklarna av dessa för att dra ned på resursutnyttjandet.

Apple påpekar också att telefonen kan bli varmare än användare är vana vid under laddning, om de använder en kraftfullare laddare med USB Type-C. Men företaget säger också att Iphone är designad att klara höga temperaturer och att systemet automatiskt sänker prestandan för att förhindra att komponenter skadas av överhettning.