För tre veckor sedan utsattes Tietoevry för den omfattande cyberattacken där kunder i offentlig och privat sektor påverkades. Venke Bordal, Sverigechef för Tietoevry tech services, säger att de fortfarande inte vet hur attacken gick till – eller vem som låg bakom.

Utpressningsviruset Akira användes vid attacken, som får it-system att sluta fungera tills man betalat en lösensumma. Däremot har ingen lösensumma begärts och ingen kommunikation har skett mellan hackarna och leverantören. Även motivet bakom attacken är fortfarande okänt.

Venke Bordal tycker att det finns en omogenhet kring sådan typ av kriminalitet i Sverige och att det inte tas på tillräckligt med allvar. Tietochefen insisterar på att bolaget fortfarande har en hög säkerhet på sina tjänster och att det här kunde hänt andra bolag. Bordal menar att Tietoevry erbjuder råd och assistans till kunderna och deras sårbarhet för cyberhot varierar.

Vi investerar så vi har moderna, säkra tjänster. Men vi har väldigt många tjänster. Du kan köpa en Rolls-Royce, eller du kan köpa en Skoda. Kunden måste själv bedöma utifrån sin verksamhet, hur kritisk är den? Nöjer jag mig med en Skoda som är säker och bra eller behöver jag Rolls-Royce? – Venke Bordal.

Faxmaskinens återkomst

Akademiska sjukhuset i Uppsala var en av kunderna påverkade i cyberattacken. Det går fortfarande inte att beställa läkemedel elektroniskt från sjukhuset. Patienter måste göra det skriftligt nu, med papper och fax - eller e-mail. Enligt DN har inga patienter fått sena leveranser sedan de gick över till det nya systemet.

Jag lägger en ny beställning så gott som dagligen. Vi har fått utbilda sjuksköterskor i hur man beställer manuellt på blankett och hur man använder faxen. Det är ju delvis en generationsfråga. – Anna Ludvigsen, avdelningsfarmaceut.

Tietoevrys krisledningsgrupp är fortfarande aktiv och företagets personal jobbar i skiften, dygnet runt, varje dag för att lösa problemen för sina kunder som är fortfarande påverkade. Bolaget saknar en prognos för när alla kunders problem i förhållande till attacken är lösta.