Nvidias CUDA-teknik är en av de viktigaste orsakerna till företagets dominanta ställning. Många professionella program är utvecklade för CUDA och inget annat, trots att AMD länge har haft en konkurrerande teknik kallad ROCM som dessutom är öppen källkod. De senaste 2–3 åren har AMD i tysthet finansierat ett projekt för att ta fram en teknik som gör det möjligt att köra CUDA-kod via ROCM utan några särskilda anpassningar, ungefär som hur Molten VK kör Vulkan-kod på Apples Metal-ramverk, rapporterar Phoronix.

AMD har nu dragit sig ur, men koden har släppts som öppen källkod. Projektets huvudutvecklare Andrzej Janik har mödosamt portat det äldre verktyget ZLUDA från Intel till AMD, och det går redan att köra många CUDA-program direkt i Windows på AMD-kort med ROCM.

Några funktioner fungerar ännu inte fullt ut, exempelvis Optix, och CUDA-koden måste använda Nvidias PTX Assembly-språk, men enligt Phoronix egna tester fungerar det redan förvånansvärt bra. Sajten har bland annat testat med Blender.

Medan utvecklingen skedde i hemlighet internt på AMD har verktyget presenterat grafikkortet till CUDA-program som ”Graphics Device” för att undvika att fastna i loggar eller prestandadatabaser. Nu när det har släppts som öppen källkod kommer utvecklarna snart ändra koden så att det visar exakt vilket Radeon-kort det kör på.