Setapp är en prenumerationstjänst för Mac som har funnits sedan 2017 och ger kunder tillgång till knappt 250 program som normalt säljs antingen som licenser och uppgraderingslicenser eller som egna, billigare prenumerationer.

Utvecklarna på Macpaw har tidigare gjort det möjligt att använda IOS-versionerna av de Setapp-program som även har en applikation på App Store, genom en separat inloggning och aktivering i applikationerna som Apple inte har haft något problem med. Trots det vill Macpaw göra Setapp till den första alternativa appbutiken när Apple nu öppnar IOS i EU, rapporterar The Verge.

Macpaw har släppt en betaversion av Setapp för IOS för användare som har betaversionen av IOS 17.4, och lovar att släppa den slutgiltiga versionen inom kort. Setapp för IOS ska vara en prenumerationstjänst med noggrant utvalda applikationer, precis som på Mac. Macpaw har inte avslöjat priset, men Setapp för Mac kostar 10 dollar i månaden eller 12,5 dollar med de få IOS-applikationer som redan ingår.

Ett potentiellt problem för Macpaw är Apples avgift på 50 eurocent per installationer av en applikation varje år. Om Setapp innehåller 50 applikationer och en genomsnittlig användare testar 20 om året blir det 10 euro per användare.