18 bolag ska upptaxeras med totalt 990 miljoner kronor. Enligt Skatteverket har bolagen utvunnit kryptovaluta i sina datorhallar och undanhållit informationen från myndigheten. Ett av bolagen sa att de använde sin energislukande datorhall för att animera filmer och göra AI-beräkningar.

De bolag som vi har kontrollerat har ett särskilt tillvägagångssätt för att försöka dölja att de ägnar sig åt mining, det vill säga skapa nya enheter av kryptovalutor. Syftet är att de vill ha skattefördelar de inte har rätt till. – Patrik Lillqvist, underrättelsechef på Skatteverket.

Skatteverket har inte offentliggjort vilka bolagen är. Myndigheten har även sett över chattkonversationer bland medarbetare på ett av bolagen, som betecknas som Datacenter AB.

Medarbetarna diskuterade bland annat ett förslag från Finansinspektionen och Naturvårdsverket om att förbjuda utvinning av kryptovalutor på grund av den höga strömförbrukningen som krävs.

Hur datorer används kan aldrig kontrolleras så de kan förbjuda det hur mycket de vill, det kommer inte att göra någon skillnad. – En medarbetare på Datacenter AB

Utvinning av kryptovalutor omfattas inte av penningtvättslagen. Enligt Skatteverket finns det därför en risk för att bolagen har bedrivit penningtvätt. Men några konkreta bevis för det är inte framlagda.