Windows 11:s widgetfunktion har inte blivit en ny favorit bland användarna, och många har klagat över hur den mest verkar vara en löpsedel för kvällstidningsnyheter. Men Microsoft har inte gett upp hoppet om välfungerande widgetar, och har därför utvecklat ett nytt system som placerar widgetar i Start-menyn, rapporterar The Verge.

Det är Windows-kännaren Albacore som har hittat den nya funktionen som på engelska heter Start Menu Companion. Den ingår i betabygge 26212 i Insider-programmet, och placerar en separat panel till höger eller vänster om själva Start-menyn, där de olika widgetarna sedan huserar. Panelen ligger inte alldeles intill utan med ett litet mellanrum så att det blir en tydlig separering.

Funktionen kan bli ett sätt att återuppliva den borttagna funktionen Levande paneler (Live Tiles), som lanserades i Windows 8 och kunde visa nuvarande väder, nyheter och annat.

Det är okänt om widgetarna i den nya funktionen kommer vara identiska med de som ligger i widget-fönstret, om funktionen är tänkt att helt ersätta den, eller om Microsoft planerar för en annan typ av widgetar som har tydligare koppling till Start-menyn.