Långt innan Nintendo och Sega inledde sitt konsolkrig kämpade två andra företag om vems konsol som skulle få hamna under granen till jul. Atari VCS, senare omdöpt till 2600, släpptes 1977. Samtidigt inledde leksakstillverkaren Mattel utvecklingen av en spelkonsol. Den släpptes 1979 under namnet Intellivision.

Intellivision knoppades senare av som ett eget företag som fortsatte utveckla och marknadsföra konsolen tills den lades ned 1990. Själva konsolen var innovativ och först på marknaden med flera saker: Det var den första 16-bitarskonsolen, nästan tio år innan Segas Mega Drive inledde ”16-bitarsåldern”, hade den första handkontrollen med styrkors och den första spelkonsolen som även kunde användas till att göra elektronisk musik med keyboard-tillbehör.

Under torsdagen meddelade den gamla konkurrenten Atari att det har köpt rättigheterna till varumärket Intellivision och dess spelbibliotek. Den gamla ägaren Intellivision Entertainment LLC ska få ett nytt namn och fortsätta utveckla retrokonsolen Amico som först presenterades 2018.

– Genom att slå samman Atari och Intellivision efter 45 år avslutas det längsta konsolkriget i världen, säger Mike Mika på Atari-ägda studion Digital Eclipse till Engadget.

Atari firar förvärvet genom att börja sälja Intellivision-tröjor i sin merch-butik.