När entreprenören Josh Whiton nyligen var i Chile förlorade han sina hörlurar och ville ha ett nytt par inför flygresan hem. Han knallade in i en butik på flygplatsen och köpte ett par Lightning-hörlurar för att kunna använda dem även med flygplansläge, men de fungerade inte med hans Iphone så han gick tillbaka och bytte till ett annat par.

De fungerade inte heller. Likaså ett tredje par från ett annat märke. Det blev viss uppståndelse i butiken, och någon utbrast: ”Du måste ha Bluetooth på”, och fick till Josh Whitons förvåning medhåll av flera andra. Vilken nonsens, tänkte han, och skulle demonstrera felaktigheten genom att slå på Bluetooth. Så fort han gjorde det frågade systemet om han ville parkoppla med hörlurarna, och alla runtom sade ”vad var det vi sa?”.

I ett desperat försök att bevisa att Bluetooth är ett protokoll för trådlösa anslutningar och Lightning för kabelanslutna köpte han ett par vanliga hörlurar med 3,5-millimeterkabel och en hörlursadapter med Lightning. Men den fungerade inte heller, tills han återigen slog på Bluetooth.

Orsaken, visade det sig efter senare efterforskningar, är att en del tillverkare av billiga hörlurar och hörlursadaptrar med Lightning-kontakt har valt Bluetooth istället för att inkludera elektronik som krävs för att använda Lightning som anslutning för analogt ljud. Lightning-kontakten används alltså bara som strömkälla till en Bluetooth-mottagare, och hörlurarna är därmed förklädda Bluetooth-hörlurar som råkar behöva vara anslutna med kabel istället för att drivas med batteri.

Josh Whiton påstår att det handlar om att undkomma Apples dyra licensavgift för Lightning/Made for Iphone. Men Apple-bloggaren John Gruber påpekar att det kryllar av billiga Lightning-laddkablar, och gissar att det istället handlar om att de helt enkelt är enklare och billigare att bygga.