Red Dead Redemption 2 – SweClockers utmanar systemkraven

Red Dead Redemption 2 – SweClockers utmanar systemkraven

Hur pass bra stämmer systemkraven för Red Dead Redemption 2? SweClockers granskar specifikationerna och bjuder på prestandasiffror för båda nivåerna.

Idag släpps Red Dead Redemption 2 till PC och förväntningarna är givetvis skyhöga – inte minst när det gäller hur spelet är optimerat för hårdvara från olika tidsåldrar och prestandaklasser. Inför lanseringen avslöjade utvecklaren Rockstar Games systemkraven för westernäventyret, vilka egentligen väcker fler frågor än svar, då de inte är kopplade till varesig någon upplösning eller detaljnivå.

Dessa frågetecken tänkte vi reda ut idag genom att sätta hårdvaran som listas i systemkraven till Red Dead Redemption 2 på prov. Målet är att visa hur hög upplösning och detaljnivå man kan förvänta sig köra vid både de lägsta och rekommenderade systemkraven, samt visa vad en uppgradering av enbart grafikkortet kan ge i ökad bildfrekvens.

Komponent

Modell

Processor

 • AMD Ryzen 5 1500X (3,5–3,9 GHz)

 • Intel Core i7-4770K (3,5–3,9 GHz)

 • Intel Core i5-2500K (3,3–3,7 GHz)

Moderkort

 • Asus Crosshair VII Hero (AMD X470)

 • Asus Z97-Deluxe (Intel Z97)

 • Asus Maximus V (Intel Z77)

Minne

 • 16 GB (2 × 8 GB) G.Skill Flare X DDR4
  2 666 MHz, 14-14-14-34
  AMD Ryzen 5 1500X

 • 16 GB (2 × 8 GB) AMD Radeon Memory DDR3
  1 600 MHz, 9-9-9-24
  Intel Core i7-4770K

 • 8 GB (2 × 4 GB) AMD Radeon Memory DDR3
  1 333 MHz, 8-8-8-24
  Intel Core i5-2500K

Grafikkort

 • AMD Radeon RX 480 (8 GB)

 • AMD Radeon R9 280 (3 GB)

 • Nvidia Geforce GTX 1060 (6 GB)

 • Nvidia Geforce GTX 770 (2 GB)

Grafikdrivrutiner

 • Geforce Drivers 441.12

 • AMD Radeon Software 19.11.1

Lagring

OCZ Trion 150 960 GB

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional (1903) 64-bit

För denna artikel har vi plockat fram komponenter som stämmer överens med utvecklarens tidigare publicerade systemkrav för Red Dead Redemption 2. Det som avviker något i urvalet är att vi använder oss av 16 GB primärminne istället för 12 GB vid den rekommenderade nivån, då detta bättre återspeglar hur folk faktiskt konfigurerar sina datorer. Vidare används Radeon RX 480 med 8 GB grafikminne, då modellen med 4 GB inte finns tillgänglig i testlabbet.

Mätningarna sker med hjälp av spelets inbyggda prestandatest, där vi med verktyget OCAT snappar upp bildfrekvensen från den sista sekvensen där Arthur rånar en butik och flyr fältet. Drivrutinerna som används är Geforce Drivers 441.12 för Nvidia samt Radeon Software 19.11.1 för AMD – båda med uttalade optimeringar för Red Dead Redemption 2.

Lägsta systemkrav för att spela RDR2 på PC

Skärmbild (7).png

Inställningar för redaktionens "Lowest"

Skärmbild (8).png

Inställningar för redaktionens "Lowest"

Skärmbild (9).png

Inställningar för redaktionens "Lowest"

Egenskap

Minimum

Processor

Intel Core i5-2500K
AMD FX-6300

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 770 2 GB
AMD Radeon R9 280 3 GB

Primärminne

8 GB

Lagringsutrymme

150 GB

Instegskravet för att spela Red Dead Redemption 2 på PC kallar på hårdvara från så långt tillbaka som 2011, där den populära processorn Intel Core i5-2500K listas tillsammans med AMD:s FX-6300. Den sistnämnda modellen fanns tyvärr inte att tillgå i SweClockers testlabb och därför får Core i5-2500K stå till tjänst för denna testrunda.

På grafikkortsfronten syns Geforce GTX 770 och Radeon R9 280, två modeller som knappast är några grafikmonster i dagens läge men tydligen ska de enligt Rockstar räcka till för att driva runt Red Dead Redemption 2 vid låga nivåer. Inställningarna som används är lägsta möjliga i spelet och presenteras i bildspelet ovanför tabellen.

Med detaljnivån nedvriden i källaren och upplösningen ställd till 1080p är det rätt likvärdiga resultat som presenteras mellan de båda grafikkorten som finns som minimikrav. AMD-kortet klarar sig något bättre sett till jämnhet i bildfrekvens, där detta håller sig över 30 FPS genom mätningen. Med det sagt är det inga jätteupphetsande siffror att skriva hem om.

Samma detaljnivå men upplösningen nedvriden till 1 280 × 720 pixlar och bildfrekvensen går upp för båda korten. Vi ser nu ett snitt som ligger strax ovanför 50 FPS-strecket, vilket troligtvis är fullt spelbart för de allra flesta. Grafikmässigt ser det dock riktigt risigt ut med både låg detaljnivå och obefentlig upplösning.

Som en hypotetisk och snabb uppgraderingsväg passade vi även på att slänga in ett aktuellt grafikkort i mixen. Geforce GTX 1660 Super ger här definitivt en skjuts i rätt riktning vid upplösningen 1080p, men det känns fortfarande som att skillnaden mot de äldre korten är förhållandevis liten.

När vi sänker upplösningen till 720p blir det snabbt tydligt att processorn agerar flaskhals, då resultaten är nästintill identiska som vid 1080p. Geforce GTX 1660 Super är med andra ord ingen vidare bra prestandamässig matchning med en oklockad Core i5-2500K.

En sista ganska viktig detalj som är värd att nämna om våra upplevelser ihop med Core i5-2500K är att spelet har en tendens att hacka till vissa perioder och stanna upp helt och hållet. Detta verkar vara kopplat till det begränsade antalet trådar processorn har tillgång till, då ett snabbtest med storebror Core i7-2600K som har Hyperthreading inte uppvisar dessa symptom.

Rekommenderade systemkrav för att spela RDR2 på PC

Skärmbild (1).png

Inställningar för redaktionens "Medium"

Skärmbild (2).png

Inställningar för redaktionens "Medium"

Skärmbild (3).png

Inställningar för redaktionens "Medium"

Egenskap

Rekommenderat

Processor

Intel Core i7-4770K
AMD Ryzen 5 1500X

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 1060 6 GB
AMD Radeon RX 480 4 GB

Primärminne

12 GB

Lagringsutrymme

150 GB

De rekommenderade systemkraven känns på många sätt mycket mer rimliga än minimispecifikationen. På processorfronten syns Haswell-baserade Core i7-4770K samt AMD Zen-baserade Ryzen 5 1500X – båda med fyra kärnor och åtta exekverbara trådar. Gällandes grafikkort ser vi populära Geforce GTX 1060 samt AMD:s Polaris-variant Radeon RX 480.

Som synes i de första testerna från upplösningen 1080p med detaljnivån nedvriden i botten så är dessa konfigurationer betydligt starkare än de vid miniminivån. Med Radeon RX 480 kan exempelvis systemet hålla en bildfrekvens som konsekvent ligger ovanför 60 FPS-strecket, även om det bör nämnas att ögongodiset uteblir vid dessa detaljnivåer.

Vi passar på att skruva upp detaljreglagen till ett mellanläge, där detta ser betydligt trevligare ut att titta på. Det blir nu tyngre för grafikkorten att driva runt spelet, men för den som inte är alltför känslig gällandes bildfrekvens kan säkerligen acceptera nivåerna som Radeon RX 480 erbjuder vid dessa inställningar.

Sist men inte minst vill vi demonstrera en eventuell uppgraderingsväg på grafikfronten genom att stoppa in sommarens färsking Radeon RX 5700 i respektive system. Som synes finns det nu goda möjligheter att hålla bildfrekvensen uppe med detaljnivån i ett mellanläge. Vid den lägre detaljnivån märks det dock att processorerna skulle vara på gränsen till för svaga för kraftfullare grafikhårdvara.

Sammanfattande tankar – systemkraven i Red Dead Redemption 2

Systemkraven som utvecklare presenterar inför spelsläpp kan ibland kännas träffsäkra sett till upplevd prestanda i verkligheten, men ibland träffar de inte riktigt målet. Red Dead Redemption 2 ligger i den sistnämnda kategorin, där titelns minimikrav känns får lågt specificerade för att erbjuda en njutbar upplevelse i spelet – både när det kommer till ögongodis och faktisk bildfrekvens.

RDR2-8.jpg

Här känns istället de rekommenderade systemkraven betydligt mer verklighetsförankrade och på något sätt kanske de borde ha varit den lägsta nivån. Med de två systemen finns det potential att spela vid 1080p med hyfsat bildfrekvens och acceptabla kompromisser gällandes bildkvalitet.

Red Dead Redemption 2 är ett tungdrivet spel och det kräver ordentlig hårdvara både på grafik- och processorfronten för att prestera bra med detaljnivåerna uppvridna. Lita därför inte blint på systemkraven som utvecklarna lägger upp, då det är lätt att bli besviken på resultaten som presenteras i slutändan.

Snacka mer Red Dead 2 i den stora tråden!

Skicka en rättelse
46

Test: Sapphire Radeon RX 5500 XT Pulse – bra bygge med tveksam prislapp

Det är dags för batalj i mellanklassen när AMD släpper en ersättare till Polaris. AMD "Navi 14" Radeon RX 5500 XT är här! Läs mer

74

Veckans fråga: Vilken färg har du på chassit?

Förhandstipset är svart som jordskredssegrare, men kanske kan något annat överraska. Det är dags att undersöka färg på datorlådan. Läs mer

0

Macronix ny minnestillverkare av 3D NAND

Under år 2020 blir taiwanesiska Macronix nästa företag att tillverka 3D NAND, något som kan komma att nyttjas av Nintendo. Läs mer

20 ÅR
556

Throwback Thursday: När Televaruhuset polisanmälde SweClockers

Att få kängor i forumet kan vara jobbigt. Företaget Televaruhuset tröttnade och valde 2010 att polisanmäla SweClockers. Det gick dock inget vidare. Läs mer

17

Processorvärldens Linux växer internationellt

RISC-V är processorvärldens motsvarighet till öppen källkod och växer sig allt mer populär som en del i moderna processorkretsar. Läs mer

80

Maxad speldator till nedsatt pris

För dagens lucka gräver Webhallen fram en kraftfull speldator ur sin Config-serie, med något av det bästa marknaden har att erbjuda i komponentväg. Läs mer

37

Tipsa "ramlösa" om bra indiespel till jul!

När @ramlösa planerar inför vinterns spelreor ligger siktet inte mot AAA-titlarna. I stället eftersöks tips på indiespel som annars kanske seglar under radarn. Läs mer

66

Gamestop stänger alla butiker under 2020

Uppgifter om att Gamestop lägger ned i Sverige visar sig stämma. Nu uppmanar företaget kunder att använda presentkort. Läs mer

46

Intel "Comet Lake" tar 6 kärnor och 12 trådar till Core i5

Med nästa omgång Core-processorer ska Intel öka antalet kärnor i toppen. Prestandatestet 3DMark avslöjar nu att aktiverad Hyperthreading blir verklighet i mellansegmentet. Läs mer

13

GOG firar rea med gratis Wasteland 2

Spelbutiken GOG har dragit igång december månads stora rea och lockar med postapokalyptiska Wasteland 2 som gratistitel. Läs mer

91

I butiken: SweClockers Hexagon Mousepad – vår alldeles egen musmatta!

Nu är det äntligen dags. Efter månader av väntan finns SweClockers vrålsnygga musmatta att beställa – dessutom med fri frakt! Läs mer

27

Teknikstund: Svag ljusstyrka med OLED

 • TV
 • igår 19:45

En vanlig invändning mot en OLED-TV är för svag ljusstyrka. Vilket inte stämmer. Däremot finns alternativ som är mycket ljusstarkare – ifall du behöver. Läs mer