Red Dead Redemption 2 – SweClockers utmanar systemkraven

Red Dead Redemption 2 – SweClockers utmanar systemkraven

Hur pass bra stämmer systemkraven för Red Dead Redemption 2? SweClockers granskar specifikationerna och bjuder på prestandasiffror för båda nivåerna.

Idag släpps Red Dead Redemption 2 till PC och förväntningarna är givetvis skyhöga – inte minst när det gäller hur spelet är optimerat för hårdvara från olika tidsåldrar och prestandaklasser. Inför lanseringen avslöjade utvecklaren Rockstar Games systemkraven för westernäventyret, vilka egentligen väcker fler frågor än svar, då de inte är kopplade till varesig någon upplösning eller detaljnivå.

Dessa frågetecken tänkte vi reda ut idag genom att sätta hårdvaran som listas i systemkraven till Red Dead Redemption 2 på prov. Målet är att visa hur hög upplösning och detaljnivå man kan förvänta sig köra vid både de lägsta och rekommenderade systemkraven, samt visa vad en uppgradering av enbart grafikkortet kan ge i ökad bildfrekvens.

Komponent

Modell

Processor

 • AMD Ryzen 5 1500X (3,5–3,9 GHz)

 • Intel Core i7-4770K (3,5–3,9 GHz)

 • Intel Core i5-2500K (3,3–3,7 GHz)

Moderkort

 • Asus Crosshair VII Hero (AMD X470)

 • Asus Z97-Deluxe (Intel Z97)

 • Asus Maximus V (Intel Z77)

Minne

 • 16 GB (2 × 8 GB) G.Skill Flare X DDR4
  2 666 MHz, 14-14-14-34
  AMD Ryzen 5 1500X

 • 16 GB (2 × 8 GB) AMD Radeon Memory DDR3
  1 600 MHz, 9-9-9-24
  Intel Core i7-4770K

 • 8 GB (2 × 4 GB) AMD Radeon Memory DDR3
  1 333 MHz, 8-8-8-24
  Intel Core i5-2500K

Grafikkort

 • AMD Radeon RX 480 (8 GB)

 • AMD Radeon R9 280 (3 GB)

 • Nvidia Geforce GTX 1060 (6 GB)

 • Nvidia Geforce GTX 770 (2 GB)

Grafikdrivrutiner

 • Geforce Drivers 441.12

 • AMD Radeon Software 19.11.1

Lagring

OCZ Trion 150 960 GB

Nätaggregat

Seasonic Prime Ultra Titanium, 1 000 W

Skärm

Dell P2415Q

Operativsystem

Windows 10 Professional (1903) 64-bit

För denna artikel har vi plockat fram komponenter som stämmer överens med utvecklarens tidigare publicerade systemkrav för Red Dead Redemption 2. Det som avviker något i urvalet är att vi använder oss av 16 GB primärminne istället för 12 GB vid den rekommenderade nivån, då detta bättre återspeglar hur folk faktiskt konfigurerar sina datorer. Vidare används Radeon RX 480 med 8 GB grafikminne, då modellen med 4 GB inte finns tillgänglig i testlabbet.

Mätningarna sker med hjälp av spelets inbyggda prestandatest, där vi med verktyget OCAT snappar upp bildfrekvensen från den sista sekvensen där Arthur rånar en butik och flyr fältet. Drivrutinerna som används är Geforce Drivers 441.12 för Nvidia samt Radeon Software 19.11.1 för AMD – båda med uttalade optimeringar för Red Dead Redemption 2.

Lägsta systemkrav för att spela RDR2 på PC

Skärmbild (7).png

Inställningar för redaktionens "Lowest"

Skärmbild (8).png

Inställningar för redaktionens "Lowest"

Skärmbild (9).png

Inställningar för redaktionens "Lowest"

Egenskap

Minimum

Processor

Intel Core i5-2500K
AMD FX-6300

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 770 2 GB
AMD Radeon R9 280 3 GB

Primärminne

8 GB

Lagringsutrymme

150 GB

Instegskravet för att spela Red Dead Redemption 2 på PC kallar på hårdvara från så långt tillbaka som 2011, där den populära processorn Intel Core i5-2500K listas tillsammans med AMD:s FX-6300. Den sistnämnda modellen fanns tyvärr inte att tillgå i SweClockers testlabb och därför får Core i5-2500K stå till tjänst för denna testrunda.

På grafikkortsfronten syns Geforce GTX 770 och Radeon R9 280, två modeller som knappast är några grafikmonster i dagens läge men tydligen ska de enligt Rockstar räcka till för att driva runt Red Dead Redemption 2 vid låga nivåer. Inställningarna som används är lägsta möjliga i spelet och presenteras i bildspelet ovanför tabellen.

Med detaljnivån nedvriden i källaren och upplösningen ställd till 1080p är det rätt likvärdiga resultat som presenteras mellan de båda grafikkorten som finns som minimikrav. AMD-kortet klarar sig något bättre sett till jämnhet i bildfrekvens, där detta håller sig över 30 FPS genom mätningen. Med det sagt är det inga jätteupphetsande siffror att skriva hem om.

Samma detaljnivå men upplösningen nedvriden till 1 280 × 720 pixlar och bildfrekvensen går upp för båda korten. Vi ser nu ett snitt som ligger strax ovanför 50 FPS-strecket, vilket troligtvis är fullt spelbart för de allra flesta. Grafikmässigt ser det dock riktigt risigt ut med både låg detaljnivå och obefentlig upplösning.

Som en hypotetisk och snabb uppgraderingsväg passade vi även på att slänga in ett aktuellt grafikkort i mixen. Geforce GTX 1660 Super ger här definitivt en skjuts i rätt riktning vid upplösningen 1080p, men det känns fortfarande som att skillnaden mot de äldre korten är förhållandevis liten.

När vi sänker upplösningen till 720p blir det snabbt tydligt att processorn agerar flaskhals, då resultaten är nästintill identiska som vid 1080p. Geforce GTX 1660 Super är med andra ord ingen vidare bra prestandamässig matchning med en oklockad Core i5-2500K.

En sista ganska viktig detalj som är värd att nämna om våra upplevelser ihop med Core i5-2500K är att spelet har en tendens att hacka till vissa perioder och stanna upp helt och hållet. Detta verkar vara kopplat till det begränsade antalet trådar processorn har tillgång till, då ett snabbtest med storebror Core i7-2600K som har Hyperthreading inte uppvisar dessa symptom.

Rekommenderade systemkrav för att spela RDR2 på PC

Skärmbild (1).png

Inställningar för redaktionens "Medium"

Skärmbild (2).png

Inställningar för redaktionens "Medium"

Skärmbild (3).png

Inställningar för redaktionens "Medium"

Egenskap

Rekommenderat

Processor

Intel Core i7-4770K
AMD Ryzen 5 1500X

Grafikkort

Nvidia Geforce GTX 1060 6 GB
AMD Radeon RX 480 4 GB

Primärminne

12 GB

Lagringsutrymme

150 GB

De rekommenderade systemkraven känns på många sätt mycket mer rimliga än minimispecifikationen. På processorfronten syns Haswell-baserade Core i7-4770K samt AMD Zen-baserade Ryzen 5 1500X – båda med fyra kärnor och åtta exekverbara trådar. Gällandes grafikkort ser vi populära Geforce GTX 1060 samt AMD:s Polaris-variant Radeon RX 480.

Som synes i de första testerna från upplösningen 1080p med detaljnivån nedvriden i botten så är dessa konfigurationer betydligt starkare än de vid miniminivån. Med Radeon RX 480 kan exempelvis systemet hålla en bildfrekvens som konsekvent ligger ovanför 60 FPS-strecket, även om det bör nämnas att ögongodiset uteblir vid dessa detaljnivåer.

Vi passar på att skruva upp detaljreglagen till ett mellanläge, där detta ser betydligt trevligare ut att titta på. Det blir nu tyngre för grafikkorten att driva runt spelet, men för den som inte är alltför känslig gällandes bildfrekvens kan säkerligen acceptera nivåerna som Radeon RX 480 erbjuder vid dessa inställningar.

Sist men inte minst vill vi demonstrera en eventuell uppgraderingsväg på grafikfronten genom att stoppa in sommarens färsking Radeon RX 5700 i respektive system. Som synes finns det nu goda möjligheter att hålla bildfrekvensen uppe med detaljnivån i ett mellanläge. Vid den lägre detaljnivån märks det dock att processorerna skulle vara på gränsen till för svaga för kraftfullare grafikhårdvara.

Sammanfattande tankar – systemkraven i Red Dead Redemption 2

Systemkraven som utvecklare presenterar inför spelsläpp kan ibland kännas träffsäkra sett till upplevd prestanda i verkligheten, men ibland träffar de inte riktigt målet. Red Dead Redemption 2 ligger i den sistnämnda kategorin, där titelns minimikrav känns får lågt specificerade för att erbjuda en njutbar upplevelse i spelet – både när det kommer till ögongodis och faktisk bildfrekvens.

RDR2-8.jpg

Här känns istället de rekommenderade systemkraven betydligt mer verklighetsförankrade och på något sätt kanske de borde ha varit den lägsta nivån. Med de två systemen finns det potential att spela vid 1080p med hyfsat bildfrekvens och acceptabla kompromisser gällandes bildkvalitet.

Red Dead Redemption 2 är ett tungdrivet spel och det kräver ordentlig hårdvara både på grafik- och processorfronten för att prestera bra med detaljnivåerna uppvridna. Lita därför inte blint på systemkraven som utvecklarna lägger upp, då det är lätt att bli besviken på resultaten som presenteras i slutändan.

Snacka mer Red Dead 2 i den stora tråden!

Skicka en rättelse
2

TSMC och Foxconn visar intresse i ARM

De båda taiwanesiska företagen sägs ha delgivits finansiell information för att utvärdera möjligheter till investering. Läs mer

2

Samsung tappar Qualcomm-ordrar på 5 nanometer till TSMC

Samsung ser ut att förlora en del av sina Qualcomm-ordrar för kretsar på 5 nanometer till konkurrenten TSMC. Läs mer

35

AMD Ryzen 4000 "Vermeer" når turbofrekvenser om 4,8 GHz

Zen 3-kisel i höstens kommande processorer når höga frekvenser och får möjligheter till spänningsjusteringar per kärna. Läs mer

12

Intel bekräftar "Tiger Lake"-lansering den 2 september

Investerarkalender bekräftar lanseringsevent för andra generationens 10 nanometersprocessorer, men även Xe-nyheter. Läs mer

48

Samsung lanserar flaggskeppstelefonen Galaxy Note 20 Ultra

Den 21 augusti lanserar Samsung Galaxy Note 20 Ultra – vi har varit på förhandsvisning. Läs mer

119

Amazon fortsätter med Postnord under sverigeexpansion

Det svensk-danska logistikföretaget anser sig vara kapabla att leverera Amazon-paket i större skala än tidigare. Läs mer

115

Veckans fråga: När köpte du din första dator?

Är du ny i gamet, eller automatiserade du dina kulramar runt Dackefejden? Veckans fråga blickar bakåt mot det första datorinköpet. Läs mer

21

AMD och Lenovo tar Zen-arkitekturen till 6 watt

Den bärbara datorn Lenovo 100e med studentfokus bjuder på tvåkärnigt Zen-kisel med värmeutveckling om ynka 6 watt. Läs mer

11

ARM-medgrundare motsätter sig Nvidia-förvärv

Hermann Hauser beskriver i en BBC-intervju ett eventuellt Nvidia-uppköp av ARM som "katastrofalt". Läs mer

20

Project Xcloud till Sverige den 15 september

Microsofts spelströmningstjänst lanseras officiellt på den svenska marknaden i mitten på september ihop med över 100 spelbara titlar. Läs mer

47

Nvidia "Ampere" ryktas lanseras den 17 september

Efterträdarna till toppmodellerna RTX 2080 Ti och 2080 blir först ut, med successiv infasning av enklare modeller. Läs mer

37

AMD når 100 miljarder USD i börsvärde

Företaget når sin högsta aktievärdering någonsin under tisdagens handel till följd av en stark kvartalsrapport och framtidsutsikt. Läs mer