Cooler Master Masterbox NR200P – ett genomtänkt Mini ITX-chassi

Jonas tar en titt på Cooler Masters chassi Masterbox NR200P, vilket ska erbjuda bra ventilation och expansion i ett litet format.

Coolermaster Masterbox NR200P

cm_nr200p-1.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini ITX, Mini DTX

Dimensioner (B×H×D)

185 × 292 × 376 mm

Dimensioner utan utskjutande delar

185 × 274 × 360 mm (18,25 liter)

Vikt

5,1 kg

Material

Stål, plast, härdat glas

3,5”-platser

2 st. (varav en använder samma vagga som 2,5")

2,5”-platser

3 st. (varav en använder samma vagga som 3,5")

Fläktplatser

2 st. 140/120 mm, 4 st. 120 mm, 1 st. 92 mm

Medföljande fläktar

2 st. 120 mm Sickleflow

Platser för expansionskort

3 st. (samt två för vertikal GPU-montering)

Anslutningar

2 st. USB 3.0, ljud

Nätaggregat

SFX/SFX-L (medföljer ej)

Pris

1 099 kronor

Under förra året introducerade Cooler Master sin chassiserie Masterbox NR-serie, vilken till en början bestod av NR600 (ATX) samt NR400 (Micro ATX). Nu, ett år senare, har det blivit dags att ta serien ner till den betydligt nättare formfaktorn Mini-ITX med nykomlingen NR200P. Chassit riktar sig till den som vill bygga förhållandevis litet utan att behöva hållas tillbaka allt för mycket av snäva restriktioner.

Att bygga ett litet chassi med goda expansionsmöjligheter innebär dock rent krasst att man behöver tumma på yttermåtten och göra detta större. Masterbox NR200P har en lådvolym strax över 18 liter, vilket onekligen är i den övre delen av skalan för SFF-segmentet. Modellen ligger därför snarare i samma region som Fractal Designs Era ITX (16,7 liter) snarare än exempelvis Louqes Ghost S1 (8,2 liter).

Nämnvärt är chassit finns i två olika varianter, där instegsmodellen NR200 levereras med en 92 mm samt en 120 mm-fläkt. NR200P som vi kikar på idag levereras istället med dubbla 120 mm-fläktar samtidigt som det ingår en extra sidopanel av härdat glas och en PCI Express-förlängare för den som vill montera grafikkortet stående. Prisskillnaden är cirka 200 kronor mellan modellerna.

cm_nr200p-5.jpg
cm_nr200p-6.jpg

Masterbox NR200P ger ett välbyggt intryck vid uppackning, där större delen av chassit är tillverkat i stål med undantag för fötterna och ramen för toppanelen. Fronten består av en tjock sandblästrad stålpanel, vilken pryds av en diskret kontur av Cooler Masters logotyp. Frontpanelen är monterad med snabbfästen och är mycket lätt att avlägsna med ett snabbt ryck.

cm_nr200p-7.jpg

Bakom panelen syns monteringspunkter för upp till två 2,5"-enheter, där dessa sitter inklämda mellan den främre delen av stommen och frontpanelen. Här syns även ytterligare åtta hål som kan användas för att montera en pump för vattenkylning i den främre delen av huvudkammaren.

cm_nr200p-8.jpg

På den främre delen av chassits topp återfinns lättåtkomliga anslutningar i form av dubbla USB 3.0-portar samt ett kombojack för ljud. Ovanpå detta syns en strömknapp, som även fungerar som strömindikator, samt en resetknapp.

cm_nr200p-4.jpg

I bakkant hittar vi först och främst en nätbrunn längst upp, vilken via en integrerad förlängningskabel ansluts till nätaggregatet på insidan. Den som inte tänkt montera ett grafikkort stående kan här istället använda den platsen till att montera en enskild 92 mm-fläkt. Längst ner syns tre expansionsplatser för instickskort, vilket innebär att riktigt fläskiga grafikkortslösningar kan monteras i chassit.

cm_nr200p-12.jpg
cm_nr200p-13.jpg
cm_nr200p-15.jpg

Eftersom grafikkortet i standardutförande monteras längst ned i chassit behöver detta kunna plocka in sval luft utifrån. Av denna anledning är hela bottenplåten perforerad och bestyckad med ett löstagbart meshfilter för att minska dammuppbyggnad. Hela bottenplåten går därtill att avlägsna för enklare montering av fläktar och radiatorer i chassits golv.

cm_nr200p-9.jpg
cm_nr200p-10.jpg
cm_nr200p-11.jpg

Chassits topp består till största delen av ett meshgaller som sitter monterat på en plastram. Toppen sitter med snabbfästen och när den plockas bort uppenbarar sig två monteringspunkter för 120 mm-fläktar med vibrationsdämpad infästning.

cm_nr200p-2.jpg
cm_nr200p-3.jpg
cm_nr200p-14.jpg

För den som inte har märkt det lägger NR200P mycket fokus på ett rikligt antal ventilationsöppningar, vilket generellt är en bra egenskap för kompakta chassin för att hålla temperaturerna i schack. Detta gäller även båda sidopanelerna, där dessa till en stor del är perforerade och därtill bestyckade med ett löstagbart meshfilter på insidan.

cm_nr200p-22.jpg
cm_nr200p-23.jpg

Båda sidopanelerna har ett väldigt smidigt system för öppning, vilket inte är helt olikt Fractal Designs Define 7-serie. Längst upp på panelerna finns snabbfästen, vilket innebär att man kan lossa dessa med en hand utan verktyg. Den som vill har därtill möjlighet att fixera panelerna via skruvhål som är åtkomliga om man lossar chassits topp.

cm_nr200p-16.jpg
cm_nr200p-17.jpg
cm_nr200p-36.jpg

Den lite dyrare P-modellen av Masterbox NR200 som vi kikar på idag har som tidigare nämnts även en sidopanel i härdat glas, vilken följer med som ett tillbehör i kartongen för den som vill visa upp systemets inre. Denna har samma smidiga monteringssystem som stålpanelerna.

cm_nr200p-24.jpg
cm_nr200p-37.jpg

Väl inne i chassit möts vi först av en tvärgående monteringsram, vilken är ämnad till fläktar och radiatorer. Denna kan husera två 120/140 mm-fläktar alternativt radiatorer upp till storleksordningen 280 mm. Ramen har även ett sekundärt syfte för den som inte vill använda den till ventilation utan istället hellre vill montera en 3,5"-hårddisk i denna position.

cm_nr200p-25.jpg

Efter att ha avlägsnat två skruvar plockas monteringsramen enkelt bort och avslöjar resten av chassits innandöme. Som synes är det ett väldigt städat och öppet inre som presenteras, vilket verkligen inte alltid är fallet när det kommer till chassin i SFF-segmentet.

cm_nr200p-26.jpg

Chassit är primärt ämnet för moderkortsformfaktorn Mini-ITX, men har även stöd för storleken Mini-DTX. Ovanpå detta finns det även utrymme för lite mer udda moderkortsstorlekar, förutsatt att dessa håller sig inom måtten 244 × 226 mm. Då Masterbox NR200P är förhållandevis brett finns det därtill potential att montera ovanligt höga processorkylare av torntyp. Dessa kan enligt specifikation ha en maximal höjd på 155 mm med stålpanel alternativt 153 mm med glaspanel.

cm_nr200p-28.jpg

Monteringsutrymmet för grafikkort är väl tilltaget. Här finns stöd för modeller med längder upp till 330 mm, där höjden på kortet får uppgå till maximalt 156 mm med strömkontakterna inräknade. Som tidigare nämnts finns det totalt tre expansionsplatser att tillgå i botten, vilket låter bastanta kyllösningar med en tjocklek på 60 mm att ta plats.

cm_nr200p-32.jpg
cm_nr200p-35.jpg

Med hjälp av den medföljande PCI Express-förlängaren och de dubbla expansionsplatserna lite längre upp finns det möjlighet att montera grafikkortet i en stående position. Även vid denna montering ryms kort med längder upp till 330 mm, men då man troligtvis även använder sig av sidopanelen av härdat glas i detta läge rekommenderas det inte att kyllösningen överskrider två kortplatser.

cm_nr200p-27.jpg

I chassits främre del återfinns buren som nätaggregatet monteras i. Stöd finns för nätaggregat enligt formfaktorerna SFX samt SFX-L, där det totala djupet inte får överskrida 130 mm. Utmed buren syns en kvartett förmonterade kardborrband som används för att underlätta och städa upp kabeldragningen i systemet. En intressant aspekt av buren är att den även kan användas som monteringspunkt för antingen en 2,5"-enhet, en 3,5"-enhet eller ett universalfäste för vattenpumpar.

cm_nr200p-33.jpg
cm_nr200p-34.jpg

Chassit kommer inte med några fläktar förmonterade utan dessa levereras istället separat i tillbehörslådan. Totalt medföljer två 120 mm-fläktar ur Cooler Masters Sickleflow-serie, där dessa är PWM-styrda och har ett specificerat varvtal mellan 650 och 1 800 RPM. För att underlätta inkoppling medföljer en PWM-splitter som kan driva upp till tre fläktar på en enskild fläktkontakt på moderkortet.

cm_nr200p-30.jpg
cm_nr200p-31.jpg

När det kommer till fläktplatser inuti chassit finns det totalt sju att tillgå. Monteringsramen på sidan kan husera två 120/140 mm-fläktar, golvet på chassit tar två 120 mm-fläktar, taket sväljer två 120 mm-fläktar och slutligen ryms en 92 mm-variant i bakkant. Vilka av dessa som går att montera samtidigt beror på vilken typ av hårdvarukonfiguration som används vid bygget.

Gällandes radiatorer för vattenkylning finns det möjlighet att montera modeller i storleken 240 eller 280 mm på den sidmonterade fläktramen. Om man använder den vertikala monteringspunkten för grafikkortet öppnas det istället upp en plats i botten för att montera en 240 mm-radiator. Den sista platsen syns i bakkant för en 92 mm-variant förutsatt att grafikkortet monteras längst ner.

Skicka en rättelse
Sponsras av be quiet!
3

Guide: Kyla en nybyggd dator – chassi, fläktar och komponenter

Den som bygger sin första dator får hjälp av Jonas Klar, som förklarar grunderna inom kylning och ventilation. Läs mer

249

Test: Nvidia Geforce RTX 3090 – troligtvis inte spelkortet du letar efter

Klockan är slagen för Nvidias Geforce RTX 3090 att äntra scenen, komplett med 24 GB grafikminne och över 10 000 CUDA-kärnor. Läs mer

18

Galax står näst på tur att bekräfta mer grafikminne i Geforce RTX 3080

Talesättet "ingen rök utan eld" är aktuellt när Galax blir nästa företag som bekräftar mer grafikminne i Geforce RTX 3080. Läs mer

25

No Man's Sky Origins uppdaterar spelets universum rejält

Med No Man's Sky Origins uppgraderar Hello Games allt från miljötyper till varelser, byggnader och vädertyper i spelets universum. Läs mer

77

Vilka bra brädspel kan du rekommendera?

I forumet efterlyser medlemmen andreas_dock tips om nya och gamla brädspel som social aktivitet och sätt att minska skärmtiden. Läs mer

27

LG lovar åtgärda TV-problem mellan HDMI 2.1 och Geforce RTX 3000

  • TV
  • idag 10:34

Användare har rapporterat problem mellan HDMI 2.1 i LG:s OLED-TV:s och Nvidias Geforce RTX 3080, något LG utlovar åtgärder för. Läs mer

114

Nvidia avslöjar prestandanivå och svag tillgång för Geforce RTX 3090

Något oväntat presenterar Nvidia själva hur Geforce RTX 3090 står sig mot RTX 3080, och att tillgången kommer vara begränsad. Läs mer

155

Veckans fråga: Hur gammal är din äldsta fungerande dator?

Vi är nyfikna på hur det är ställt med retroentusiaster hos SweClockers och undrar därför vilka klenoder som gömmer sig där hemma. Läs mer

23

Lenovo släpper arbetsdatorer med Ubuntu Linux i Sverige

Lenovo utökar nu utbudet av stationära och bärbara arbetsdatorer med operativsystemet Ubuntu Linux förinstallerat. Läs mer

54

Samsung Galaxy S20 FE är mer prisvänligt flaggskepp med Snapdragon

Den koreanska teknikjätten introducerar en Galaxy S20-telefon med stort batteri, relativt lågt pris och Snapdragon under huven. Läs mer

6

Halo 3: ODST tillgängligt för nedladdning till PC

Den som äger Master Chief-samlingen kan nu ladda ned Halo 3: ODST, sidospåret som skiljer sig mest åt från resten av serien. Läs mer

18

Intels 14-nanometersteknik jämförs med TSMC:s 7 nanometer

Teknikprofilen "der8auer" använder röntgen och mikroskopiska snitt för att granska Intels och TSMC:s tillverkningstekniker. Läs mer