Inledning

Efter lång tids väntan blev 2022 året då Intel till slut äntrade grafikkortsscenen och två tillverkare blev tre. Det var under hösten som Intel efter flera förseningar lanserade Arc A770 och Arc A750 med arkitekturen Xe, som i dedikerat grafikkortsskrud fick kodnamnet "Alchemist". Med dessa försökte Intel inte ta sig an det yppersta toppskiktet, utan hade siktet inställt på mellanklassen.

IntelARC-9.jpg

Vid introduktion stod det snabbt klart att Intel är något på spåren med hårdvaran, men bristfälliga drivrutiner resulterade i sågning vid fotknölarna när hårdvarupressen fick säga sitt. Bolaget har som brukligt arbetat på att förbättra mjukvaran, vilket inte enbart handlat om för bättre prestanda utan kanske främst att produkterna ens ska fungera som tänkt.

SweClockers har sedan slutet av förra året haft de båda grafikkorten i testlabbet, men till följd av drivrutinsstrul har det varit en utmaning att få en recension i hamn. Med mer mogna drivrutiner idag än vid lansering är det idag dags för oss att leverera ett test på Intel Arc A770 och Arc A750, och förhoppningsvis ge svar på vad Intel har att tillföra på marknaden.

Förutom Intels egen referensdesign på duon har vi tagit in en av få partnermodeller – Acer Predator Bifrost Arc A770 OC. Det har nu blivit dags att se vad Intels alkemist går för!

SweClockers vill rikta ett stort tack till Komplett som bistod med Intel Arc A770 och Intel Arc A750 till denna recension!