Slutsats

Både AMD och Intel säger sig ge den bästa prestandan för det pris man får betala och nu är det dags att se vem som har rätt. Faktum är att inga av AMD:s modeller kan sägas ha bättre pris-/prestandaläge om man jämför Core 2 Duo- mot AM2-processorer. När det gäller modeller som bara har en kärna är det mera diffust och här räknar vi med att AMD klarar sig mycket bättre. Resultaten är för få för att vi skall dra några djupgående slutsatser om sådana processorer. Tidigare tester visar dock att de äldre Netburst-baserade processorerna från Intel inte har mycket att säga till om och Pentium 4 670 (3,8 GHz) hamnade långt efter i dessa tester.

Det är tydligt att skillnaden är stor mellan Core 2-modellerna E6400 och E6300 vilket får en att undra om det kanske inte är värt att betala lite extra för en E6400-processor istället. Överklockar man begränsas man också mer av den lägre multipeln (E6300). Med dessa modeller är det sannolikt moderkorten och minnena som begränsar resultaten i högre grad än själva processorn.

Intel Core 2 Duo E6600 - överlägsen
Det finns många olika modeller och tanken är inte här att prata om alla enskilda. Eftersom vi främst tittar på pris/prestanda är det dock en modell som är helt överlägsen i sin prisklass (mer än övriga) och det är Core 2 Duo E6600. Den passar även utmärkt för överklockare och till skillnad från Allendale modellerna (E6400/E6300) bör frekvenser för busshastigheten och minnena inte ge samma begränsning.

De övriga modellerna då?

Modeller så som Core 2 X6800 Extreme, Athlon 64 FX-62 och Athlon 64 X2 5200+ är inte prisvärda överhuvudtaget. Det är frestande att säga exakt samma sak om de övriga Athlon 64 X2-processorerna då det faktiskt är svårt att se några ljuspunkter för dem. Ett tag var det dock problematiskt att få tag på billigare moderkort som stödjer Core 2 Duo, men numera bör det inte vara något större problem. För AM2-plattformen är det precis som för Intel DDR2-minnen som gäller och även om P965-moderkorten haft sina kompatibilitetsproblem med olika minnen konstruerades Athlon 64 för DDR-minnen. Detta gör att minnesdividers (förhållandet mellan klockfrekvens och minnesfrekvens) är lite av ett problem för AM2-systemen. Med andra ord kan en inställd minnesfrekvens på 800 MHz i verkligheten bli märkbart lägre. För moderkort med Intel P965-kretsar verkar problemen främst handla om just minnesfrekvenser på 800 MHz och vissa moderkortstillverkare har kommit längre än andra för att lösa eventuella problem.