Prestanda

Precis som mitt tidigare test av Devolo dLAN 1200+Wifi AC valde jag att testa Devolo Magic 2 WiFi i mitt stenhus på Gotland. Huset är inte mer än 10 år gammalt och har därför ett nytt elnät. Det har även öppna ytor som bör vara bra för Wifi.

Test

Information

iPerf

Server: iperf3 –s –i 1
Klient: iperf3 –c <IP Address> –P 4 –i 1 –t 60

Bredbandskollen

Hastighet, svarstid

Jag satt upp Iperf3 på en NAS-enhet från Synology ansluten direkt till en switch bakom min router. En Alienware R15-laptop fick agera klient vid de olika testpunkterna.

Övrigt

Internet

Telia 250/100 Mbps

iPerf 3 mot server

949 / 924 Mbps (läs/skriv)

Bredbandskollen
klient ansluten via kabel till router

319 / 117 Mbps (läs/skriv)
ping: 5,6 ms

Placering

LAN-adapter i väggutag vid router
Satellit-enhet 1: uttag cirka 3 meter från LAN-adapter
Satellit-enhet 2: Övervåning, rummet ovanför där LAN-adapter sitter.

Med tanke på den teoretiska maximala hastigheten Devolo Magic 2 ska erbjuda på 2 400 Mbps eller åtminstone runt 1 000 Mbps i 'äkta' hastighet är det inte alls speciellt imponerande. Det är uppenbart att det är elnätet som är flaskhalsen då jag får ungefär samma hastigheter om jag ansluter min dator via kabel till en av enheterna eller via Wifi.

Jag är dock lite förvånad då jag fick bättre hastighet med Devolo dLAN 1200+Wifi AC på runt 200 Mbps mer i samma hus. Jag försökte flytta om enheterna lite till andra uttag men fick ändå inte upp hastigheten.

Även när jag testar via Bredbandskollen hamnar jag på liknande hastigheter som Iperf3. Testar jag med kabel direkt till routern får jag ut 319/117 Mbps och en svarstid på runt 6 millisekunder. Visserligen nästan dubblades svarstiden med Devolo Magic 2 men för majoriteten ska det inte vara något problem.

Jag testade även snabbt Magic 2 WiFi i vårt äldre hus byggt 1938 där delar av elnätet är fixat för cirka 10 år sedan. Visas som "Hus 2" i diagrammet ovan. LAN-adaptern sattes i ett av vägguttagen i vårt vardagsrum och en av satelliterna testades i två andra vägguttag i samma rum.

Trots att de två enheterna sitter i samma rum så fick jag usel hastighet på det ena vägguttaget medan jag åtminstone fick runt 100 Mbps på det andra vägguttaget.