Sponsrat innehåll: Testpilot

core_mech_logo.PNG

SweClockers testpiloter är medlemmar som på egen hand testar nya produkter i datorvärlden. Denna testpilot arrangeras av SweClockers på uppdrag av Core Mechanics som betalar för publiceringen. Uppdragsgivaren har inget inflytande över innehållet och testpiloten är helt fri att dra egna slutsatser.

Som utvecklare är tangentbordet ett av de viktigaste verktygen jag använder. Eftersom jag sitter och skriver kod dagarna i ända har jag främst två krav som måste uppfyllas för att jag ska bli nöjd. Först och främst måste tangentbordet vara skönt att skriva på en längre tid. Med andra ord är ergonomin viktig. Jag vill också att det ska vara relativt tyst. Jag sitter ofta tillsammans med andra utvecklare och jag vill inte störa andra.

Tangentbordet Project 0001 från nya svenska märket Core Mechanics lovar att uppfylla dessa två krav. Tangentbordet är delat, vilket innebär att det består av två halvor som kan placeras hur du vill. Tangentbordet kommer med mekaniska Matias-brytare som ska vara just tysta.

Följ med på en resa där jag testar tangentbordet både för spel och på jobbet. Blir jag utslängd från vårt gemensamma kodrum eller märker ingen att jag bytt till mekaniska brytare? Läs vidare så får du veta svaret.

Välkommen till SweClockers testpiloter!

swedbearfejs.png

SweClockers testpiloter är recensioner av och för medlemmarna. Erfarna datorentusiaster från forumet får tillfälle att på egen hand provköra de senaste produkterna i datorvärlden. Trevlig läsning och glöm för all del inte att kommentera!

Testpilot: Björn Endre

  • Användarnamn: @Björn Endre

  • Registrerad: 2004

  • Plats: Huddinge

  • Specialitet: Datorer och hårdvara

En av SweClockers mest välrenommerade medlemmar och en riktig legendar i hårdvaruvärlden. Björn har varit med sedan 1990-talet och är bland annat känd som grundaren till Bjorn3D.com, en internationell sajt om datorer och hårdvara som också bär hans namn.

Inte helt otippat älskar han att undersöka och testa nya teknikprodukter, oavsett om det gäller en spännande tv, en ny datorkomponent eller ett komplett datorsystem. Han har dessutom ett brinnande intresse för nätverk och tillhörande teknik.

När han inte testpilotar på SweClockers jobbar Björn som senior utvecklare på Lexly, coachar sina barn i fotboll och försöker (med varierande framgång) hitta tid till att lira de senaste speltitlarna på konsol och PC.

Läs mer om SweClockers testpiloter

Specifikationer

Egenskap

Värde

Brytare

Matias Silent Switch

Storlek

203 × 148 millimeter (B × H) per halva

Material

PBT-plast

Vikt

1 405 g med handledsstöd och kabel

Handledsstöd

Ja, avtagbara

Bakgrundsbelysning

Nej

Övrigt

Programmerbara makron och funktionslager, responstid på 1 millisekund, N-Key RollOver

Pris

1 399 kronor

Core Mechanics Project 0001 använder sig av Matias Silent Switch vilka kan jämföras med Cherry Brown fast tystare. Tangenterna är gjorda av PBT-plast vilket ska vara mer hållbart än vanlig ABS-plast. Något som helt saknas är bakgrundsbelysning.

Närmare titt

box.jpg

Eftersom detta är ett delat tangentbord behöver produktlådan inte vara lika avlång som för vanliga tangentbord. Det kallas "Black Edition" men tittar jag på företagets hemsida tycks denna färg vara den enda som finns just nu.

keyboard.jpg

Tangentbordet är delat i mitten och du får en halv mellanslags-tangent på vardera del.

under.jpg

På undersidan kan du fälla ut små fötter som höjer upp bakdelen i två nivåer. Här finns även fyra stycken M4-skruvar som kan användas till, ja något. Core Mechanics kallar dessa för "Standard M4 mounting screws on bottom" så där skulle du till exempel kunna skruva fast något för att hålla ihop halvorna om du vill ha ett mer traditionellt tangentbord. Så vitt jag kan se finns det dock ännu inget att köpa från Core Mechanics för dessa monteringspunkter.

kontakt.jpg

På baksidan av varje halva sitter en Mini-USB-kontakt, och dessa används för att koppla ihop de två delarna. Det var länge sedan jag såg Mini-USB "ute i det vilda" och jag antar att det är en ren kostnadsfråga som gör att företaget valt denna kontakt istället för till exempel USB Type-C.

kablar.jpg

En kabel för att koppla ihop delarna skickas också med i paketet. Den är ganska lång men det följer även med ett band för att binda ihop sladden.

handlov.jpg

Två handlovsstöd skickas också med. Dessa fästs genom magneter på respektive halva. Magneterna är ganska svaga och först förstod jag inte att de ens fanns där. Jag hade dock inga problem med att handlovsstöden gled iväg.

tangenter.jpg

Tangenterna är gjorda av PBT-plast vilket ska innebära att de håller längre utan att nötas. Av naturliga skäl är det inget jag har kunnat verifiera. Layouten är nordisk vilket innebär att åäö delar tangenter med våra nordiska grannars versioner.

Mjukvara

Tangentbordet kommer med en enklare mjukvara för att programmera makron och funktionslager.

mjukvara.png

Det finns stöd för fyra stycken funktionslager, där en är standardlagret och tre komponeras av användaren. Ett funktionslager är det du kommer åt när du trycker fn-tangenten. Det finns även fyra makrotangenter men dessa delas mellan alla funktionslager.

Om du vill programmera tangentbordets få LED-lamporgår det att göra via Windows kommandorad. Core Mechanics har också en liten manual som beskriver hur du kan skriva ditt eget kontrollprogram för att styra lamporna.

Core Mechanics Project 0001 i praktiken

Teorin i all ära men hur fungerar egentligen tangentbordet i praktiken?

work.jpg

Jag har använt tangentbordet både på jobbet och hemma under ett par veckors tid. Det har blivit en hel del kodande och lite spel under denna tid.

Imponerande tystgående

Jag är supernöjd med ljudnivån. Detta är ett tyst tangentbord. Visst hörs det lite men det är långt ifrån det jag är van vid från de flesta mekaniska tangentbord. På jobbet kör alla andra utvecklare antingen laptop-tangentbord eller äldre tangentbord med membran.

Det innebär att det är tyst i rummet när alla fokuserar på sin kodning. Trots detta störde inte Core Mechanics Project 0001 alls. En av mina kollegor noterade visserligen att han hörde ett nytt tangentbord men uppfattade det inte som störande.

Ergonomi

Jag är sen tidigare van vid Microsoft Natural Keyboard så jag vet redan att ett delat tangentbord kan vara bra för ergonomin. Genom att du kan placera de två delarna både en bit från varandra och dessutom vinklade är det lättare att hitta en placering där du inte behöver vrida vristerna och kan hålla armarna rakare och närmare axlarnas bredd.

Något du bör vara medveten om är att det kan ta lite tid att vänja sig vid ett sådant tangentbord. Jag erkänner att den första veckan gick det inte speciellt bra med skrivandet. Jag missade tangenter och skrev fel oftare än att allt gick bra.

Sakta men säkert började det dock gå bättre och när jag dessutom hittade en bättre placering för vardera halva försvann feltryckningarna och jag började uppskatta hur skönt det ändå är att kunna vinkla händerna något medan jag skriver.

Mot slutet kändes det helt naturligt att skriva på tangentbordet och det var istället obekvämt att gå tillbaka till ett vanligt sådant. Även i spel tycker jag det går bra att använda Core Mechanics Project 0001. Om du behöver mer än fyra makron blir du begränsad men jag har aldrig varit så mycket för makron så mig störde det inte.

Sammanfattning

Core Mechanics Project 0001 är ett intressant tangentbord som kombinerar ergonomi med bra hårdvara. Det kräver en hel del invänjning för att användaren ska hitta rätt ställning och att vänja sig vid tangenternas placering, men när det "klickar" i din hjärna är det väldigt skönt att använda och svårt att gå tillbaka till ett vanligt tangentbord.

nice_image.PNG

Känslan i tangenterna är mycket bra. De är lätta att skriva på och kräver inte mycket tryck. De är samtidigt så pass tysta att jag tycker de fungerar i en miljö där man normalt inte skulle vilja använda ett tangentbord med mekaniska brytare.

Något jag verkligen saknar är bakgrundsbelysta tangenter. Jag sitter gärna sent och jobbar och gillar att kunna se tangenterna då jag gärna tittar ner när jag skriver. Det behöver absolut inte vara RGB utan en enda färg räcker.

Det blir också lätt en kabelhärva eftersom du nu inte bara har en kabel till datorn men även en lång kabel mellan de två halvorna. Jag vet inte hur man skulle kunna lösa det bättre dock. Kanske något sätt att stoppa in överflödig kabel under en av halvorna.

Prismässigt ligger detta tangentbord i linje med andra delade tangentbord som Kinesis Freestyle 2 och Logitech Ergo K860, fast med fördelen att det kommer med mekaniska brytare.

Sammanfattningsvis är detta ett tangentbord som varmt rekommenderas till dig som sitter och skriver mycket, särskilt om du som jag till och från får problem med ont i handleden. Visst finns det alternativ men så vitt jag kan se inga med mekaniska brytare.

Fördelar

  • Tyst

  • Väldigt skönt att använda

  • Bra kvalitetskänsla

Nackdelar

  • Saknar bakgrundsbelysning

  • Onödigt lång kabel som binder ihop delarna.

Tänk på

  • Kräver en del invänjning att använda men är värt besväret

Pris vid publicering: 1 399 kronor (från Core Mechanics)