Appendix: Testresultat i fyra upplösningar

Trots att recensionen av Powercolor Devil 13 Dual Core R9 290X inte kan slutföras finns det massa preliminära prestandaresultat att gotta sig i. Observera att siffrorna kommer från ett grafikkort som kan tänkas vara defekt, de bör därför tas med en nypa salt.

Redaktionen väljer att presentera diagrammen som de är, utan allt för ingående kommentarer. Detaljerade beskrivningar av varje deltest och scenario finns i recensionen av Geforce GTX Titan Z.

Tester vid standardupplösningar

IMG_6631.jpg

Upplösningen 1 920 x 1 080 pixlar är en mumsbit för ett grafikkort av den här kalibern. Modellen sprutar ut bildrutor och presterar på mer eller mindre samma nivå som parkopplade Radeon R9 290X.

Även med upplösnigen uppskruvad ett steg ser det mycket bra ut, och Powercolors grafikkort huserar nära toppen. Det handlar om ett konstant prestandaövertag mot Radeon R9 295X2 och värden i linje med dubbla Radeon R9 290X.

Tester vid multiskärm och 4K UHD

IMG_6720.jpg

Nvidias problem med 4K UHD över MST gör att AMD-modellen kan parkera i toppen genom samtliga tester. Marginalen ned till dubbla Radeon R9 290X är inte enorm, men klart mätbar.

Med tre skärmar i Eyfinity är det mer blandade resultat. Powercolor Devil 13 ligger kvar i toppskiktet, men byter placeringar med bland annat Radeon R9 290X i Crossfire samt Geforce GTX 780 Ti i SLI.

Temperatur, ljudnivå och effekt

IMG_6724.jpg

Med dubbla Hawaii XT under skalet och montering i chassi blir Powercolors grafikkort varmt. Modellen rör sig hela vägen upp till 94 °C, samma gränsvärde som gäller för Radeon R9 290X. I det läget börjar klockfrekvenserna sakta pressas ned om fläkten inte tillåts varva högre.

All värmeutveckling har ett tydligt pris i form av ljudnivå. Powercolor Devil 13 Dual R9 290X låter som ett jetplan och slår snabbt rekord i SweClockers tabell. Det handlar inte om någon försiktig uppvarvning heller – från mer eller mindre vila till rejält oljud går på några sekunder.

I det här läget arbetar kylningen för högtryck med fläktarna nära maximalt varvtal. Det finns med andra ord inte mer kapacitet att ta till, vilket märks på klockfrekvenserna. Loggarna visar tydliga dippar nedåt 950 MHz, vilket dock får anses som i sammanhanget överkomligt.

Även effektmässigt handlar det om nya rekord. Systemet med modellen snittar över 800 watt, och närmar sig bitvis 900-nivån. Det innebär att en saftig nätdel krävs för att driva runt hela kalaset.