Under årets upplaga av Game Developers Conference, eller GDC, lades mycket fokus på strålspårning (eng. ray tracing) och rendering av denna i realtid. Tekniken har funnits under en längre tid, men kräver mycket kraft och att hantera detta i realtid har länge setts som ett avlägset mål.

En av de som satsat på detta är Nvidia som tagit fram en teknik de kallar för RTX, vilken de demonstrerade under den presskonferens som nyligen hölls i Köln. Tekniken implementeras i företagets kommande grafikkort i Geforce RTX-serien och Nvidia visade både spel samt förrenderade bilder som demonstrerade detta.

Under evenemangets gång visades tekniken i ett flertal speltitlar, däribland DICE förstapersonsskjutare Battlefield V. I det klipp som demonstrerades syns en stor skillnad på ljus och skuggor, där bland annat mynningsflammor reflekteras på ytor såsom vattenpölar och fordon.

För att demonstrera skillnaden mellan när RTX används och inte visades även en bild med tekniken av- samt påslagen. Den stora skillnaden är reflektioner och genomskinlighet, som blir tydligare när RTX slås på och ljus från olika håll reflekteras realistiskt på andra ytor.

Förutom Battlefield V nämns en rad andra speltitlar som får stöd för tekniken, där det totala antalet är över 20 stycken. I listan återfinns bland annat de kommande spelen Metro Exodus och Shadow of the Tomb Raider.

Renderingen möjliggörs av de nya RT-kärnorna, vilka med hjälp av AI kan upptäcka fel och fylla i ofullständig information under renderingsprocessen, något som ska snabba upp denna avsevärt. Enligt Nvidia själva kan ett Turing-baserat grafikkort rendera det Star Wars-demo som visades med cirka 22 bilder per sekund, medan Geforce GTX 1080 Ti landar på strax över tre bilder per sekund.

Nvidia Geforce RTX 2080 Ti, RTX 2080 och RTX 2070 finns nu tillgängliga för förbokning via Nvidias webbplats samt svenska återförsäljare, och lanseras skarpt den 20 september. Lanseringsdatumet för Geforce RTX 2070 är ännu okänt, men väntas bli senare i oktober.

Priserna för grafikkorten i referensutförande uppgår till 13 999 kronor för RTX 2080 Ti, medan RTX 2080 samt RTX 2070 hamnar på 9 199 respektive 6 899 kronor.

Läs fler artiklar om Turing!
Nvidia avtäcker Geforce RTX 2000-serien med arkitekturen "Turing"
Nvidia Geforce RTX kan förbeställas – lansering den 20 september
Nvidias referenskort i Geforce RTX 2000-serien kommer med uppdaterad kylare