20 ÅR

Throwback Thursday – Geforce GTX Titan fyller sex år

För ett halvt dussin år sedan sjösatte Nvidia den gigantiska grafikkretsen GK110 ihop med första generationens Geforce GTX Titan – komplett med skyhög prestanda och saftig prislapp.

Efter att våren 2012 ha lanserat arkitekturen "Kepler" med grafikkortet Geforce GTX 680 i spetsen började rykten florera att Nvidia satt och ruvade på betydligt kraftfullare doningar. Det skulle enligt utsago handla om den fullskaliga "Kepler"-kretsen GK110, som skulle ta steget från företagsmarknaden och implementeras i en konsumentprodukt för spelprestanda utöver det vanliga.

geforce_gtx_titan-1.jpg

Ryktena visade sig stämma och ett år senare lanserade Nvidia Geforce GTX Titan – det första, men absolut inte sista kortet i Titan-familjen. Modellen baserades i enlighet med tidigare uppgifter på grafikprocessorn GK110 i en något nedskuren variant. Detta innebar en krets som var nästan dubbel så stor som GK104 i Geforce GTX 680 med hela 7,1 miljarder transistorer.

Läs SweClockers recension av Geforce GTX Titan

Specifikationsmässigt bjöd kortet på 2 688 CUDA-kärnor, upp från 1 536 hos Geforce GTX 680, samt en för tiden maffig mängd grafikminne på 6 GB GDDR5. Det resulterade i en väldigt saftig prislapp kring 9 000 kronor. Kombinerat handlade det om ett grafikkort som utklassade i princip allt på konsumentmarknaden med råge, bortsett från vissa modeller med dubbla grafikkretsar i SLI/Crossfire.

Geforce GTX Titan banade även väg för Geforce GTX 700-serien, som till viss del skulle komma att baseras på den gigantiska kretsen GK110. Dels handlade det om Geforce GTX 780, där kretsen skars ner ytterligare för att pressa priset, men även den populära värstingen Geforce GTX 780 Ti som begåvades med fullskaliga GK110 med 2 880 CUDA-kärnor och snabbare grafikminne.

Nvidias Titan-familj lever kvar än idag som modeller i den översta prestanda- och prisklassen. Senast ut var höstens Titan RTX med den fullfjädrade "Turing"-kretsen TU102 och 24 GB GDDR6-minne under huven. Med en prislapp på smått vansinniga 28 490 kronor får den modellen det ursprungliga Titan-kortet att se nästintill prisvärt ut.

Så står sig Geforce GTX Titan prestandamässigt år 2019

Den som pungade ut 9 000 kronor för sex år sedan för ett Geforce GTX Titan förväntade sig säkert att modellen skulle hålla längre än de genomsnittliga grafikkortet innan en uppgradering krävdes. Men hur klarar sig egentligen 2013 års värsting i dagens spel när när det ställs mot modernare grafiklösningar?

För att ta reda på detta grävde vi fram ett Geforce GTX Titan ur gömmorna och tryckte in det i SweClockers sedvanliga testsystem för grafikkortsrecensioner för en rad snabba prestandatester.

I syntetiska 3DMark är det egentligen ingen överraskning att Geforce GTX Titan landar längst ner i tabellen, men det är ändå fullt respektabel prestanda som presenteras sett till modellens ålder. Kortet placerar sig alldeles strax bakom storsäljaren Geforce GTX 970 medan Geforce GTX 780 Ti med fullfjädrade GK110 ger ungefär 10 procent högre siffror.

Sett till modernare modeller erbjuder exempelvis mellanklassaren Radeon RX 590 drygt 47 procent bättre prestanda än Geforce GTX Titan, medan Geforce RTX 2060 presenterar i runda slängar 90 procent högre siffror.

När vi rör oss mot Battlefield 1 kan intressant nog ett Geforce GTX Titan hålla en genomsnittlig nivå över 60 bilder per sekund i upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar med detaljinställningarna uppvridna till taket. Modellen landar dock återigen längst ner i diagrammet, där både Geforce GTX 780 Ti och Geforce GTX 970 erbjuder över 12 procent högre prestanda.

Den som väljer att slänga ut 3 000 kronor på en uppgradering till Radeon RX 590 kan här avnjuta en prestandaskjuts på cirka 40 procent. Ytterligare en tusenlapp ger 90 procent högre bildfrekvens med ett Geforce RTX 2060.

Även i Destiny 2 lyckas Geforce GTX Titan bibehålla en genomsnittlig bildfrekvens på strax över 60 FPS, även om denna dalar ner under tyngre delar av sekvensen. Modellen landar längst ner i fältet, där exempelvis Geforce GTX 970 bjuder på 13 procent högre prestanda. För årets modell Geforce RTX 2060 rör det sig om nästan dubblerad prestanda i detta spel ställt mot Geforce GTX Titan.

Sista anhalten vid Rise of the Tomb Raider och Geforce GTX Titan halkar nu ner under 60 FPS-strecket vid upplösningen 1080p. Ett Geforce GTX 780 Ti uppvisar här runt 11 procent bättre prestanda än Nvidias gamla värsting medan mellanklassarmodellen Radeon RX 590 bjuder på 33 procent högre bildfrekvens. Ett steg upp till Geforce RTX 2060 ger återigen ungefär dubblerad prestanda.

Fortfarande ett dugligt spelkort efter sex år

Geforce GTX Titan var ett minst sagt imponerande grafikkort när det lanserades 2013, och med facit i hand från dagens tester står det klart att modellen faktiskt kan presentera full spelbar prestanda i upplösningen 1 920 × 1 080 pixlar i moderna titlar. Den som kan tänka sig att plocka ner detaljreglaget något steg kan i många fall hålla sig över 60 FPS-strecket även sex år senare.

Som ren kuriosa satt undertecknad på just denna modell fram till våren 2018, tills ett byte till en bildskärm med högre upplösning samt hög uppdateringsfrekvens slutligen tvingade fram en en uppgradering på grafikfronten. Vid 1080p var det dock aldrig några större problem att driva färska speltitlar med fullgod bildfrekvens med en förhållandevis trevlig mängd ögongodis.

geforce_gtx_titan-19.jpg

Medan Geforce GTX Titan var det snabbaste grafikkortet med en ensam grafikkrets för sin tid, går det inte att sticka under stolen med att det samtidigt var minst sagt snordyrt. På den tiden fanns det dock åtminstone någon form av rimlighet att punga ut de extra tusenlapparna för att ligga i den översta prestandatoppen, vilket inte kan säga om dagens generations Titan-kort.

Var du en av dem som köpte det ursprungliga Geforce GTX Titan? Dela med dig av dina erfarenheter i kommentarstråden till denna artikel!

Snacka grafikkort i SweClockers forum

swec_20_gubbe_final.png

SweClockers firar 20 år, 1999–2019

Sedan 1999 har SweClockers varit samlingsplatsen för datornördar från hela landet. Det ska givetvis firas! Under året väntar retroosande tester, artiklar och forumsnack – givetvis tillsammans med er!

Häng med när vi blickar bakåt och siar om framtiden!

Följ SweClockers 20 år via vår specialsida

Kommentarer till artikeln

38 debattinlägg

Skicka en rättelse
15

Epic Games säkrar The Outer Worlds och Heavy Rain – säljs inte på Steam initialt

Epic Games satsar vidare på att hålla spel från Steam, med bland annat The Outer Worlds från Obsidian. Även tidigare Playstation-exklusiva Heavy Rain får samma behandling. Läs mer

96

Google Stadia är spelströmningstjänst med stöd för 4K UHD och 60 FPS

Tiden är kommen för Googles spelströmningstjänst som får namnet Stadia. Fem sekunder är allt som krävs för att starta ett spel på Youtube i välflytande 60 FPS och 4K UHD med HDR-stöd. Läs mer

30

Snabbtest: Grafikprestanda med ray tracing och DLSS i Shadow of the Tomb Raider

En ny uppdatering till Shadow of the Tomb Raider ger stöd för ray tracing och uppskalning via DLSS. SweClockers laddar om testriggarna för ett prestandatest av de nya funktionerna i spelet. Läs mer

12

Testpilot: Gamer Storm Captain 240 Pro – sluten vattenkylning med RGB-belysning

Testpiloten David Kvist testar processorkylning med Gamer Storm Captain 240 Pro, som kombinerar anpassningsbar belysning med kompetent prestanda. Läs mer

23

Phil Spencer: "Google slår på stort med Stadia – vi slår på stort på E3"

Microsoft-chefen antyder om stora nyheter från företaget under E3 2019. Mycket pekar mot att det rör sig om en ny spelkonsol med betydligt kraftfullare hårdvara än nuvarande Xbox. Läs mer

39

Nvidias Turing-baserade grafikkort säljer bättre än Pascal vid lansering

Trots hög prislapp och kritik från konsumenter har Nvidias senaste grafikkort sålt avsevärt bättre än föregående generation. Enligt företaget handlar det om en ökning med 45 procent. Läs mer

40

Google döms till 16 miljarder kronor i böter för konkurrensbrott

För tredje gången på två år döms Google för brott mot konkurrenslagarna i EU, den här gången för annonstjänsten Adsense. Boten för detta landar på 16 miljarder kronor. Läs mer

20 ÅR
46

Gallerier vi minns: Skummy v1.1 av "Skumtomteen"

För nio år sedan visade "Skumtomten" sitt bygge med det passande namnet Skummy v1.1. Det handlar om ett ljuddämpat bygge, där det ljuddämpande materialet istället sitter på utsidan. Läs mer

35

Digital Foundry testar Google Stadia med Assassin's Creed: Odyssey

Kort efter avtäckandet testar Digital Foundry Googles strömningstjänst Stadia och vittnar om en positiv upplevelse med stor potential för framtiden. Läs mer

74

Noctua lanserar processorkylaren NH-U12A med flaggskeppsfläkten NF-A12x25

Med siktet inställt på god kompatibilitet lanserar Noctua del fem i kylarsagan NH-U12. På menyn står fler värmeledningsrör, större ytarea för kylflänsar och dubbel uppsättning påkostade fläktar. Läs mer

26

Testpilot: Asus ROG Delta – hörlurar med fokus på ljudkvalitet

Med ROG Delta lovar Asus en högkvalitativ DAC och extra bra ljudegenskaper för spelhörlurar. Testpiloten Björn Endre har lyssnat för att se om de presterar lika bra som de lovar. Läs mer

44

Live: Vad visar Google på GDC 2019?

IT-giganten Google ska om bara en liten stund avtäcka en större spelsatsning. Vad är det som väntar? In och gissa i forumet! Läs mer