Formify, en kanadensisk startup, har nu lanserat en Kickstarter-kampanj som vill ta fram datormöss som är helt ergonomiskt skräddarsydda för användarnas unika händer. Användare får då skicka in en bild på sin handflata vars storlek, form och kontur analyseras av Formifys maskininlärningsalgoritmer. Dessa kommer att justera över tusen olika parametrar och beräkna för faktorer som fingerlängd, handbredd och storlek för att ta fram en produkt med optimal form.

Resultatet är en mus som är 3D-utskriven med en multi jet fusion-struktur och snittvikt på 55 gram. Företaget utlovar en stark greppyta, "perfekt" grepvinkel och en fullt anpassad greppbredd. Musen ska gå att använda för både "claw-grip" och "palm-grip" samt en hybrid av båda.

formify datormus.jpg
Formify datormus alternativ.jpg

Formify-musen har också två programmerbara tumknappar och är utrustad med Kailh 8.0 Clear-switchar, 650 IPS-sensor och trådlös koppling med låg latens. Den går att ladda via USB Type-C, men Formify har inte sagt något om vad batteritiden ligger på.

I skrivande stund har Formifys Kickstarter-kampanj samlat in över 83 000 kronor av sitt mål på 305 690 kronor, med drygt en månad kvar på kampanjen. Pris ligger på 239 kanadensiska dollar, vilket motsvarar ungefär 1 830 kronor, ifall man inte skriver upp sig på något av "Early Bird"-erbjudandena som finns i begränsad upplaga och kostar något mindre. Förutsatt att projektet går i mål väntas leveranserna leta sig ut i december 2023.