En kraftigt ökad e-handel har också inneburit ett ökat antal aktörer som hanterar transporter av paket. Nu ger sig en riktig jätte in i den konkurrensen. Det är Ica som via sin innovationshubb Ica X nu smyger igång med tjänsten Ica Paket, som innebär att paket kommer samköras med matleveranser från Icas lager.

– Vi tittar på olika möjligheter och problem, och i det här fallet finns det en möjlighet i och med att vi har stora logistikleveranser. De går att utnyttja på ett bättre och mer hållbart sätt. Paket är också en del av det vi hanterar till vardags, säger Samuel Young, chef för Ica X, om vad som initierat satsningen.

Adlibris först ut

ica x (1).jpg

Samuel Young, Ica X

Först ut att använda Ica Paket är Adlibris, vars kunder nu kommer att kunna ange Ica som ett val när de checkar ut och väljer hur de vill ha paketet levererat. Och då kan det hämtas på Ica, där livsmedelsjätten har olika sätt att lämna ut paketen.

– Vissa butiker har överlämning över disk men allt fler skaffar paketskåp, säger Samuel Young och nämner även det man kallar Ica Utlämning, där man satsar på egna paketskåp.

För leveranserna som ska skickas med Ica har ett samarbete inletts med Early Bird, som hämtar produkterna hos respektive e-handlarna och levererar sedan till Icas logistiklager.

Börjar regionalt

Totalt har Ica elva sådana lager i Sverige, från Helsingborg till Borlänge. Helsingborg och Kungälv är de två lager som är först ut med Ica Paket. Och hittills är ambitionen i västra och södra Sverige ganska blygsam.

– Vi har sagt att vi någonstans i slutet av november ska ha 200 butiker. För några veckor sedan hade vi 102, säger Samuel Young.

Varför blev det just Adlibris som blev er första e-handelspartner?

– Vi har samarbetat med dem i andra projekt. De är framåtlutade och är bra att jobba med så det blev en naturlig startpunkt. Vi har fler partner på väg in.

ica adlibris (1).jpg

Hur har ni prissatt tjänsten, kommer ni kunna vara billigare tack vare er storlek?

– Det är upp till e-handlaren att sätta ett pris. Vi ger dem ett fördelaktigt pris. I och med att paketen kan åka med våra matleveranser har vi ett konkurrenskraftigt pris mot e-handlarna.

Locket på från konkurrenterna

Hur tror ni att era konkurrenter ser på att ni ger er in på den här marknaden?

– Det får de kommentera. Vi etablerar det här själva.

Men något svar kommer inte heller därifrån. Vi har varit i kontakt med såväl Instabox/Budbee som Postnord, men båda bolagen avböjer att kommentera hur de ser på att få en ny konkurrent som också vill satsa på paketutlämning i butik.

På Ica X är man som sagt i en första fas. Samuel Young tror dock att det kan komma fler tjänster framöver.

– Det är klart att det finns spännande saker att vidareutveckla det här konceptet med. Vi har en roadmap och börjar ganska smått men det finns intressanta planer. Det här är dessutom ett klimatsmart sätt att hantera transporter på. I förhållande till våra mattransporter är volymen paket hittills ganska liten.

"Hållbarhet blir allt viktigare"

Arne B Andersson, e-handelsrådgivare på Svensk Handel, konstaterar att Icas nya grepp på vissa sätt kom plötsligt, men han säger samtidigt att det inte är oväntat

arne b andersson.jpg

Arne B Andersson, Svensk Handel

– Det här är ett steg i utvecklingen av ännu fler leveransalternativ. Det kom lite som en överraskning, men samtidigt blev man inte förvånad eftersom man alltid funderat över varför inte Ica utnyttjar sina leveranser mer, säger han och konstaterar att det följer en trend.

– Hållbarhet blir allt viktigare och det här är ännu ett steg mot hållbara leveranser. Ur ett hållbarhetsperspektiv blir det intressant på sikt att se om man kan använda deras stora lager.

Och det är framför allt samarbetsdelen han fäster störst vikt vid, något som varit en tydlig trend under de senaste åren.

”Ingen vill betala för frakt”

– Samlösningsidén, och att de delarna fortfarande kan utvecklas mer, är det mest intressanta här. Konkurrensen gör att det föder affärsutveckling, säger Arne B Andersson och gör en snabb summering av de senaste årens utveckling.

Logistik_Genrebild_lager_korridor (1).jpg

– Först var det bara Postnord, DHL och Schenker. Då hände det inte så mycket. Sedan kom aktörer som Instabox och Budbee och sedan även Early Bird och tidningsbuden. Det har gjort att alla har behövt steppa upp på last mile-delen. Det är små marginaler i den här branschen, ingen vill betala för frakt, utan alla försöker ha volym- och logistikeffektivitet. Kan man öka marginalen lite grann genom samåkning så är det inte fel.

Men trots att det är en av landets största handelsaktörer som nu ger sig in på paketmarknaden tror han att det kommer ta ett tag innan Ica är etablerat.

– Jag tror att det kan ta sin tid. Eftersom de jobbar med flera samarbetspartner är det en hel del integration som ska till för att kunderna ska känna sig trygga. Så det blir nog ingen explosion utan vi får nog vänta ett år eller två innan vi ser någon större effekt.