I januari frågade vi SweClockers medlemmar vad för information de säkerhetskopierar vilket startade en diskussion om hur man kan kopiera filer på bästa vis. De allra flesta säkerhetskopierar bilder och fotografier, följt av dokument och sedan filmer och serier. Att säkerhetskopiera bilder och andra filer som är viktiga för dig är även en bra rutin enligt it-säkerhetsspecialisten Karl Emil Nikka.

nikka.jpg

Karl Emil Nikka, it-säkerhetsexpert

– Datorns operativsystem och dess program går alltid att ominstallera efter en utpressningsattack, men de egna filerna går inte att få tillbaka utan bra säkerhetskopior, säger han.

Bland de vanligaste knepen medlemmarna rekommenderar är NAS, eller Network Attatched Storage, en extern enhet som fungerar som en lokal server för lagring. Genom en NAS får du även tillgång till dina lagrade filer på alla dina enheter och kan regelbundet uppdatera kopiorna.

En annan rekommenderad produkt är hårddiskar, som generellt erbjuder mer lagring till en lägre kostnad än SSD-varianter. USB-minnen är dock en vara som många tycker bör vara ett sista komplement för de andra sätten att backa upp.

USB är ju den mest osäkra formen av minne. Är det viktiga bilder hade jag absolut övervägt att skaffa åtminstone en extra nivå av backup. - Sweisdapro

denny-muller-1qL31aacAPA-unsplash.jpg

Karl Emil Nikka rekommenderar att du gör två säkerhetskopior av filerna du bryr dig om.

Liksom medlemmarna förespråkar Karl Emil Nikka för att använda sig av NAS för att säkerhetskopiera filer. Han använder sig av två NAS-enheter som är geografiskt frånskilda. På så vis klarar sig kopiorna ifall en NAS skulle skadas eller förstöras.

– Åtminstone ett av säkerhetskopieringsmålen måste vara skyddat mot att bli överskrivet av en utpressningstrojan. En USB-hårddisk är exempelvis ett ypperligt säkerhetskopieringsmål – så länge som den inte är permanent ansluten, säger han.

Att använda två NAS samtidigt som speglar varandras innehåll är också något medlemmar gör.

Kör med lokal backup och offsite av nästan allt, stationära datorn och servern hemma backupas till en lokal NAS och den kopieras i sin tur en annan NAS som står hemma hos päronen som off-site backup. Har även en del i OneDrives skyddade vault. - Ringman

Molnbaserad säkerhetskopiering har blivit en vanligare metod på senare år. Där finns det en rad tjänster som Onedrive, Icloud och Backblaze som erbjuder olika lagringsutrymmen till olika priser. De flesta har även en gratisvariant som erbjuder säkerhetskopiering i begränsad mängd.

Själv har jag ordnat så att Icloud och Onedrive även synkar till min NAS, som sedan kör en massa snapshots på deras mappar många månader bakåt. Inte perfekt så klart, men smidigt. Tittar bara till den ibland för att se att allt fortfarande rullar på. - Kwirek

Karl Emil Nikka konstaterar samtidigt att molnlagring inte är helt säkert.

– En nackdel med säkerhetskopiering till traditionella molnlagringstjänster är att företagen som driver tjänsterna har åtkomst till filerna. Om du säkerhetskopierar filerna till Onedrive kan Microsoft läsa dem och om du säkerhetskopierar till Google Drive kan Google läsa dem, säger han.

Säkerhetskopierar du dina viktigaste filer?

Här är SweClockers medlemmars - och Karl Emil Nikkas - främsta tips för hur du gör säkra backups:
Säkerhetskopiera filer som inte kan återställas, såsom bilder, musik eller värdefulla dokument.

  • Använd i huvudsak en NAS-enhet och uppdatera den regelbundet.

  • Lagra även kopior på en extern enhet som en hårddisk.

  • Molnlagra filer genom en pålitlig tjänst som passar din plånbok och dina behov.

  • Använd USB-minnen som en sista backup ifall dina andra enheter komprometteras på något vis.