Den bästa tiden för att spela är nu eftersom det finns många olika sätt att spela och lika många plattformar att spela på. Samtidigt gör varje ny konsolgeneration mindre för att utmärka sig från den föregående.

edin mini.jpg

Edin Jusovic är nyhetsredaktör på SweClockers och beskriver sig som en ung nörd som är ny i branschen. Han gillar att lära sig nya saker och berätta historier. Samt försöka övertala så många som möjligt att spela Brawlhalla eller Half-Life Deathmatch.

Jag saknar när spel var exklusiva på riktigt

På 90- och 00-talet var varje konsolgeneration unik och erbjöd något nytt. Nintendo 64 och Playstation 1 kom med 3D-spel. Med Playstation 2 och Gamecube fick vi större spel med tidlös grafik. Samtidigt började PC-spel töja på gränserna för vad som var möjligt. Vi fick gränslösa online-upplevelser med Playstation 3 och Xbox 360 – och låt oss inte glömma Nintendo Wiis rörelsekontroller som Xbox försökte emulera med Kinect.

Med den åttonde konsolgenerationen, som inleddes med Wii U, Playstation 4 och Xbox One, blev de mindre innovativa. De erbjöd bättre grafik, en smidigare användarupplevelse och fler betaltjänster men konsolerna hade ingen ny USP. Nintendo var det enda företaget som stod fast vid att erbjuda en ny upplevelse med att göra Switch portabel. Men nu när de ska släppa Switch 2 vet vi vad vi kan förvänta oss – och det känns tråkigt.

Playstation 5 och Xbox Series X är båda jättekul att spela på, men utöver fler polygoner och högre upplösning, vilket mervärde erbjuds som dem förra konsolerna saknade? Vad har nya konsolerna som en PC saknar? Möjligheten att spela exklusiva spel? Sorry, men jag tänker inte sälja min njure för en Playstation 5 Pro bara för att spela God of War: Ragnarök. Särskilt när det ska släppas på Steam.

Vad för unik upplevelse kan jag förvänta mig från nästa konsolgeneration? Förmodligen någon slags AI-integration, men det lockar mig inte som en ny kontroll eller till och med en ny VR-upplevelse hade gjort.

När begränsningar tillförde ett mervärde

Självklart går det inte att jämföra en Nintendo 64 eller Playstation 1 med en Playstation 5 Pro. Men jag saknar ändå hur en svag eller helt frånvarande internetuppkoppling tvingade oss att träffas i det verkliga livet och spela split-screen.

Jag saknar när spel var exklusiva på riktigt. En gång i tiden var det coolt att äga en Xbox för den – och bara den – hade Halo. Det var också coolt att äga en Playstation för den hade Uncharted. Samtidigt kan jag inte ignorera att jag är en produkt av min tid och driven av nostalgi.

Idag blir jag inte lika imponerad när jag har provat alla konsoler och sett mediet utvecklas sedan barnsben. Det kanske inte går att utveckla några nya sätt för att spela utan endast förfina den befintliga upplevelsen. Om det är fallet kanske jag kommer hålla mig till mina retrokonsoler och min speldator.