När jag var tolv såg jag brorsan bygga sin första egna dator. Han satt i flera timmar med bygget och kämpade sedan för att få operativsystemet att funka. Men till slut funkade det.

edin mini.jpg

Edin Jusovic är nyhetsredaktör på SweClockers och beskriver sig som en ung nörd som är ny i branschen. Han gillar att lära sig nya saker och berätta historier. Samt försöka övertala så många som möjligt att spela Brawlhalla eller Half-Life Deathmatch.

Om någon annan kan göra det kan jag också göra det – men inte idag!

Även om det såg svårt ut kom den klassiska tanken: Om han kan göra det kan jag nog också – men inte idag! Åren gick och intresset för att bygga dator försvann sakta men säkert. Det kan också bero på att jag fick en färdigbyggd burk som present kort därpå.

När jag började på SweClockers fick jag redan första dagen reda på att jag ska bygga en dator och att det kommer göras till en videoserie. Mina kollegor tyckte att det skulle vara en rolig utmaning och samtidigt givande för sådana som mig – som aldrig byggt en dator förr – att få se hur det går till.

På ett sätt skulle noob-byggarguiden vara min examinering i hur mycket jag har lärt mig om datorkomponenter och hårdvara. Därför var jag lite nervös över att bygga ihop något själv. Jag var också rädd för de typiska tvångstankarna, tänk om datorn kortsluter? Tänkt om den inte startar? Tänk om jag råkar förstöra något på kretsarna?

Men när tiden kom för att spela in tog det inte lång tid förrän det slog mig: Det var inte så svårt ändå. Tvärt om, det var nästan terapeutiskt att skruva ihop komponenterna och dra i strömkontakter. Jag vågar erkänna att jag blev nästan tårögd över att se den starta. Min slutsats är att jag älskar att bygga datorer.

Edin_Happy.png

Det här är stunden som Edin inser att han faktiskt vet vad han håller på med.

Kan vi klara det? Klart vi kan!

Jag ångrar sällan saker i livet. Jag föredrar att se på saker andra hade ångrat som lärdomar eller något jag inte kommer att göra om. Samtidigt kan jag inte låta bli att ångra att jag inte började bygga datorer tidigare. Dels var det inte så komplext som jag var rädd för men framför allt var det väldigt kul.

Jag får också påminna mig själv om att jag bara är 23 och fortfarande har all tid i världen att börja nu. Det ska bli spännande att beställa massa komponenter och sitta i flera timmar med bygget. Det kommer nog inte vara lika enkelt utan den otroliga Jonas vid min sida, men det är lugnt. Nu vet jag ändå att jag kan göra det. För att citera den gode Byggare Bob: Kan vi klara det? Klart vi kan!

Nu börjar det riktigt spännande arbetet med att välja ut rätt komponenter, hitta ett fint chassi, kanske pimpa insidan med belysning? Möjligheterna är oändliga! Just det. Jag måste betala för allting också.

Det här är en krönika. Åsikterna i texten är skribentens egna.