Att montera upp sin datorskärm på en arm är ett vanligt sätt att dels potentiellt förbättra ergonomin men även få ett renare och mer städat skrivbord. Att välja rätt arm för ditt skrivbord är dock inte alltid helt enkelt. Det finns en uppsjö av olika modeller och prisnivåer. Testlabbet har därför kikat närmre på två populära modeller som på pappret gör ungefär samma sak men vid två väldigt olika prisnivåer.

billig 2.jpg

Vi har tittat på Arctics populära skärmarm X1-3D som kostar lite drygt 799 kronor och ställt den mot Multibrackets M Vesa Gas Lift Arm som går loss för 1 999 kronor. De är två av de mer populära modellerna hos svenska återförsäljare och får därför representera två olka prisnivåer.

Det två modellerna vi kikar på är specifikationsmässigt väldigt lika, de båda har stöd för VESA-standarden 100 × 100 samt 75 × 75, de hanterar vikt upp till 10 Kg, och det är ledade på samma sätt. Vi ska därför kika närmre på det som faktiskt skiljer för att undersöka om det är värt att lägga nästan 2 000 kronor eller om du får en liknande upplevelse för mindre än halva priset.

MONTERING.png

Arctic X1-3D

skärmarmar-billg-dyr-3.jpg

Arctics X1-3D skyltar med 6-årig garanti på förpackningen.

skärmarmar-billg-dyr-6.jpg

Färdigmonterad skärmarm direkt ur kartong.

skärmarmar-billg-dyr-8.jpg

Simpelt men lättmonterat bordsfäste.

skärmarmar-billg-dyr-9.jpg
skärmarmar-billg-dyr-10.jpg
skärmarmar-billg-dyr-13.jpg

När skärmen lyfts på armen rekommenderas att du har ett par hjälpande händer.

skärmarmar-billg-dyr-14.jpg

Justering av fjädringen på armen justeras med en större nyckel.

När vi kikar på Arctics skärmarm känns förpackningen och emballeringen väl tilltagen. Det verkar inte ha sparats in särskilt mycket pengar på presentation eller hur den paketerats. Med i förpackningen följer ett gäng olika nycklar för diverse olika storlekar på skruv, magnetiskt kabelfäste, karborre-band för kabel samt skruvar och distanser för att fästa skärmen.

Trots att armen som sådan är färdigmonterad är bordsfästet separat. Detta skruvas fast i bordet med en enkel handpåläggning och den gummerade insidan ser till att det blir minimalt med märken på bordet. När armen sedan monteras på fästet justeras hur hårt den sitter med en av de medföljande nycklarna. Det går sedan enkelt att justera hur lätt eller trögt motståndet i vridningen ska vara.

När skärmen monteras på är det lättare om ni är två personer. Det är relativt enkelt att hålla fästet centrerat när skruvarna dras på plats. Därefter justeras motståndet i liften genom en justering av skruven på mitten av armen. Det går att finjustera med en hand för att få till rätt motstånd för skärmen vi monterar.

Multibrackets M Vesa Gas Lift Arm

skärmarmar-billg-dyr-5.jpg

En mer spartansk förpackning i stilren brun färg.

skärmarmar-billg-dyr-20.jpg

M Vesa-armen får du bygga ihop själv.

skärmarmar-billg-dyr-21.jpg

Multibrackets fäste kräver nyckel för att skruvas fast.

skärmarmar-billg-dyr-22.jpg

Armen lyft sedan på foten och skruvas fast.

skärmarmar-billg-dyr-25.jpg

När överdelen är på plats är det bara att hänga på skärmen.

skärmarmar-billg-dyr-24.jpg

Även på Multibrackets-armen justeras styrkan på armen med en medföljande nyckel.

Multibrackets kartong känns en aning mer spartansk trots att enheten är betydligt mer premiumklass när det gäller priset. På insidan finner vi armen i delar samt tillbehör i form skruvar samt ett alternativt fäste om du väljer att montera armen genom ett hål i bordet istället för på kanten. Multibrackets får pluspoäng för att de skickar med en fysisk manual.

För att montera fast Multibrackets bordsklämma krävs det en att du använder en av de medföljanden nycklarna. Efter att armen fästs på foten skruvas den fast till önskat motstånd. För att få fast själva skärmen krävs det först att du skruvar på en platta i skärmens VESA-skruvhål. Därefter lyfts skärmen med monteringsplattan över och klickas i fästet på armen. Där sitter det en fjädrar låsmekanism som känns robust och gedigen.

SweClockers_Versus_Runda (1).png

Båda armarna har sätt för att gömma kablar men de gör detta på två olika sätt. Börjar vi med den dyrare Multibrackets-armen är det två stycken plastkåpor som gör grovjobbet.

skärmarmar-billg-dyr-26.jpg
skärmarmar-billg-dyr-28.jpg

Den undre av de plastkåporna känns som en del som kan gå sönder då den kräver en del lirkande för att dels ta av men även för att få på plats igen. Den sitter fäst med ett plastlås som ska tryckas ned.

För den billigare Arctic-armen känns metoden något mer genomtänkt.

skärmarmar-billg-dyr-15.jpg
skärmarmar-billg-dyr-16.jpg

I den övre delen av armen förs kablarna igenom en plasthållare som sedan trycks in i armen där den glider på plats med magneter.

skärmarmar-billg-dyr-17.jpg

I den undre delen av armen är det även på denna arm en plastlucka som håller kablarna på plats men på Arctics arm känns lösningen aningen mer genomtänkt där luckan fästs på ett spår på vardera sida och sedan helt enkelt glider på plats.

Kortfattat känns Arctics lösningen både mer elegant och genomtänkt för att enkelt gömma kablarna. Trots att Multibrackets på pappret är en mer premiumprodukt är kanske just kabelhanteringen den hittills största svagheten på armen.

SweClockers_Versus_Runda (2).png
skärmarmar-billg-dyr-1.jpg

Kvalitetsmässigt lämnar de båda två ett väldigt positivt intryck. När skärmen är monterad och armen är fullt utsträckt känns det fortfarande som att sannolikheten är större att det är ditt skrivbord som skakar snarare än armarna själva.

Ska vi dock syna de båda något närmre känns Multibrackets-armen en smula mer påkostad när man tittar på precision för skruvar och hur mjukt det är att justera hårdheten på lederna tillexempel. Inte för att det på något sätt är dåligt på Arctic-armen men Multibrackets arm känns mer följsam i rörelserna, mer mekaniskt komplex men samtidigt en smula mer välbyggd.

Billigare valet är bättre

Jag blev under testet väldigt imponerad över Arctics X1-3D. Den är väldigt enkel att montera den känns tillverkad med god precision och har kabelhantering som det är svårt att klaga på. Därtill gör den det ovanstående till ett pris som är markant lägre än vad Multibrackets vill ha för sin produkt.

Tar man utöver det ovanstående även garantitiden på sex år i beaktning ställt mot Multibrackets två år är det svårt att klaga. Det finns dock ett par små skillnader, bland annat erbjuds du med Multibrackets armen möjlighet att montera den i ett borrat hål och den mekaniska kvaliteten på denna är något högre över hela brädet.

Du har även möjlighet att byta ut monteringsplattan på Multibrackets-armen och därför potentiellt ha något större flexibilitet med vilken skärm du monterar på denna.

Om du däremot har en skärm som befinner sig inom specifikationen för armarna och vill ha en enkel men kvalitativ lösning är det dock svårt att inte rekommendera Arctics X1-3D. Den är något enklare men för de allra flesta har vi svårt att se att den inte skulle räcka till.