Återhämtning av miljön i mexikanska golfen?

Permalänk
Medlem

Återhämtning av miljön i mexikanska golfen?

Håller på med ett projektarbete om oljeutsläppet i mexikanska golfen och ska skriva lite om den uppskattade tiden det tar att städa upp allt och hur lång tid det tar för naturen och djuren att återhämta sig och komma upp i samma "nivå" som innan katastrofen.
Allt jag hittar är typ "Gulf of Mexico to recover from BP oil spill by 2012" och liknande. Det känns dock som att det inte är hela sanningen.
Var någon som sa på Youtube att det säkert tar ca 30 år innan naturen har återhämtat sig helt och det tycker jag inte låter helt orimligt speciellt då jag hittat fakta om att vissa växter längst kusten har försvunnit permanent som resultat av oljeutsläppet.

Någon som vet var man kan hitta mer bra info om återhämtningen?

Jag har googlat och kommer att fortsätta att googla så nu behöver inte föreslå det.

Visa signatur

Hej

Permalänk
Medlem

Intressant frågeställning, men det är ingen som kommer kuna ge svar på den frågan.

Miljön kommer aldrig återhämta sig till den nivå den var innan, den kommer återhämta sig, det gör naturen alltid bara man ger den en chans, men det betydr inte att det blir samma status som innan katastrofen.

Man måste dela uåp katastrofen i olika delar, tex vattnets status, hur arten X klarat sig, hur arten Y karat sig etc.
Tar du djur med snabb reproduktion såsom stimfisk så kommer de återhämta sig på betydlig kortare tid än tex havskäldpaddor, valar etc.
Sen i och med att ekosysemet påverkats som den gjorts kommer det inebära att opportunistiska arter kommer växa sig starkare vilket gör att vissa djur eller växter aldrig kommer få fäste igen.

Detta är nackdelen och tjusningen med miljön, naturen och ekosystem. De klarar sig alltid i det långa loppet, men de komer aldrig återstälas till ett tidigare stadium, de kommer alltid förändras.

Även om all olja är bortsanerad och gulfen är helt rent på bara ett par år så betyder det inte att ekosystemet kommer återta ett tidigare stadium.
Bra exempel på sådana händelser är tex alla miljöreservat etc som människan aktivt satsat på att förbättra och optimera möjligheterna för ekosystemen men där det ändå inte händer något eller utvecklingen går åt annat håll av olika anledningar.

Kort och gott så är slutsatsen av min tirad att man måste definiera vad man menar med återhämtning, återstälande av havsköldpaddorna, makrillstimmen, korallreven, krabborna på botten eller vad.

Edit: lite länkar som kanske kan hjälpa
http://www.epa.gov/gcertf/
http://www.sciencedaily.com/releases/2012/04/120417152648.htm

Kan även vara värt att kolla på www.padi.com, förvisso dykorganisation men de satsar mycket på bevarande av miljön.

Permalänk
Medlem

Tack! Ditt inlägg hjälpte mycket!

Visa signatur

Hej

Permalänk
Medlem

Ett tillägg till CSM101s utmärkta utläggning är att du också måste titta på sedimenten och bedömma hur dessa påverkas av de rengöringsmetoder som nyttjas vid saneringen. Används vissa kemikalier kanske sedimenten påverkas av dessa och släpper ut något annat ämne som legat bundet under väldigt lång, geologisk, tid. Det i sin tur kan skapa kedjereaktioner i vissa extrema fall.

Det bör också granskas om arter som står för t.ex. bioturbation påverkas och hur detta isåfall påverkar vattnet och de djur och växter som lever där.

En viktig sak att tanka på är de synergistiska långtgående effekterna, vilket jag tror är precis vad CSM101 menar med att ekosystemet aldrig kommer att återhämta sig till vad det är idag men dock kommer att återhämta sig. Synergistiska effekter är sådana som tillsammans ger ett resultat som de individuella delarna inte kan skapa separat. Detta kan bero på kemiska sidoeffekter, strider inom olika nischer av ekologin eller något helt annat.

Visa signatur

Primär: R9 3900X | ASUS X570-F Gaming | NH-D15 | 64GB@3200MHz | RTX 3080 10GB | Seasonic 850W | Fractal Define R6 |
Gamla bettan: i5 750@3.8GHz | 8GB | HD5770 | Corsair VS 550W | FD R2 |