Permalänk

Linux nas med btrfs?

Hej alla glada!

Har startat ett litet hobbyprojekt där jag och en god vän ska få igång en linuxburk som främst ska användas som nas (men även för lite annat smått o gått). Mina linuxkunskaper är mediokra, men jag tycker nog att jag klarar det mesta om jag läser på lite först. Vi ska har tänkt att köra kalaset på en pensionerad intel q6600, med en liten ssd som systemdisk och två WD red 3tb som lagring. Tankern är att WD-diskarna antingen ska köras i RAID1 eller speglas en gång om dagen med rsync (vilket kanske är bättre, eftersom RAID != backup).

FreeNAS är uteslutet p.g.a. de höga systemkraven (ram), så vi hade tänkt köra ubuntu server. Så då är frågan vilket filsystem man ska ha. Jag funderar på att välja EXT4 med LVM på systemdisken för kompatibilitet och så (btrfs känns inte som nåt jag vill lägga operativet på) och btrfs utan LVM på de stora diskarna. Ett annat alternativ kan vara att ha EXT4 på ena disken och btrfs på andra.

De största anledningarna till att jag vill ha btrfs är att man kan göra snapshots, och att man kan göra subvolymer (typ som partitioner) utan någon bestämd övre storlek. Detta kommer passa våra behov väldigt bra. Jag har dock läst att btrfs inte borde användas för något seriöst arbete, men mycket av den informationen som jag har hittat är ett par år gammal nu så saker kanske har hunnit ändras.

Har ni några tankar och åsikter? Är btrfs tillräckligt stabilt och beprövat för att köras i en hemmiljö?

Visa signatur

"Att betala för att icke-modulärt och klaga på det är korkat. Som att köpa en opel och klaga på att du inte fick en mercedes..."

Permalänk
Medlem

btrfs är väl rätt stabilt nu förtiden. Men en annan lösning är att köra ubuntu server + mdadm RAID1 istället och ext4 på diskarna. Om man är rädd om sin data menar jag

Permalänk
Medlem

Jag har kollat på Btrfs senaste två gångerna jag byggt om linuxservern, men det har inte varit moget endera gång. Sist var kanske ett år sen och då gick det knappt att reparera ett trasigt filsystem. Jag tror btrfs check --repair finns och ska funka *hyffsat* nu, men fortfarande på en experimentell nivå.

Så för det första skulle jag inte använda det bara för att jag inte tycker det är stabilt nog för data jag är rädd om. Men för det andra så ser jag egentligen inte nyttan när du ändå bara ska ha två datadiskar. Visst, btrfs har lite roliga features generellt, men jag tycker väl nyttan kommer in när man har en större mängd diskar och vill ha ~ZFS fast på linux och med fler features.

Jag skulle nog bara kört xfs eller ext4. Jag körde xfs på en mdadm raid5 till slut, men håller tummarna för att Btrfs är redo nästa gång.

Permalänk
Medlem

Isåfall skulle man väl likagärna kunna köra Freenas iallafall fast med UFS istället för ZFS om man är rädd för att det ska dra för mycket ram.

Permalänk
Hedersmedlem

Som jag förstått det ska det vara stabilt nog så länge man håller sig undan RAID5/6. De har nämligen inte stöd för att återhämta sig från en tappad disk än, så man tappar liksom lite av poängen.

För egen del drog jag in SmartOS på min server och kör ZFS. En annan lösning är att köra ESXi eller valfri annan virtualiseringslösning i botten tillsammans med ett kontrollerkort som man dedikerar till en VM körandes FreeNAS.
ZFS on Linux ska dock vara produktionsklart numera enligt utvecklarna.

EDIT: Man kan tydligen få upp en RAID5/6 efter diskfel numera, men man kan inte fixa eventuellt trasiga checksummor än.
https://btrfs.wiki.kernel.org/index.php/RAID56

Visa signatur

Vim
Kinesis Classic Contoured (svart), Svorak (A5)
Medlem i signaturgruppen Vimzealoter.

Permalänk
Medlem

zfs on linux fungerar mycket bra. Inte kört BTRFS själv men inte sett någon poäng att välja det framför ZFS.
Kika in på zfsonlinux.org

Visa signatur

Mess with the best and die like the rest.
MSI Mortar Max B450, AMD 3700x, PowerColor 5700 XT

Permalänk

ZFS funkar utmärkt med 2GB RAM. ZFS har en väldigt effektiv disk cache, som älskar mycket RAM. Men om ni har 2-4GB RAM så funkar ZFS bra. Ett förslag är att ni drar in ZFS och testar och mäter hastigheten. Om ni ska använda en enkel NAS så räcker nog ZFS med 2-4GB RAM bra till att maxa en 1gbit lina. Och mer än så behöver ni väl inte?

Permalänk
Entusiast

Tänk på att man bör använda ECC-minnen om man använder ZFS.
Kortfattat varför: Minsta bitfel i minnet kan eskalera rejält och i total tysthet förstöra hela filsystemet och korruptera alla filerna som ZFS rör vid. ZFS är oerhört beroende av att RAM-minnet är 100% tillförlitligt.
Detta för att ZFS är ett mycket aktivt filsystem som arbetar mycket mot RAM-minnet.

...och bitfel i dagens RAM-minnen är mycket vanligare än vad man kan tro. Oftast märker man inte av dessa bitfel. Även tillverkarna räknar med en viss andel bitfel i icke ECC-minnen.

Tillägg:
Läsvärt: http://louwrentius.com/please-use-zfs-with-ecc-memory.html

Visa signatur

Bästa programmen till Linux - v2.0
Linux-guide: Val av grafisk miljö. (Att välja distribution).
-
Everyone should have a SGoC in their systems (SGoC: SysGhost on a Chip)

Permalänk
Skrivet av Axelander23:

De största anledningarna till att jag vill ha btrfs är att man kan göra snapshots, och att man kan göra subvolymer (typ som partitioner) utan någon bestämd övre storlek.

Den första anledningen går att lösa med LVM.
Den andra anledningen, om jag fattat din beskrivning rätt, går att lösa med LVM, som numera har stöd för tunn provisionering av volymer. Du kan skapa större logiska volymer än vad du för tillfället har fysisk disk för och sedan tillföra mer fysisk disk när priserna sjunkit och det faktiska lagringsbehovet uppstår.

Dessutom hade jag nog sett över användningen av den lilla SSDn, som i dagsläget bara bootar systemet jättesnabbt, installerar uppdateringar jättesnabbt och skriver loggar jättesnabbt. LVM har sedan en tid tillbaka stöd för att låta en block device agera cache åt andra block devices.

Permalänk
Medlem

En sak man ska ha i åtanke med ZFS är att det blir långsamt över tid. En handfull diskar i en raidz konfig är otroligt snabb tills du börjar fylla på den och "jobba" med den - lägga till och ta bort filer. Min raidz2 på 8 diskar var rasande kvick i början, men efter några års användande nu med backup-jobb som körs nattetid och innefattar några 100 000-tals filer (med borttag, snapshots etc) så är överföringshastigheten i runda slängar 10-15MB/s (sekvensiell skriv/läs, inte enbart små filer alltså).

Det går att bota med att byta ut diskarna mot större diskar och utöka poolen med nytt orört utrymme. Alternativt så förstör man poolen och bygger om den. Då måste man ha nånstans att spara undan x antal TB, vilket inte alltid är helt lätt.
Ett tredje alternativ är att trycka i en SSD som cache åt poolen, men det ger inte så mycket vid läsning som vid skrivning.

Detta tills trots så tycker jag ändå ZFS är det enda tänkbara än så länge när det kommer till filsystem och lagring. Men man ska känna till detta.

Visa signatur

WS: Asus P8Z77-I Deluxe mITX | Intel 3770K@4.6 | NH-U12P | Asus 780 GTX | Corsair 2x8GB 1600Mhz CL9 | Samsung 840 512GB | Ubuntu 16.04.3 x86_64 | Corsair AX750 | 2x Dell U2412M | Puppe.se | NAS: i7 860, 16GB DDR3, GA-P55M-UD4, FD Define R3, 8x2TB Samsung F4EG, Serveraid M1015, EVGA 750W G2 PSU, FreeBSD x64