Hur vill folk ha ett vanligt jobb idag?

Permalänk
Medlem

Hur jag ser det när jag går till ett företag och sätter mig och programmerar i 8 timmar är att vi har sedan tidigare kommit över ens om hur mycket jag får för det. Och jag får pengarna oavsett om det jag programmerar säljer eller inte. Jag tar väldigt liten risk mot vad jag tycker är en rimlig lön. Visst skulle det vara roligt att driva eget, och jag skulle vilja göra det en dag, men förnuläget vill jag inte ta riskerna. Jag behöver inte oroa mig om hur jag ska betala mina räkningar, inte för att nämna mina anställdas löner. Jag behöver bara gå till jobbet och utföra det jobb jag är betald att utföra. Detta till en lön som jag accepterar (trots att mitt fackförbund har vart där i och pillat i).

Jag kan också i slutet av dagen helt släppa jobbet. Jag kan gå hem utan en oro i världen. Jag tror inte att cheferna/ägarna alltid känner detsamma. Om mitt företag går i konkurs imorgon så kan jag få ett nytt jobb inom kort.

Jag ser få definitivt bra eller dåliga jobb i världen, bara väldigt många olika jobb för väldigt många olika personer. Jag vill inte jobba som läkare trots att det är ett "bra" jobb. Men jag har inget annat än respekt för läkare. Allt är risk vs reward.

Permalänk
Inaktiv

Inget fel med vanligt knegarjobb om vi går tillbaka i tiden 20 år så var det bra betalt, tryggt, man var ledig hur mycket som helst och kunde spendera fritiden som man ville.

Problemet är dock flera, den teknologiska utvecklingen leder kortsiktigt till att viss arbetskraft frigörs. Så mitt råd till folk är att studera och bli så bra så att ni kan överge skuttan när den börjar ta in allt för mycket vatten som länspumparna ej kan pumpa ut.

Så jag ser inte ett teknisk jobb idag så mycket bättre, men det är en försäkring att ha. Jag har kamrater som tjänar över 5000kr/mån än mig på att enbart köra lastbil i Norge, men en dag kanske de står där,

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oggaaaa:

Eller ser ni jobb som jobb och tror att om ni tog fritidsintresset till "jobb" så skulle det förstöra det roliga?

Nu för tiden ser jag jobb som jobb.
Jag har alltid haft ett stort datorintresse och började jobba med detta i tidig ålder (var 17 när jag började på IT-avdelningen på ett större företag).
Efter några år med detta så rörde jag knappt en dator på flera år men fick tillbaka en del av intresset allt eftersom, är idag 36 och datorer är en hobby men knappast att jag brinner för det som jag gjorde en gång i tiden.

Visa signatur

Guide för felsökning av Bluescreen! (tack till m4goo2 som gjort denna)
Chassi: Antec Twelve Hundred | Moderkort: Asus z170-A | CPU: I7 6700K @ 4.7GHz | Corsair H80 | RAM-minnen: Corsair Vengeance LPX 16GB@2666MHz | GPU: MSI NVIDIA GTX 1070 Gaming G8 | Nätagg: EVGA SuperNova G2 750w | HDD: Samsung 850 EVO 500GB, OCZ Vertex3 120GB, 4x Seagate Barracuda Green 2TB, 1x Western Digital My Book 3TB, Western Digital My Book 4TB.

Permalänk

Jobba och jobba! Det är bara dumt folk och hästar som jobbar, sa en lappgubbe som jag lärde känna för länge sedan

Det jobbet jag har i dag är i byggbranschen, det är väl helt ok, jag går dit för att mina räkningar tycker det, jag försöker att satsa på lottomiljonär, men det går ganska tungt i den branschen.

Jag har testat på en massa med olika yrken i mitt 49 åriga liv, jag har inte hittat drömyrket ännu, kollar man på min 69 åriga mamma så har hon suttit på samma stol sedan hon var 17 tills hon gick i pension vid 67, fan mitt längsta jobb är det jag har idag 6år annars har det varit från några månader till ett par tre fyra år. Jag har jobbat med
Dörröga/Rökvarnare försäljare
Marknads knalle
Munk försäljare
Lackerare/industrilack/blästrare
Lackerare resande, lacka bensinstationer
Resemontör ( bäst betalt, hade ut ca 35-42K/mån beroende på timmar efter skatt )
Audio Video
Pc rep/Admin på en vuxenskola
En hydral press industri
Ett gjuteri
Vaktmästare Bostadsbolag
Vaktmästare skola

Permalänk
Medlem

Väldigt kul att höra allas syn på saken, tack! Grejen är att jag testat alldeles för lite jobb så jag vet inte vad jag skulle tycka vara roligt. Man måste nog testa sig runt lite innan man vet ungefär vad man vill pyssla med. Angående Youtubekanalen så startade jag en och gjorde en del videos men jag la av av nån anledning, men det är ju bara att starta upp den igen om man känner för det så ser jag ju vart det leder.

Visa signatur

I9 12900K|Asus Prime Z690-P WIFI D4|Noctua NH-D14|Samsung 850 1000gb|Asus RTX 3080 TUF|HyperX Fury 3600mhz CL17 32GB|EVGA Supernova 850w|Corsair 650D|Acer XB270HU

Permalänk

@Oggaaaa:
Tja, är du ung, utan barn/sambo och vill tjäna stålar så försök att bli resemontör i någon bransch, jag var aldrig hemma och missade mitt barns första 4 år, i gengäld så hade jag massor av pengar att spendera på han och min sambo, kan tipsa om Balco i Växjö, kolla med dom, om det finns något där. De har inte egna montörer ( inte då iaf ) men de kan kanske tipsa dig vidare... Du får inte vara höjdrädd

Permalänk
Medlem

Just nu jobbar jag 100% som el/automationsingenjör och tycker att det är utvecklande och lärorikt. I framtiden vill jag kunna bolla mellan två jobb och då tänker jag mig inom trädgård/trädgård- och hemautomation.

Jag har flera äldre kollegor som t.ex. kör buss, är grävmaskinist, deltidsbonde mm. De jobbar som ingenjörer för pengarna och varierar med roliga intressanta jobb som omväxling. Jag tror att huvudsaken är att man själv styr arbetet till vad man vill ha och/eller kompetensutveckla sig själv.

Jag har efter gymnasiet i princip kört två år jobb, två år studier (KY), två år jobb och två år studier (KY), nu dock inne på femte jobbåret men det är så pass brett område att jag kunnat variera mig.

Jag är iallafall inte rädd att flytta mig mellan arbetsplatser om jag vantrivs. Gör man det man brinner för märks det och man har mycket vunnet.

Ett framtida mål nu är trädgårdsmästarutbildning, men ingen brådska med det. Kör trial & error i stugan tillsvidare

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

Spelar mestadels Arma 3, men även sådant som Factorio och Rimworld.

Permalänk
Medlem

Jag vill som flera tidigare sagt ha ett jobb som görs under jobbtiden och sedan ha fritid utan att behöva tänka på jobb. Något jag faktiskt har nu med en bra ingångslön (25 000).

Dock går jag i tankarna att byta jobb, sitter och grämer mig över att gå till jobbet imorgon, det är inget jag vill göra och inget som intresserar mig och jobbet förändrar mig, gör mig arg, ledsen och cynisk.

Visa signatur

Jag är så progg att jag lyssnar på konceptalbum på shuffle

Permalänk

@Señor Hallon:
Förstår precis hur du känner, det där hydralpress jobbet jag hade ville jag bara kräkas åt, jag mådde så jävla mycket skit att ens gå dit, så efter 6mån och provanställningen var över sa jag helt enkelt upp mig. Jag blev erbjuden tillsvidare på det företaget men psyket pallade inte med, som tur var så var jag tjenis med personalchefen så han fixade att det stod ej erbjuden mer jobb, så jag fick börja stämpla direkt.
Moraliskt fel JA, men mitt psyke var mer värt då, tänk dig själv, en pall med 10000 bit som skulle in i en press, när den pallen var tom så stod det 5 likadana pallar till och väntade på dig AAAAAAAAAAAAAAAAAARGH, ta en bit, in i pressen, ut ur pressen, lägg i en tom pall, ta en bit........

Permalänk
Lego Master
Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield

Permalänk
Medlem
Skrivet av Oggaaaa:

Förr i tiden var det mycket lättare att veta vad man ville syssla med i sitt liv, det fanns inte lika många alternativ. [...] Idag finns ju oändliga sätt att tjäna sitt levebröde på, t.ex streama spel på Twitch, göra Youtubevideos på vad som helst som genererar visningar eller kanske stå och spänna sig lite på Instagram och "motivera" människor att inget är omöjligt.

Har hakat upp mig lite på detta. Jobbar atm i en affär och visst det är väl helt OK men man har ju alltid tanken att man kunde sitta och unboxa lite fräscha nya GTX 1080 kort på Youtube och testa prestandan i olika spel. [...]

Vad är era tankar om detta? Hur motiverar ni er att gå till jobbet och t.ex bygga en altan åt någon ni inte känner eller inte bryr er om eller sätta er och programmera nånting för erat företag som inte känns givande för dig personligen? [...]

Jag förstår dig TS, men samtidigt får jag känslan av att du inte har så mycket arbetslivserfarenhet med tanke på det du säger. Att det skulle vara "enklare" då är ett ganska så ogrundat påstående. Skolsystemet var inte likadant och kraven var lägre än vad de är idag. Sen att det var "enklare" att få ett jobb då beror såklart på att konkurrensen har ökat, framförallt i storstäderna.

Att bara sitta och recensera spel och hårdvara är ingenting som man bara sätter sig ner och gör. Enkelt att sitta hemma och vara lite småbitter över någon på YouTube som drar in lite stålar. Men försök att hänga med i just den industrin du beskriver och leverera den informationen. Det ska sökas, undersökas, filmas, redigeras, underhållas m.m. Flera gånger om dagen. Det krävs även en viss personlighet och attityd för att klara av den typen av jobb du beskriver, man blir helt enkelt en egenföretagare på det sättet.

Av egen erfarenhet så kan jag säga att de flesta jobben blir ganska trista i längden. Oavsett om du bygger en altan eller programmerar en produkt åt något. Första altanen eller produkten du skapar kanske känns rolig, men efter ett antal altaner och några hundra tusen linjer kod så känns det inte lika givande längre. Till slut handlar det helt enkelt om att dra in sina stålar så att man göra saker i livet man själv tycker är roligt. Vare sig det är att resa eller uppgradera sin burk.

Rent generellt handlar det om att identifiera vilken typ av personlighet man har och vad man skulle kunna tänka sig att göra och inte göra.

Visa signatur

● Active

Permalänk
Medlem

Försök att hitta ett jobb där du kan använda dina styrkor och jobba med saker som du finner intressanta. Är det att skapa nya tekniker, hjälpa människor eller något helt annat? Det är bara rannsaka sig själv om varför du finner ett visst intresse eller något annat roligt. Är säkerligen här det ofta skiljer mellan tex dem som jobbar med IT för att de tycker spela spel är roligt, eller dem som tex brinner för att förstå hur system hänger ihop. I det andra fallet finns det en klar inre motivation som gör att du säkerligen kommer njuta av jobbet medan i första fallet så kanske dina talanger hade passat bättre i något annat fall.

En väldigt bra TED-talk på ämnet som visar att pengar är faktiskt i många fall en destruktiv kraft när det gäller motivation:
https://www.youtube.com/watch?v=rrkrvAUbU9Y

Dessutom är det väl stor risk att de som bara går till jobbet för att det ger bra betalt bränner ut sig i längden, känner man att man måste tvinga sig iväg varje morgon så bör man nog tänka både en eller två gånger på att söka något nytt.

Möjligen någon av nytta av "hitta dina talanger och styrkor": http://www.nyteknik.se/ingenjorskarriar/karriarverktyg/guider...

Andra möjliga nyttiga resurs kan vara de "mystiska" tester som alla företag gillar att skicka en till när jobb man söker jobb. Tyckte själv detta var ett nyttigt verktyg för att hitta vad för sorts "utmaningar" som driver mig: https://www.discprofile.com/what-is-disc/overview/

Permalänk
Medlem

Finns det inte några här på forumet som leker lycksökare och publicerar material på youtube?
De borde ju kunna höra av sig här kan man tycka.

Visa signatur

Marantz NR1605, Rotel RB1090, Ino Audio piPs
SMSL SP200 THX Achromatic Audio Amplifier 888, SMSL M400, Audio-Gd NFB-11 (2015), Objective2+ODAC RevB, Audeze LCD-2 Rosewood, Monoprice M1060, ATH-M40x, Sennheiser HD660S, DROP X KOSS ESP/95X, Koss KPH30i, DROP X HiFiMan HE4XX