Nokia 3210, lanserad 1999, var en av det tidiga 2000-talets populäraste mobiltelefoner. Totalt sålde den finska tillverkaren 161 miljoner enheter av telefonen, vilket placerar den på plats sju av de mest sålda mobiltelefonerna i världen. Bara tre andra Nokia-modeller och tre Iphone-modeller har sålt i fler exemplar.

För att fira 25-årsjubileet har HMD – som idag tillverkar mobiler under varumärket Nokia – nu lanserat en remake av telefonen. Nya Nokia 3210 ser nästan identisk ut med originalet, inklusive de klassiska sifferknapparna med alfabetet utspritt tre per knapp, men tekniken är så klart en aning uppdaterad.

GSM-nätet är på väg bort och har redan släckts i en del länder, och dessutom lär det inte vara billigare att köpa radiokretsar för den tekniken. HMD har valt 4G (LTE), den vanligaste mobilnätstekniken idag – och billigare än 5G. Den 2,4 tum lilla skärmen är nu en färgskärm, och telefonen drivs av en Unisoc T107-krets med 64 MB arbetsminne.

Lagringen är ynka 128 MB men som tur är finns en mikro-SD-kortplats så att den som tar många bilder med telefonens kamera med 2 megapixlar har någonstans att lagra dem. Anslutningsmöjligheterna sträcker sig även till Bluetooth 5.0 för anslutning till hörlurar och annat, och dessutom ingår en FM-radio av någon anledning.

Systemet är det gamla Nokia-systemet S30+ och alltså inte Android. De inbyggda apparna är bland annat väder, nyheter, Youtube Shorts och en MP3-spelare. Telefonen är på väg in hos svenska återförsäljare med det rekommenderade priset 999 kronor och dessutom har HMD bekräftat det viktigaste: Ja, det går att spela Snake.